Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інтернет технології в економіці.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Програмне забезпечення nat

Деякі операційні системи (наприклад. Windows 98/2000 і поточна версія Linux) містять влаштовані засоби трансляції адрес. У Linux вони називаються ІР-маскуванням, у Windows 98 й 2000 Professional — ICS (Internet Connection Sharing). Програма ICS використовується також для поділу з'єднань приватної віддаленої мережі чи віртуальної приватної мережі (Virtual Private Network — VPN). B Windows 2000 Server підтримується більш гнучка й стійка версія трансляції адрес — NAT. Якщо в операційну систему не включена підтримка трансляції адрес, то можна використати програму NAT сторонніх розроблювачів, наприклад:

  • Sygate компанії Sybergen Software (www.sygate.com);

  • NAT32 компанії A.C.T.Soflware (www.nat32.com).

Інший, більш складний ( і більш важкий у конфігуруванні) тип програм, що дозволяють розділювати мережеві з’єднання — проксі-сервери.

Проксі-сервери.

Проксі-сервери служать не просто посередником між локальною мережею і зовнішнім світом, вони забезпечують захист даних шляхом фільтрації вхідних і вихідних пакетів. Вони виконують кешування Web-сторінок, що досить часто запрошуються.

В проксі-серверах використовується метод трансляції адрес, який, однак не обов'язково відповідає специфікаціям RFC 1631, що визначають NAT.

Принцип дії проксі-серверів

Як і хост трансляції адрес, проксі-сервер приймає запити на ресурси Internet від проксі-клієнтів. Одержавши запит, проксі-сервер звіряє його з параметрами фільтрації, попередньо сконфігурованими адміністратором. Якщо запит задовольняє потреби фільтра, сервер шукає у своєму кеші сторінки, які зберігаються. Якщо необхідна сторінка знайдена, проксі-сервер повертає її клієнту. У цьому випадку немає необхідності передавати запит на сервер провайдера. Якщо в кеші немає потрібної сторінки, проксі-сервер запитує її в сервера провайдера, приймає її й повертає клієнту.

Як і у випадку NAT, внутрішні клієнти, що одержують доступ до Internet за допомогою проксі-сервера, невидимі з Internet. Уся комунікація з зовнішнім світом виконується через проксі-сервер.

Програмне забезпечення проксі-серверів.

Зазвичай програми проксі забезпечують більш високу продуктивність і безпеку даних, ніж NAT. Однак їх використання обходиться трохи дорожче. Їх також важче установити, тому що на всіх клієнтських комп'ютерах додатки Internet (такі, як Web-браузери) повинні бути індивідуально сконфігуровані на взаємодію з проксі-сервером. Практично вся необхідна інформація автоматично передається клієнтам сервером DHCP.

B усіх популярних операційних системах загальнодоступні багаточисельні програми проксі-серверів; деякі з них перечислимо:

  • Rideway компанії DGL (dgl.com/rideway).

  • Winproxy компанії Ositis (www.winproxy.com/toc).

  • Microsoft Proxy Server компанії Microsoft (www. microsoft.com).

  • Squid для UNIX компанії SCO (www. aco.com).

Деякі програми проксі виконуються тільки в певних мережевих операційних системах, наприклад Microsoft Proxy Server — тільки в Windows NT й Windows 2000 Server. У той же час Rideway може виконуватися майже у всіх настільних операційних системах — Windows 95/98, Windows NT Workstation і Windows 2000 Professional.

Програми серверів, що об’єднують властивості NAT і проксі, іноді називають прозорим проксі.