Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ підприємства.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
156.49 Кб
Скачать

16.2. Основні показники фінансового стану підприємства

Фінансовий стан підприємства характеризують такі основні поняття:

1) Ліквідність активів підприємства, що відображає здатність різних груп активів бути реалізованими (тобто перетворитися на готівку) за певний проміжок часу. Різні види активів підприємства мають різний ступінь ліквідності. Так, як правило, найменш ліквідними є необоротні активи (зокрема, основні засоби), а найбільш ліквідними є кошти на рахунках та у касі. Що стосується запасів готової продукції, то вони, як правило, є менш ліквідними ніж дебіторська заборгованість підприємства, але більш ліквідними, ніж запаси матеріалів. Оцінку ліквідності активів підприємства здійснюють, передусім, шляхом визначення питомої ваги кожної групи активів за рівнем ліквідності у сукупній вартості усіх активів підприємства за підсумком балансу.

2) Платоспроможність підприємства, яка відображає здатність підприємства своєчасно та у повному обсязі погашати свої поточні (короткострокові) зобов’язання (до яких, передусім, відносяться кредиторська заборгованість підприємства та короткотермінові (терміном до одного року) кредити банків). Платоспроможність підприємства оцінюється за допомогою низки показників, до яких, зокрема, належать такі:

  • величина власних оборотних коштів, яка обчислюється як різниця оборотних активів та короткострокових зобов’язань;

  • загальний коефіцієнт покриття, який розраховується шляхом ділення величини оборотних активів на розмір короткострокових зобов’язань підприємства. Вважається, що підприємство є достатньо платоспроможним, якщо значення цього коефіцієнта є не меншим 2;

  • проміжний коефіцієнт покриття, який обчислюється шляхом ділення суми грошових засобів і дебіторської заборгованості на величину короткострокових зобов’язань підприємства;

  • коефіцієнт маневреності власних оборотних коштів, який розраховується шляхом ділення грошових засобів підприємства на величину його власних оборотних коштів.

Наприклад, вартість необоротних активів підприємства становить 10 млн. грн., а оборотні активи складають 5 млн. грн. (тобто, всього вартість підприємства становить 15 млн. грн.). Власний капітал підприємства – 3 млн. грн., а позичковий – 12 млн. грн. Із цих 12 млн. грн.: 4 млн. грн. – короткотерміновий кредит банку, а 8 млн. грн. – кредиторська заборгованість. Структура активів і пасивів цього підприємства є незадовільною, тому що в нього взагалі відсутній оборотний капітал (12 – 5 = - 7 млн. грн.), а частина вартості необоротних активів фінансується за рахунок поточних зобов’язань. При цьому загальний коефіцієнт покриття становить 5/12 = 0,417, тобто його значення є дуже низьким.

3) Ділова активність підприємства. Її рівень відображає можливості отримання певної величини виручки від реалізації у розрахунку на одиницю вартості тієї чи іншої частини активів підприємства та джерел їх утворення. Оцінка ділової активності підприємства здійснюється за допомогою розрахунку коефіцієнтів обертання. Ці коефіцієнти обчислюються шляхом ділення виручки від реалізації продукції за певний період (наприклад, за рік) на середню за цей період балансову вартість тієї чи іншої частини активів (пасивів) підприємства або всієї сукупності цих активів.

4) Прибутковість підприємства, яка характеризує величину прибутку підприємства у розрахунку на одиницю понесених витрат або вкладеного у підприємство капіталу. Оцінка рівня прибутковості підприємства здійснюється за допомогою низки показників, зокрема, прибутковості продукції (відношення прибутку від реалізації продукції до її собівартості) та прибутковості активів підприємства та окремих їх складових (відношення чистого прибутку до середньорічної вартості активів чи вартості певних їх складових).

5) Фінансова надійність підприємства, яка відображає здатність підприємства погашати усі свої зобов’язання (як короткострокові, так і довгострокові), тобто його стійкість та стабільність в умовах динамічного ринкового середовища. Фінансова надійність підприємства оцінюється за допомогою низки показників, серед яких основними є такі:

  • коефіцієнт автономії (незалежності), який розраховується шляхом ділення розміру власних коштів підприємства на загальну вартість його активів. У практиці оцінювання фінансового стану підприємства вважається, що значення цього показника повинно бути не меншим від 0,5;

  • коефіцієнт реальної вартості основних засобів у майні підприємства, який розраховується шляхом ділення вартості основних фондів за залишковою вартістю на вартість майна підприємства за підсумком балансу;

  • коефіцієнт концентрації позикового капіталу, який розраховується шляхом ділення позичкового капіталу на загальну вартість майна підприємства;

  • коефіцієнт структури позичкового капіталу, який обчислюється шляхом ділення довгострокових зобов’язань підприємства на загальну величину запозиченого ним капіталу.

Так, у попередньому прикладі коефіцієнт автономії становить 3/15 = 0,2, а коефіцієнт концентрації позичкового капіталу складає 12/15 = 0,8, тобто рівень фінансової надійності підприємства є незадовільним.