Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_2009_kontr_Yekonomik_pratsi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
924.16 Кб
Скачать

70

Міністерство освіти і науки україни Криворізький технічний університет Кафедра економіки, організації та управління підприємствами

Методичні вказівки

до виконання контрольної роботи з дисципліни “Економіка праці та соціально-трудові відносини

для студентів економічного факультету

Заочної форми навчання

м. Кривий Ріг

2009

Укладач: Кутова Н.Г., асистент

Відповідальний за випуск: А.Г. Темченко, докт. техн. наук, професор

Рецензент: І.С. Іванова, канд. екон. наук, доцент

Методичні вказівки щодо виконання контрольної роботи з дисципліни «Економіка праці та соціально-трудові відносини» містять важливіші теоретичні та практичні аспекти процесів, які відбуваються в соціально-трудовій сфері. У методичних вказівках представлено теоретичні, тестові та практичні навчальні завдання з кожної теми дисципліни. Для перевірки ступеня засвоєння матеріалу та аналітичних навичок подано індивідуальні розрахункові завдання, наведено список рекомендованої літератури.

Схвалено на методичній раді економічного факультету

Протокол № 8

від 22.05.2009 р.

Розглянуто на засіданні

кафедри економіки,

організації та управління

підприємствами

Протокол № 9

від „20” травня 2009 р.

ВСТУП

Сучасний етап розвитку економіки України вимагає трансформації підходів до вивчення дисципліни „Економіка праці та соціально-трудові відносини”, розглядаючи працю і взаємини людей у процесі роботи в розвитку та динаміці. Вивчення та аналіз закономірностей організації, функціонування і результатів діяльності ринків праці, поведінки роботодавців і працівників у результаті впливу стимулів у вигляді заробітної плати, цін, прибутку, впливу не грошових факторів і державної політики на соціально-трудові відносини, дозволяє сформувати концепцію поведінки в сфері праці та об’єктивно правильний світогляд фахівця.

Предметом економіки праці та соціально-трудових відносин є праця як доцільна діяльність людей, яка завжди й одночасно являється взаємодією між людиною та природою, а також відношенням між людьми в процесі виробництва.

Метою вивчення дисципліни “Економіка праці й соціально-трудові відносини” являється:

дати студентам уявлення про процеси, що відбуваються в соціально-трудовій сфері нашої країни (зміни в зайнятості, формуванні і розвитку системи нових соціально-трудових відносин, становленні і функціонуванні ринку праці, про сучасні підходи до управління людськими ресурсами, про зміст і елементи організації праці, оцінку його ефективності та оплати, місце та роль Міжнародної організації праці в регулюванні соціально-трудових відносин);

підвищити на цій основі адаптованість студентів до ринку праці, допомогти їх ефективно включитися в систему нових соціально-трудових відносин, що буде сприяти зменшенню ступеня соціальної напруженості в суспільстві;

формування системи теоретичних і прикладних знань про категорії, поняття та механізм забезпечення продуктивності праці та розвитку соціально-трудових відносин в Україні.

Завдання викладання дисципліни “Економіка праці й соціально-трудові відносини”: набуття вмінь і навичок у галузі забезпечення ефективності використання ресурсів праці й моніторингу соціально-трудових відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]