Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_2009_kontr_Yekonomik_pratsi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Зміст ДиСципліни за темами

Зміст дисципліни «Економіка праці та соціально-трудові відносини» розкривається в наступних темах.

Тема 1. Об’єкт, предмет і завдання дисципліни

Праця – об’єкт дослідження та вивчення. Роль праці в розвитку людини і суспільства. Система наук про працю і персонал та їх взаємозв’язок з іншими економічними, юридичними та технічними науками.

Необхідність формування нової системи соціально-трудових відносин.

Предмет дисципліни “Економіка праці й соціально-трудові відносини” та його проблеми в умовах переходу до ринкової економіки. Завдання дисципліни та її структури. Основні цілі, які можна досягти за допомогою економіки праці. Задачі, які вирішує економіка праці і соціально-трудові відносини на сучасному етапі розвитку суспільства.

Тема 2. Трудові ресурси і трудовий потенціал суспільства

Населення як основа формування трудових ресурсів. Поняття працездатності, працездатного населення, економічно-активного населення.

Сутність і зміст категорії “трудові ресурси”, вікові межі належності до трудових ресурсів. Структура трудових ресурсів та методи розрахунку їх чисельності. Трудові ресурси: демографічний, освітній, професійно-кваліфікаційний аспекти.

Види, типи, режими і фази відтворення трудових ресурсів. Методи прогнозування, планування, розрахунку потреби в трудових ресурсах.

Трудовий потенціал – інтегральна оцінка кількісних і якісних характеристик економічно-активного населення. Компоненти трудового потенціалу, фактори їх формування та методика кількісної оцінки. Трудовий потенціал працівника. Трудовий потенціал підприємства. Трудовий потенціал суспільства. Якість населення країни і персоналу підприємства. Кількісна та якісна характеристика трудового потенціалу.

Динаміка змін у структурі населення України і світового співтовариства. Методика виміру коефіцієнта життєздатності нації.

Тема 3. Соціально-трудові відносини як система

Сутність соціально-трудових відносин. Структурні складові частини системи соціально-трудових відносин: суб’єкти , предмети, типи. Основні принципи формування соціально-трудових відносин.

Основні характеристики та взаємозв’язки суб’єктів соціально-трудових відносин: найманих робітників, роботодавців, професійних спілок, держави.

Предмети соціально-трудових відносин на трьох основних стадіях життєвого циклу людини та проблеми, що їх обумовлюють.

Форми соціально-трудових відносин. Типи соціально-трудових відносин, патерналізм, солідарність, партнерство, конкуренція, субсидіарність, конфлікт, дискримінація. Конструктивні та деструктивні типи соціально-трудових відносин.

Основні напрямки формування нової системи соціально-трудових відносин.

Тема 4. Соціальне партнерство

Визначення соціального партнерства. Мета та принципи соціального партнерства. Поняття про “спільне благо”. Історичний аспект розвитку соціального партнерства за кордоном і в Україні. Основні принципи соціального партнерства.

Суб’єкти соціального партнерства. Особлива роль держави як арбітра та роботодавця на ринку праці. Участь профспілок у регулюванні трудових відносин, сприянні зайнятості населення, забезпеченні соціального захисту працівників. Діловий та соціальний уніонізм. Основні стратегії демократизації управління виробництвом.

Порядок ведення переговорів на всіх рівнях ієрархічної структури суспільства. Предмет переговорів. Досвід застосування принципів соціального партнерства в країнах із розвинутою ринковою економікою.

Правові та організаційні проблеми становлення системи соціального партнерства в Україні.

Трудовий конфлікт: сутність, показники, типи і соціальна структура. Взаємозв’язок між ставленням до праці та особливостями конфліктної поведінки. Негативні наслідки трудового конфлікту. Позитивний трудовий конфлікт. Причини трудових конфліктів. Розв’язання трудового конфлікту. Моделі та типи вирішення трудового конфлікту. Основні форми вирішення трудового конфлікту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]