Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інтернет технології в економіці.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.53 Mб
Скачать

З’єднуючі пристрої, призначені для сегментації і утворення підмереж

З’єднуючі пристрої, призначені для сегментації і утворення підмереж – найбільш складні із всіх мережевих з’єднуючих пристроїв. Сегментація мережі – це поділ мережі на сегменти, які являються частинами цієї мережі. Створення підмереж – поділ мереж на окремі мережі, які називаються підмережами, на основі адресної інформації.

Мости

Звичайний міст (простий прозорий міст) об’єднує два сегменти мережі і виконує фільтрацію даних, що передаються на основі МАС-адрес, записаних в пакетах. Це дозволяє зменшити завантаження сегментів мережі. На рис.1.4.1 показано, як мережа ділиться на два сегмента з мостом між ними. МАС-адреса являють собою шістнадцяткові числа.

Міст створює таблицю адрес в декілька етапів:

  • Коли пакет передається в мережу, міст перевіряє МАС-адреси джерела і пункту призначення (адресату) даних. В таблиці адрес написано, в якому сегменті (тобто з якої сторони моста) розміщений кожна адреса.

  • Якщо адреса призначення пакета відсутня, то міст передає пакет в обидва сегмента. Якщо в таблиці відсутня адреса джерела, то міст добавляє його в таблицю.

  • Якщо адреса призначення в таблиці є, то міст передає пакет в відповідний сегмент (тільки в тому випадку, коли передаючий і приймаючий пакет знаходяться в різних сегментах).

  • Якщо з таблиці адрес видно, що джерело і адресат знаходяться в одному і тому ж сегменті, то міст не передає пакет нікуди, оскільки в сегменті з адресатом цей пакет вже циркулює.

Таблицю адрес, яка створена мостом, називають також таблицею маршрутизації, оскільки вона використовується для визначення того, на яку сторону моста необхідно передати пакет. Не потрібно путати її з таблицею маршрутизації, яка використовується маршрутизатором! Таблиця маршрутизації моста містить адреси обладнання (МАС-адреси), а таблиця маршрутизації маршрутизатора – ІР-адреси.

Р озглянемо приклад мережі, приведеного на рисунку 1.10. Якщо комп’ютер В посилає повідомлення на комп’ютер F, то міст передає пакет в сегмент 2. Він робить це не залежно від того, чи міститься в таблиці адреса комп’ютера F, тому що якщо в таблиці немає адреси призначення, то пакет передається всім сегментам.

Якщо комп’ютер В посилає повідомлення на комп’ютер А, то міст порівнює адреси в пакеті з адресами в таблиці. В тому випадку, якщо адрес комп’ютера А в таблиці відсутній, міст передає пакет в сегмент 2. Якщо ж адреса комп’ютера А в таблиці є (оскільки комп’ютер А раніше посилав повідомлення), то пакет не передається через міст. Завдяки цьому зменшується об’єм даних, які передаються по мережевих каналах.

Такий міст називається прозорим, тому що комп’ютери в мережі Ethernet його не бачать, вони навіть нічого не знають про існування моста.

Мости передають також широкомовні повідомлення, які мають широкомовну адресу FF-FF-FF-FF-FF-FF.

Існують транслюючі та інкапсулюючі мости. Транслюючі або інкапсулюючі мости, на відміну від повторювачів, з’єднюють сегменти мережі, в яких використовуються різні методи доступу, однак в цих сегментах необхідно використовувати один і той самий протокол.

В мережі може бути більше одного моста. Це підвищує безвідказність мережі, однак може привести до зациклювання мостів, що завантажує мережу непотрібними потоками інформації. Зациклювання мостів відбувається тоді, коли між двома точками мережі існує декілька шляхів і пакет даних отримує можливість ходити по колу.