Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інтернет технології в економіці.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

Прості з’єднуючі пристрої

Прості з’єднуючі пристрої – це всього лише точка з’єднання. В ній сигнал не підсилюється і не змінюється яким небудь іншим чином. Є такі типи простих з’єднуючих пристроїв:

  • роз’єми BNC (для підключення мережевого адаптера до тонкого коаксіального кабелю);

  • роз’єми RJ (використовується в звичайних аналогових телефонних системах);

  • роз’єми волоконно-оптичних кабелів;

  • комутаційні панелі;

  • пасивні концентратори.

На комутаційній панелі встановлюються постійні з’єднання кабелів, які прокладені до неї з різних мість. Вона подібна на стару телефонну панель, в якій з’єднання встановлюються шляхом вставки штепселів у відповідні розетки.

В мережах з зіркоподібною топологією кабелі від комп’ютерів, які розміщені в різних будівлях, проведені в спеціальну кімнату, у якій знаходиться комунікаційна панель. Кабелі від комп’ютерів підключені до монтажного блоку на задній стінці панелі. На передній стінці розміщені розетки RJ-45, від яких відрізки кабелів ведуть до концентратора. В комутаційній панелі нема електронних пристроїв, і їй непотрібно живлення. Вона не регенерує сигнали, а лише передає їх на всі свої порти.

Концентратори служать центральною точкою з’єднання. Більшість концентраторів фактично являються багатостаціонарними повторювачами. Зазвичай повторювач має лише два порта, а концентратор – від чотирьох до двадцяти і більше. Існують три базових типи концентраторів: пасивні, активні та інтелектуальні.

Пасивні концентратори служать лише точкою фізичного з’єднання. Вони не споживають електричну енергію, тому що не підсилюють і не фільтрують сигнал, а лише пропускають його через себе. На даний час використовуються рідко.

Складні з’єднуючі пристрої

Прості з’єднуючі пристрої служать тільки для встановлення електричного контакту з кабелем. В той же час функції складних з’єднуючих пристроїв значно ширші. Наприклад, вони можуть підсилити сигнал, перш ніж передавати його дальше, або навіть перетворити тип сигналу для другого типу носія.

До складних з’єднуючих пристроїв відносять:

  • перетворювачі;

  • повторювачі;

  • активні/інтелектуальні концентратори.

Перетворювачі

Використовуються при з’єднанні сегментів носіїв різних типів, наприклад 10BaseT з 10Base2, Token Ring з волоконно-оптичним кабелем.

Повторювачі

Повторювач з’єднує два сегменти мережі чи дві ділянки кабелю. На відміну від роз’ємів, він не лише передає сигнал від одного кабелю до іншого, але й регенерує сигнали. Отже, повторювач – використовується для фізичного з’єднання різних сегментів мережі з метою збільшення загальної довжини мережі. Повторювачі працюють на фізичному рівні протоколу. Проте за допомогою повторювачів не можна з’єднати сегменти мереж різних типів, та мереж, які використовують різні методи доступу. Повторювачі не фільтрують дані, які через них проходять. Вони регенерують всі сигнали, включаючи шуми і завади.

Активні і інтелектуальні концентратори

Активні концентратори деколи називають багатопортовими повторювачами, тому що вони мають багато портів, як пасивні концентратори, і, подібно повторювачам, регенерують сигнали, які надходять на один з портів перед тим, як їх передати на інший порт. Активні концентратори споживають електроенергію.

Інтелектуальні концентратори – це спеціальний тип активних концентраторів. Вони не лише регенерують сигнали, а й за допомогою вбудованого мікропроцесора діагностують порти. Концентратори працюють на фізичному рівні моделі OSI.