Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ підприємства.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
156.49 Кб
Скачать

9.10. Критерій необхідності припинення експлуатації застарілої техніки

Можлива така ситуація, коли обладнання фізично ще може функціонувати, але настільки застаріло морально, що власники його вимушені припиняти експлуатацію цього обладнання, щоб не зазнати збитків.

Загалом вважається, що експлуатувати техніку доцільно доти, доки не стане рівним нулю чистий грошовий потік від її експлуатації (сума прибутку та амортизаційних відрахувань). Враховуючи це, критерій доцільності припинення експлуатації застарілої техніки в умовах конкурентної економіки можна сформулювати таким чином: припиняти експлуатацію застарілої техніки потрібно, якщо собівартість одиниці продукції без амортизації за старою технікою є більшою за питомі приведені витрати за новою технікою.

Приклад. Собівартість одиниці продукції, що виготовляється за допомогою нової техніки – 5 грн./шт., а за старою технікою – 7 грн./шт (у тому числі амортизаційні відрахування 0,5 грн./шт.). Питома капіталомісткість продукції за новою технікою становить 10 грн./шт., нормативна прибутковість інвестицій Ен = 0,12.

Тоді в умовах конкурентної економіки ціна одиниці продукції встановиться на рівні питомих приведених витрат на виробництво продукції за новою технікою, тобто буде становити 5 + 0,12  10 = 6,2 грн./шт. За таких умов собівартість одиниці продукції без амортизації за старою технікою, яка складає 6,5 грн./шт (7 - 0,5), буде перевищувати ціну одиниці продукції, тобто власник старої техніки буде отримувати збиток, якщо він не прийме рішення про припинення її експлуатації.

9.11. Оцінка економічного ефекту від впровадження нових прогресивних технологій

Ефективність  це відносна величина, що характеризує результативність будь-яких затрат. Ефективність НТП є від­ношенням ефекту від здійснених заходів до затрат на них. Ефект  це результат від будь-якого заходу, який найчастіше виражається певною грошовою сумою (чиста продукція або прибуток підприємства, галузі, національний дохід). Ефект від впровадження НТП може бути позитивним (економія затрат) і негативним (збитки). Існує поняття відвернених збитків, тобто таких, яких вдалось уникнути в результаті використання досягнень НТП (наприклад, збитки від забруднення навколишнього середовища).

В залежності від рівня оцінки, обсягу враховуваних ефекту і затрат і призначення оцінки розрізняють декілька видів ефек­тивності НТП, а саме:

народногосподарська ефективність  характеризує відношення ефекту до затрат в масштабах народного господарства. Ефектом є ріст національного доходу, а затратами — сукупність спожитих ресурсів;

госпрозрахункова ефективність  оцінює результативність затрат в мас­штабах галузі, підприємства і розраховується, найчастіше, як відношення прибутку до вартості виробничих фондів або до собівартості продукції (рентабельність виробництва і продукції);

порівняльна ефективність  обчислюється у випадку вибору кращого із можливих варіантів заходів НТП; в якості ефекту може бути прийнятий ріст прибутку за рахунок зниження собівартості при реалізації одного варіанту в порівнянні з іншими, а в якості затрат — додаткові капіталовкладення, що забез­печили це зниження по кращому варіанту;

абсолютна ефективність  характеризує відношення кінцевого народно­господарського або госпрозрахункового ефекту до затрат на реалізацію вибраного варіанту.

Економічний ефект від впровадження кращої технології може бути обчислений, зокрема як добуток різниці питомих приведених затрат на виробництво продукції за гіршою та кращою технологіями та натурального обсягу виробництва продукції за кращою технологією:

Ер = (( с1 + k1 Ен) – (с2 + k2 Ен)) О2, (9.4)

де с1, с2 – собівартість одиниці продукції відповідно за гіршою та кращою технологіями;

k1, k2 – питома капіталомісткість продукції відповідно за гіршою та кращою технологіями;

О2 – річний натуральний обсяг виробництва продукції за кращою технологією.

Якщо на ринку вже функціонує гірша технологія, то використання даної формули дозволяє оцінити величину надприбутку, яку буде отримувати власник кращої технології доти, доки ціна одиниці продукції внаслідок розповсюдження кращої технології не зменшиться до рівня питомих приведених витрат за нею.

Економічну ефективність впровадження кращої технології можна обчислити як відношення економічного ефекту від її впровадження, що обчислюється за формулою (9.4), до величини капітальних вкладень у цю технологію, або як відношення річного прибутку за кращою технологією до величини капітальних вкладень у цю технологію. В останньому випадку формула для розрахунку економічної ефективності інвестицій у впровадження нової технології (Еф) буде мати такий вигляд :

Еф=, (9.5)

де Ц – ціна одиниці продукції без непрямих податків;

с2 собівартість одиниці продукції за даною технологією;

К2 – потрібні інвестиції у дану технологію.

Для того, щоб впровадження нової технології було ефективним, необхідно, щоб показник ефективності такого впровадження, розрахований за формулою (9.5), був не меншим за нормальну прибутковість інвестицій (тобто Еф Ен).