Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еконоліічпа система сучасного капіталізму.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
59.9 Кб
Скачать

1) Суть та ознака змішаної економіки

П. Самуельсон в підручнику «Економіка» зазначає, що: «...наша економічна система - це змішана система вільного підприємництва, економічний контроль в якій здійснюється як суспільством, так і приватними інститутами» (див.; Самуельсон П. Економіка: Підручник. - Львів. Світ. 1993. - С.37). Таку точку зору підтримують й Інші західні економісти: К. Макконелл, С. Брю, Р. Дорнбуш, Р. Шмалензі і С. Фішер.

[снує три варіанти змішаної економіки: 1) консервативний, 2) ліберальний. 3) соціал-реформістський. Консервативність варіант змішаної економіки продукує обмежене втручання держави в економічне життя суспільства з метою створення умов для розвитку ринкових механізмів регулювання економіки. Ліберальний варіант передбачає впровадження системи національного планування, здійснення поступової соціалізації капіталістичної економіки. Видатними представниками цього варіанту є американські економісти Дж. Гелбрейт і Р. Хейлбропнер.

Соціально-реформістський варіант змішаної економіки виступає за необхідність оптимального поєднання децентралізму і централізму, планування і ринку, індивідуальних і колективних форм власності для поступової трансформації капіталізму в систему демократичного капіталізму.

Відомий український економіст С. МочерниЙ пише, що: «...змішана економіка передбачає оптимальне поєднання приватної, колективної та державної власності з одного боку, механізму ринкового саморегулювання, монополістичної планомірності і державного регулювання з другого боку, з метою узгодження приватних, колективних і

загальнонаціональних Інтересів» (див.: Мочерний С.В. Політична економія: Навч. посіб. - К.: Знання-Прес, 2002. -С.614).

Історичною передумовою виникнення змішаної економіки є посилання іі розширення державного втручання в економічну діяльність, розвиток державної власності і державного сектору економіки. П. Самуельсон стверджує, що з кінця XIX ст. майже в усіх країнах відбувалося розширення економічних функцій держави.

У перші десятиліття XX ст. необхідність державного втручання в економіку у формі регулювання і навіть планування обґрунтовують американські вчені Дж. Дьюї, У.К. Мітчелл, Дж. Б. Кларк і особливо Дж. М. Кейнс.

Американський учений С. Чейз наприкінці 30-х рр. запропонував у книзі «Тиранія слів» замість поняття «капіталізм» і «соціалізм» ввести поняття «змішана економіка».

Причинами виникнення змішаної економіки є:

  • недосконалість і неспроможність ринкового механізму саморегулювання на основі дії природних законів і «невидимої руки А. Сміта та загострення суперечностей, порушення економічної і соціальної стабільності розвитку економіки;

  • необхідність задоволення зростаючих суспільних потреб в умовах підвищення суспільного характеру виробництва, розподілу, обміну і споживання;

  • зростання ролі особистого фактора в суспільному виробництві в умовах НТР;

  • необхідність збереження і захисту навколишнього середовища. Вирішення цих проблем визначило необхідність еволюції само регульованого механізму в змішаний механізм господарювання, в якому зростають економічні, а потім І соціальні функції держави, яка починає активніше регулювати суспільне виробництво.