Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інтернет технології в економіці.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Принцип дії зіркоподібних мереж

У типовій зіркоподібній мережі сигнал передається від мережевого адаптера, встановленого в комп'ютері, до концентратора. Тут сигнал підсилюється і передається назад на всі порти. У зірці, як і в шині, повідомлення одержують усі комп'ютери. Одержавши повідомлення, комп'ютер аналізує його заголовок і приймає рішення: опрацювати чи відкинути повідомлення.

Переваги зіркоподібних мереж

У порівнянні із шинною і кільцеподібною зіркоподібна топологія має дві великих переваги. По-перше, вона значно стійкіша до збоїв. Іншими словами, якщо один з комп'ютерів відключається або розривається кабель, то це впливає тільки на нього, в іншій мережі продовжується нормальний процес комунікації. По-друге, легко змінити конфігурацію мережі. Додавання в мережу нового комп'ютера чи видалення комп’ютера з мережі полягає лише в під’єднанні чи від'єднанні роз’єму кабелю. У зіркоподібній мережі легко усуваються неполадки на рівні устаткування, особливо якщо використовується інтелектуальний концентратор, який надає діагностичну інформацію.

Недоліки зіркоподібних мереж

Недоліки зіркоподібної топології зв'язані головним чином з фінансовими витратами. Для зіркоподібної мережі потрібно більше кабелів, ніж для шинної чи кільця (звичайно в залежності від конфігурації мережі), тому що окремий кабель проходить від кожного комп'ютера до концентратора, що може знаходитися далеко. Крім кабелів доводиться купувати досить дорогий концентратор. На щастя, скручені пари, що використовуються в зірці коштують недорого, до того ж відпадає необхідність у термінаторах.

Коміркова топологія

Ц я топологія поширена не так широко, як три попередні. При комірковій топології кожен комп'ютер з'єднаний безпосередньо з кожним іншим комп'ютером мережі (рисунок 1.6).

Завдяки надлишковим з'єднанням коміркова топологія більш стійка до збоїв. Якщо один шлях проходження сигналу виходить з ладу, сигнал може пройти по іншому шляху.

На жаль, ця перевага нівелюється високою вартістю кабелів, яких потрібно велику кількість, і складністю мережі, якщо в її склад входить багато комп'ютерів. При додаванні кожного нового комп'ютера кількість з'єднань росте експоненціально.

Змішані топології

Це топологія, яка поєднує елементи двох чи більш стандартних топологій (наприклад, коміркової і зірки).

Змішані коміркові мережі

Оскільки коміркова топологія з ростом мережі швидко стає занадто складною і некерованою, у багатьох мережах використовується напівкоміркова топологія, у якій з'єднання встановлені не між усіма комп'ютерами. Таку мережу іноді називають змішаною комірковою. Надлишкові з'єднання встановлюються тільки між найбільш відповідальними комп'ютерами.

Змішана коміркова топологія має багато переваг чистої коміркової топології при меншій вартості. При цьому реалізувати її і керувати нею значно легше.

Комбіновані топології

Змішаними можуть називатися не тільки топології, але і мережі, що використовують декілька топологій. Такі мережі поширені досить широко. Змішану мережу можна отримати якщо, наприклад, з'єднати декілька концентраторів за допомогою шини і підключити до кожного концентратора декілька комп'ютерів (рисунок 1.7). Спеціально для цього в багатьох концентраторах передбачені роз’єми BNC для тонких коаксіальних кабелів і декілька портів RJ-45 для скручених пар.

При такій топології коаксіальний кабель, що з'єднує концентратори, називається магістральним чи магістраллю. У цьому випадку магістраль є компонентом мережі, що поєднує її частини, названі сегментами. Шляхом підключення до магістралі нових сегментів можна створити досить велику мережу.