Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з історії педагогіки 4 курс (2).doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
595.97 Кб
Скачать

47.Аналіз статті к.Ушинського «Про користь педагогічної літератури»

Всі напрямки виховання К. Д. Ушинський розглядав як єдину нероздільну цілість, у гармонії родинно-громадсько-шкільного впливу на виховання. "Громадське виховання є для народу його сімейне виховання. У сім'ї природа підготовляє в організмі дітей можливість повторення і дальшого розвитку характеру батьків"1, - зазначав видатний український педагог. , За висновком К.Д. Ушинського, повне досягнення навчаль¬ної й виховної мети можливе, коли її втілює висококваліфікований вчитель, вихователь. Звичайно, справжній учитель, на думку К.Д. Ушинського, - це той, хто постійно сам вчиться, займається самоосвітою, знайомиться з найновішою педагогічною літературою, підвищує й удосконалює свою кваліфікацію. Саме ця думка пронизує його статтю "Про користь педагогічної літератури".

48.Педагогічна діяльність в.Сухомлинського та сучасність.

На великому фактичному матеріалі в монографії «Сто порад учителеві» видатний педагог висвітлює досвід роботи Павлиської середньої школи й дає практичні поради вчителям з різних питань навчально-виховної роботи. Ця, як він сам каже, книга, є результатом зустрічей і бесід з учителями-початківцями. В ній також подано його відповіді на листи вчителів, їхні постійні запитання: «Що таке покликання?», «З чого починається підготовка вчителя за покликанням?», «Як розкрити свої здібності в благородній справі виховання молодого покоління?», «Як знайти себе в цій, одній з найцікавіших, найскладніших, найгуманніших спеціальностей?».

В.О. Сухомлинський виділяє риси, без яких не може відбутися педагог. Це:

  • глибока віра в можливість успішного виховання дітей;

  • гармонія серця і розуму;

  • чуйність, сердечна турбота про людину;

  • розуміння світу дитинства;

  • вміння «пізнавати серцем», «проникати в душу дитини», «володіти собою, тримати себе в руках», «стримувати збудження й роздратування», «володіти ситуаціями», «створювати життєрадісні мелодії в музиці дитинства».

Головним у взаєминах педагога й дітей має бути доброзичливість, розумна доброта. В.О. Сухомлинський, звертаючись до педагогів, радив: «Будьте доброзичливими... ця порада належить до азбуки педагогічної культури взагалі й емоційного боку культури виховання зокрема».

49.Аналіз концепції «Освіта (Україна 21 ст.)»

Система виховної роботи у ФТЛ, у зв'язку із суспільно-політичними процесами в Україні, перебудовою незалежної держави, спрямована на формування інтелектуального і культурного потенціалу, як найвищої цінності нації. ФТЛ є державним навчально-виховним закладом, що організує свою діяльність на основі національної культури і національних традицій, що відповідають по цілям, формам роботи, національно-культурним потребам України, її становленню і розвитку як суверенної держави. Головною метою ФТЛ є формування і розвиток високоінтелектуальної, свідомої особистості з цивільною позицією, готової до конкретного добору свого місця в житті. Виховна робота у ФТЛ планується згідно державних документів Конституції України, Загальної декларації прав людини, Декларації прав дитини, Закону України “Про загальну середню освіту”, Державної національної програми “Освіта (Україна 21 ст.)”, Національної програми “Діти України”, Концепції виховання дітей та молоді в національній системі виховання. Міської програми патріотичного виховання населення, формування здорового способу життя, розвитку духовності та зміцнення моральних засад суспільства, з урахуванням Всеукраїнських, обласних, міських, районних експедицій, операцій, конкурсів, масових заходів для школяріів, а також з урахуванням пропозицій педагогічного та учнівських колективів ліцею.   50.Аналіз праці А.Макаренка «Прапори на вежах»

А.Макаренко високо оцінював роль вчителя н суспільстві, називаючи його "інженером дитячих душ". Він вказує шляхи формування педагогічної майстерності, а саме:

• розвиток вміння вчителя „читати за обличчям” вихованців, за їхніми жестами, внутрішнім станом, намірами тощо;

• формування вміння керувати .своєю мімікою, поведінкою, жестами;

• формування мовної техніки, постановка голосу; :

• розвиток емоційно-вольових якостей і комунікативних умінь;

• акторська підготовка, вміння грати в дитячому колективі, розігрувати педагогічний гнів, йти на педагогічно доцільний ризик;

• підготовка до подолання опору вихованців виховним впливам;

• психологічна підготовка, формування дослідницьких вмінь майбутнього вчителя.

Про ці напрямки педагогічної творчості вчителя вчений писав у "Педагогічній поемі", у "Прапорах на баштах" та у численних своїх статтях, зокрема, у "Деяких висновках з мого педагогічного досвіду" і у "Проблемах шкільного радянського виховання".

В «Педагогической поэме» меня занимал вопрос, как изобразить человека в коллективе, как изобразить борьбу человека с собой, борьбу более или менее напряжённую. Во «Флагах на башнях» я задался совсем другими целями. Я хотел изобразить тот замечательный коллектив, в котором мне посчастливилось работать, изобразить его внутренние движения, его судьбу, его окружение.

А.С. Макаренко