Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ підприємства.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
156.49 Кб
Скачать

15.4. Поняття та зміст бізнес-плану підприємства

Бізнес-план (БП) підприємства - це письмовий документ, в якому викладено суть, напрямки і способи реалізації підприємницької ідеї, охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним.

У ринковій системі господарювання БП виконує дві важливі функції: зовнішню (ознайомлення заінтересованих ділових людей із сутністю та ефективністю реалізації нової підприємницької ідеї) і внутрішню (відпрацювання системи управління реалізацією підприємницького проекту).

Значения розробки бізнес-плану полягає втому, що він: містить орієнтир розвитку підприємства; дає можливість визначити життєздатність намірів підприємства в умовах конкуренції; виступає інструментом для залучення коштів, зокрема отримання фінансової підтримки від зовнішніх інвесторів.

Різноманітні внутрішні цілі бізнесу (розвитку підприємства) і багатоваріантність зовнішнього середовища його функціонування обумовлює відсутність суворого регламентування структури і змісту бізнес-плану. Однак існує певний типовий перелік вимог до розробки бізнес-плану розвитку підприємства, відповідно до яких він складається з таких основних розділів:

1. Резюме - розділ, що у зведеній формі містить основні положення всього бізнес-плану (мету діяльності та загальну характеристику підприємства, необхідні інвестиції та ресурси, а також загальні планові показники діяльності підприємства: обсяг продаж, витрати, прибуток, термін окупності інвестицій, ризики).

2. Характеристика підприємства, де наводяться повна і скорочена назви підприємства, його юридична адреса, форма власності та правовий статус, перелік засновників та розміру їх часток у статутному капіталі, тощо. Наводиться схема та опис організаційної структури управління підприємством та дані про зв’язки між його окремими підрозділами, зазначаються обсяги виробництва, наводиться опис земельної ділянки та виробничих площ. Подаються дані про майновий стан підприємства, рівень використання виробничих потужностей, організацію виробничого процесу на підприємстві.

3. Характеристика продукції підприємства, де наводяться спеціалізація підприємства, параметри продукції, прогнозне і фактичне виробництво та реалізація підприємством товарів, робіт, послуг (у натуральних та вартісних показниках) за звітний рік, структура існуючих витрат підприємства та собівартість кожного виду продукції, система закупівлі сировини, енергопостачання, забезпеченість матеріальними ресурсами, диверсифікація виробництва тощо.

4. Дослідження та аналіз ринків збуту, де зазначається сучасне становище підприємства на ринках збуту та пропозиції щодо його поліпшення, пропозиції щодо сервісного обслуговування реалізованої продукції. Надається характеристика основних і допоміжних ринків та їхніх сегментів, на яких працює підприємство, їхні розміри, найважливіші тенденції та прогнозні зміни. Крім того, відображаються засоби комунікації, орієнтири для цін і валового прибутку, цикл покупок (інтервал часу між черговими реалізаціями продукції).

5. Характеристика конкурентного середовища та конкурентні переваги, де надається інформація про конкурентне середовище підприємства, наявність компаній-монополістів або таких, що займають домінуючу позицію, сегментація (розподіл) ринку між конкурентами підприємства. Наводиться інформація щодо підприємств, які виробляють аналогічну продукцію (послуги) та здійснюють її збут на тих же самих ринках, що й дане підприємство, надається загальна характеристика якісних і кількісних показників виробленої продукції, особливості продукції (послуг) підприємства та пропозиції щодо підвищення її конкурентоспроможності.

6. План маркетингової діяльності, де наводяться відомості про наявні на підприємстві маркетингові служби, подаються схема та характеристика існуючих каналів збуту продукції, засобів реклами, ціноутворення. Подаються пропозиції щодо вдосконалення каналів збуту і розширення кола споживачів товарів (послуг). У цьому розділі визначається також цінова політика підприємства, яка має забезпечити підприємству збереження позицій на ринку або проникнення на нього при ефективних показниках діяльності.

7. План виробничої діяльності підприємства, де наводяться відомості щодо виробничого процесу на підприємстві, відповідності діючих технологій сучасним вимогам, подається перелік машин та обладнання з зазначенням кількості і терміну роботи, зазначаются схеми виробничих потоків. Виходячи із потреб ринку визначаються планові обсяги продукції у розрізі її номенклатури, визначаються необхідні виробничі потужності та їх приріст. Розрахунок потреби в основних виробничих фондах здійснюється за кожним видом основних фондів, виходячи з нормативів їх продуктивності. Розрахунок потреби в матеріальних ресурсах та виробничих запасах здійснюється, виходячи із обсягу виробництва продукції та послуг, а також нормативів потреби в матеріальних ресурсах на одиницю продукції. Надаються детальні відомості щодо прогнозної потреби у трудових ресурсах.

Формується кошторис витрат на випуск продукції за калькуляційними статтями, окремо за видами продукції, та розраховується потреба в первісних інвестиціях в цілому, визначаються напрямки вкладання коштів і величина потреби в додаткових інвестиціях.

8. Організаційний план, де наводяться інформація щодо існуючої організаційної структури підприємства, подаються відомості про діючу систему заробітної плати, а також пропозиції щодо їх вдосконалення на підприємстві.

9. План охорони навколишнього середовища, де наводиться інформація про стан навколишнього середовища, існуючі проблеми, першочерговість їх вирішення, зміст та джерела фінансування проведення природоохоронних заходів з визначенням термінів виконання.

10. Фінансовий план та програма інвестицій, де здійснюється прогнозування фінансових результатів діяльності підприємства, наводиться обгрунтування інвестиційних вкладень у підприємство та джерел їх отримання (залучення кредитів, акціонерний чи пайовий капітал тощо), прогнозні показники балансу підприємства, прогноз прибутку та збитку, тощо.

11. Аналіз потенційних ризиків, у якому приймається рішення щодо реалізації бізнес-плану підприємства з урахуванням багатьох факторів: політичних, соціальних, технологічних, економічних, ринкових. При прийнятті рішення про доцільність бізнес-плану всі ці фактори необхідно врахувати у формі передбачуваного ризику. Наводяться відомості щодо оцінки можливих ризиків, джерел та заходів їх запобігання, можливого страхування.

12. Соціально-економічні наслідки реалізації бізнес-плану, де відображають результативні показники реалізації бізнес-плану (збільшення обсягів реалізації продукції, кількість збережених або новостворених робочих місць, покращення умов праці, впровадження інновацій тощо).