Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ підприємства.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
156.49 Кб
Скачать

16.4. Поняття фінансової кризи, сутність, мета та завдання антикризового управління на підприємстві

Під фінансовою кризою розуміють фазу розбалансованої діяльності підприємства та обмежених можливостей впливу його керівництва на фінансові відносини, що виникають на цьому підприємстві. На практиці з кризою, як правило, ідентифікується загроза неплатоспроможності та банкрутства підприємства, діяльність його в неприбутковій зоні або відсутність у цього підприємства потенціалу для успішного функціонування. З позиції фінансового менеджменту кризовий стан підприємства полягає в його нездатності здійснювати фінансове забезпечення поточної виробничої діяльності.

Банкрутство підприємств ― це наслідок глибокої фінансової кризи, система заходів щодо управління якою не дала позитивних результатів. Воно характеризує повну неспроможність підприємства відновити в звітному періоді свою фінансову стійкість і платоспроможність в силу реальних втрат використовуваного капіталу. Критичний рівень втрат капіталу не дозволяє такому підприємству здійснювати ефективну господарську діяльність в майбутньому періоді, в результаті чого воно оголошується банкрутом.

Антикризове управління - це система управління підприємством, яка має комплексний характер та спрямована на запобігання або усунення несприятливих для бізнесу явищ за допомогою використання всього потенціалу сучасного менеджменту, розробки і реалізації на підприємстві спеціальної програми, яка має стратегічний характер та дозволяє усунути тимчасові ускладнення, зберегти та помножити ринкові позиції за будь-яких обставин при опорі в основному на власні ресурси. Антикризове управління включає два види управління: попереджуюче управління й кризове. Попереджуюче управління виникає при появі «слабких» сигналів про кризові ситуації й спрямоване на запобігання розвитку кризи. Кризове управління здійснюється при наявності кризових ситуацій на підприємстві.

Головною метою антикризового фінансового управління є відновлення фінансової рівноваги підприємства і мінімізація розмірів зниження його ринкової вартості, що викликане фінансовою кризою. В процесі реалізації своєї головної мети антикризове фінансове управління підприємством спрямоване на вирішення наступних основних задач (табл. 16.2.).

Таблиця 16.2

Система основних задач, які направлені на реалізацію

головної цілі антикризового фінансового управління підприємством

Головна ціль антикризового фінансового управління

Основні задачі антикризового фінансового управління

Відновлення фінансової рівноваги підприємства та мінімізація розмірів зниження його ринкової вартості, що викликаються фінансовою кризою.

  • Діагностика передкризового фінансового стану підприємства і вживання необхідних заходів попередження фінансової кризи.

  • Усунення неплатоспроможності підприємства.

  • Відновлення фінансової стійкості підприємства.

  • Запобігання банкрутству і ліквідації підприємства.

  • Мінімізація негативних наслідків фінансової кризи підприємства.