Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інтернет технології в економіці.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Мережевий рівень

Мережевий рівень забезпечує з`єднання мереж, використовуючи маршрутизацію пакетів з однієї системи в другу, (тобто призначений для маршрутизації інформації і керування мережею передачі даних). Оскільки цей рівень на голову вище двох попередніх, то при роботі з ним не варта хвилюватися про відмінності в стандартах при з`єднанні систем на фізичному та канальному рівнях. Мережевий рівень форматує дані, відповідно до комунікаційної технології (локальні, глобальні); насичує їх подальшим маршрутом; відповідає за адресацію між джерелом та споживачем, між проміжними системами.

Головні різновиди сервісу мережевого рівня:

– організація мережевих сполучень;

– ідентифікація кінцевих видів сполучення;

– передавання блоків даних;

– керування потоками блоків даних;

– виявлення помилок;

– ліквідація мережевих сполучень.

Протокольні блоки даних на мережевому рівні називають пакетами.

Маршрутизація – це вироблення маршруту, по якому рухається пакет у багатовузловій мережі.

Історично, перші протоколи мережевого рівня були розроблені для ГКМ. Це пояснюється тим, що глобальні мережі є багатовузловими і досягнення ефективної маршрутизації – одна з головних проблем.

Основні протоколи:

  • IP (Internet Protocol) – протокол доставки дейтаграми, основа TCP/IP.

  • IPX – адресація та маршрутизація пакетів.

Рівень канальний

Канальний рівень – рівень ланки даних, форматує фрейми (кадри) даних для передачі на фізичний рівень, керує потоком даних і виправляє помилки. Стандарти цього рівня повинні включати інформацію про розмір кожного відправленого пакета даних, засоби адресації пакета, які дозволяють доставити його потрібному користувачу і способи попередження одночасного відправлення даних з декількох мережевих вузлів. В деяких мережах, у яких лінії зв'язку використовуються (розділяються) поперемінно декількома парами взаємодіючих комп'ютерів, фізичне середовище передачі може бути зайнятим. Тому одним із завдань канального рівня (Data Link layer) є перевірка приступності середовища передачі.

Канальний рівень також забезпечує основні системи захисту від помилок і перевіряє єдинтичність переданої і прийнятої інформації, поміщаючи спеціальну послідовність біт у початок і кінець кожного кадру, для його виділення, а також обчислює контрольну суму, обробляючи всі байти кадру визначеним способом і додаючи контрольну суму до кадру. Коли кадр приходить по мережі, одержувач знову обчислює контрольну суму отриманих даних і порівнює результат з контрольною сумою з кадру. Якщо вони збігаються, кадр вважається правильним і приймається. Якщо ж контрольні суми не збігаються, то фіксується помилка. Канальний рівень може не тільки виявляти помилки, але і виправляти їх за рахунок повторної передачі ушкоджених кадрів. Необхідно відзначити, що функція виправлення помилок не є обов'язкової для канального рівня, тому в деяких протоколах цього рівня вона відсутня, наприклад, у Ethernet і frame relay.

Отже, види сервісу канального рівня:

– передавання блоків даних на фізичний рівень і слідкує чи кадр успішно передався. Якщо ні, то повторно передає; якщо і це не допомагає, то повідомляє про це на вищий рівень;

– організація послідовності блоків;

– виявлення та виправлення помилок;

– керування потоком;

– налагодження та розірвання канальних сполучень.

Протокольні блоки даних канального рівня називають кадрами. Важливою функцією, яку можна виконувати на канальному рівні, є селекція інформації – відбір серед всіх прийнятих блоків тільки тих, які адресовані конкретній системі.

Канальний рівень ділиться на два підрівня:

  • МАС (Media Access Control) – керування доступом до фізичного середовища;

  • LLC (Logical Link Control) – управління логічними зв’язками.