Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ підприємства.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
156.49 Кб
Скачать

14.3.2.Стандартизація та сертифікація продукції

Ефективним засобом управління якістю є стандартизація, яка включає комплекс норм, правил і вимог до якості продукції. Стандарт на продукцію є основним нормативно-технічним документом, в якому показники якості встановлюються, виходячи із новітніх досягнень науки і техніки з врахуванням попиту споживачів.

Результати стандартизації відображаються в спеціальній нормативно-технічній документації. Основними її видами є стандарти й технічні умови - документи, що містять обов'язкові для виробників норми якості виробу і способи їхнього досягнення (набір показників якості, рівень кожного з них, методи й засоби вимірювання, випробувань, маркування, упакування, транспортування та зберігання продукції). Нормативно-технічна документація, що застосовується на підприємствах, охоплює певні категорії стандартів, які різняться за мірою жорсткості вимог до виробів і за сукупністю об'єктів стандартизації, а саме:

      • Державні стандарти України (ДСТУ), що встановлюють на вироби, матеріали, організаційно–методичні процедури, методи випробувань і контролю. Містять обов'яз-кові й рекомендовані вимоги;

      • Галузеві стандарти (ГСТ), які розробляють на ту продукцію, щодо якої бракує державних стандартів України, або за необхідності встановлення вимог, котрі доповнюють чи перевищують існуючі за державними стандартами;

      • Стандарти науково-технічних та інженерних товариств, що встановлюються у разі потреби поширення результатів фундаментальних і прикладних досліджень, одержаних в окремих галузях знань чи сферах професійних інтересів;

      • Технічні умови (ТУ), які містять вимоги, що регулюють відносини між постачальником (розробником, виробником) і споживачем (замовником) продукції. Вони регламентують норми й вимоги щодо якості тих видів продукції, для яких державні або га­лузеві стандарти не розробляються та тих, які виготовляються на замовлення окремих підприємств, а також щодо якості нових видів виробів на період їхнього освоєння виробництвом.

      • Стандарти підприємств, які виокремлюють у самостійну категорію умовно; їх підприємства розробляють з власної ініціативи для конкретизації вимог до продукції й самого виробництва. Такі стандарти використовують для створення внутрішньої системи управління якістю праці та продукції.

Основна умова розробки галузевих стандартів, технічних умов і стандартів підприємств – вимоги до продукції в них не повинні занижуватись в порівнянні з державними стандартами України.

Основні вимоги до систем якості містяться в національних та міжнародних стандартах якості продукції. Найбільш жорсткі вимоги щодо якості містять міжнародні стан­дарти, розроблені Міжнародною організацією стандартизації (ІСО), що їх використовують для сертифікації виробів, яка передбачає оцінку відповідності продукції вимогам національних і міжнародних стандартів та видачу документу, який підтверджує таку відповідність – сертифікату відповідності.

Сертифікація продукції може бути обов’язковою (для тих видів продукції, які безпосередньо впливають на життя та здоров’я людини), добровільною (за ініціативою виробника на продукцію, що не входить в перелік обов’язкової сертифікації) та за окремими параметрами - на відповідність вимогам до окремих технічних характеристик виробу. Безпосередньо сертифікація продукції в Україні здійснюється в системі УКРСЕПРО (Українська сертифікація продукції) через мережу сертифікаційних органів (більшість яких створена при регіональних центрах стандартизації і метрології), випробувальних центрів і лабораторій.