Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економ підприємства.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
156.49 Кб
Скачать

14.2. Фактори, що впливають на якість продукції та методи її оцінювання

На якість продукції впливають багато факторів, що діють як самостійно, так і у взаємозв’язку між собою, які можна об’єднати в чотири групи:

1. Технічні фактори, до яких належать: конструкція виробу, технологія його виготовлення, засоби технічного обслуговування і ремонту, технічний рівень бази проектування та виготовлення виробу тощо.

2. Організаційні фактори, до яких належать: розподіл праці і спеціалізація, форми організації виробничих процесів, ритмічність виробництва, форми і методи контролю якості, порядок подання і здавання продукції, форми і способи її транспортування тощо.

3. Економічні фактори до яких належать: ціна, собівартість продукції, форми і рівень зарплати працівників підприємства, рівень затрат на технічне обслуговування і ремонт тощо.

4. Суб’єктивні фактори, до яких належать: рівень професійної підготовки працівників, їх фізіологічний та емоційний стан тощо.

Для визначення рівня якості продукції, що виготовляється підприємством можуть застосовуватись такі види методів: об'єктивний (вимірювальний і реєстраційний), органолептичний, диференційований, комплексний.

Об 'єктивний метод полягає в оцінюванні рівня якості продукції за допомогою стендових випробувань та контрольних вимірювань, а також лабораторного аналізу. Такий метод дає найбільш вірогідні результати і застосовується для вимірювання абсолютного рівня якості засобів виробництва та деяких властивостей споживчих то­варів.

Органолептичний метод грунтується на сприйманні властиво­стей продукту з допомогою органів чуття людини (зір, слух, смак, нюх, дотик) без застосування технічних вимірювальних та реєстраційних засобів.

Диференційований метод оцінки рівня якості передбачає порівнювання одиничних показників виробів із відповідними показ­никами виробів - еталонів або базовими показниками стандартів (технічних умов).

Комплексний метод полягає у визначенні комплексного показника якості оцінюваного виробу. Одним з таких показників може бути інтегральний показник, який обчислюється через порівнювання корисного ефекту від споживання (експлуатації) певного виробу і загальної величини витрат на його створення й використання. Іноді для комплексної оцінки якості застосовують середньозважену арифметичну величину з використанням для її обчислення коефіцієнтів вагомості всіх розрахункових показників якості продукції:

Пя = Пяі * αі , Пяі = Пфі/Пеі, (14.1)

де Пя – комплексний показник якості продукції; Пяі – показник якості продукції за і–тим параметром; Пфі, Пеі – кількісні характеристики параметру оцінюваного виробу і еталону відповідно; αі – коефіцієнт вагомості окремого параметру в оцінці якості виробу, n – кількість параметрів якості.

В окрему групу виділяються статистичні методи оцінки якості продукції, які грунтуються на використанні методів математичної статистики і мають вибірковий характер.

14.3. Управління і контроль якості продукції підприємства

14.3.1. Концепція управління якістю продукції та способи її реалізації

Концепція управління якістю продукції підприємства втілюється в комплексній системі управління якістю продукції (КСУЯП). КСУЯП - це певний комплекс заходів, орієнтованих на весь господарський механізм, усю сукупність технічних, організаційних і соціальних факторів сучасного виробництва, спрямованих на досягнення такого рівня якості продукції, який найповніше відповідав би суспільним потребам.

Досягти необхідного рівня якості та конкурентоспроможності реалізовуваних на відповідних ринках товарів можна різними способами, скоординованиими в часі і просторі. За змістом і спрямуванням їх можна об'єднати в чотири взаємозв'язані групи: технічні, організаційні, економічні та соціальні.

До технічних способів, зокрема, відносяться:

      • використання досягнень науки і техніки в процесі проектування виробів;

      • запровадження новітньої технології виробництва і суворе дотримання технологічної дисципліни;

      • забезпечення належної технічної оснащеності виробництва;

      • удосконалення застосовуваних стандартів і технічних умов.

До організаційних чинників підвищення якості продукції, зокрема, належать:

      • запровадження сучасних методів і форм організації виробництва та управління;

      • удосконалення методів контролю якості на всіх стадіях виготовлення продукції;

      • розширення прямих зв’язків між виробниками і споживачами продукції;

      • узагальнення і використання досвіду у сфері підвищення конкуренто-спроможності продукції.

Економічні і соціальні способи підвищення якості продукції насамперед включають:

      • застосування узгодженої системи прогнозування і планування необхідного рівня якості виробів;

      • встановлення прийнятних для споживачів цін на окремі види товарів;

- використання ефективноії мотивації праці всіх категорій персо­налу підприємства;

      • всебічну активізацію людського чинника та проведения кадрової політики, адаптованої до ринкових умов господарювання.