Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика ділових переговорів.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
61.69 Кб
Скачать

Тема12.Ділові прийоми.

Ділові прийоми хоча і мають більш вільну, розкуту атмосферу, ніж ділова зустріч або ділові першого, проте переслідують ту ж саму мету: укладення взаємовигідного ¬ придатних угод. Напівофіційна обстановка прийомів дозволяє злочинності зав'язати корисні знайомства, обговорити в цілому майбутні вигідні для беруть участь партнерів контракти, розширити і поглибити вже наявні контакти, обмінятися поглядами і думками, що дозволяють краще пізнати економічні, фінансові та інші позиції і домагання майбутніх партнерів, їх особливості в організації справи. Крім того, для досвідченого бізнесмена спостереження за поведінкою, вчинками запрошених на прийом може бути джерелом інформації, яка в свою чергу послужить однією з базових складових при прийнятті рішень про що укладається угоді. Очевидна користь від організації прийому полягає ще й у наступному: іноді переговори між двома фірмами затягуються, виникає тупикова ситуація, коли ні одна, ні інша сторона не хоче (або не може) поступитися, піти на компроміс і в той же час не бажає припинити переговори, оскільки є цілком реальна можливість отримання вигоди. Багаторазові зустрічі і обговорення не призводять до ліквідації тупикової ситуації, безрезультатна дискусія триває. В такому випадку часто організація прийому - сніданку, вечері, обіду - допомагає створити невимушену атмосферу, ближче пізнати партнерів, полегшує проведення переговорів і сприяє укладенню контрактів.

Тема 13. Сувеніри та подарунки в діловий сфері.

У діловій практиці часто доводиться дарувати і приймати сувеніри та подарунки. Це покращує ділові зв'язки, демонструє доброзичливе ставлення, свідчить про хороші взаємо ¬ моотношеніях колег по роботі. У чому відмінність між сувеніром і подарунком? Подарунок - це те, що дарують, а мета сувеніра {souvenir - нагадувати) - нагадує про будь-яку зустріч або подію. Подарунки може робити: співробітник - співробітнику; колеги - співробітнику; співробітники - шефу (керівнику); керівник - секретарю; фірма - співробітникам; фірма - фірмі. У сучасній діловій практиці прийнято дарувати подарунки з нагоди: ювілейної дати в ділове життя співробітника; ювілейної та інших значних дат в житті фірми; державних свят (День незалежності і пр.); загальносвітових свят (Новий рік, Різдво тощо); особистих свят в житті працівника (весілля, новосілля, отримання диплома ); ділової зустрічі із зарубіжними партнерами (в цьому випадку першими подарунки підносять представники приймаючої фірми); в інших випадках. У діловій сфері прийнято використовувати в якості подарунків наступні речі: • записні книжки; • щоденники; • ділові календарі; • авторучки; • попільнички; • значки (у наборі); • брелоки для ключів; • запальнички та інші предмети, що використовуються в основному на робочому місці. Крім того, гарним подарунком є ​​гравюра, естамп, особливо якщо їх зміст нагадує про що-небудь, пов'язаному з певною датою, місцевістю, фірмою, країною.

Тема 14.Презентація

Далі автор пропонує розглянути більш докладно презентацію з точки зору вимог ділового етикету. 1. Презентація організації (акціонерного товариства, загального руху, і т.п.). Мета презентації - рекламування організації, її місії, стратегії, цілей (істинних або, на жаль, уявних), створення позитивної репутації в очах присутніх представників ЗМІ та ділових кіл. 2. Презентація продукту (товару). Мета презентації - поширення інформації про нову, випускається вперше продукції, або про новий, вперше роблячи у продаж товар, подання якостей (властивостей) цієї продукції (товару), умов випуску та продажу, ознайомлення при ¬ присутність на презентації з особливостями транспортування, зберігання продукції (товару) і специфікою її (його) застосування. 3. Презентація проекту. Мета презентації - інформування ділових кіл, загальності, ЗМІ про новий проект (програму), що зачіпає інтереси різних груп населення. У перелік цілей входить також формування позитивного ставлення і зацікавлених в осіб, які можуть надати матеріальну підтримку проекту. Цей вид презентації є дуже нелегким для організаторів, так як сприйняття зацікавлених кіл може бути багатозначним, суперечливим, взаємовиключним. 4. Презентація обсягу виконаних робіт. Мета - ознайомити досить вузьке коло людей (наприклад, акціонерів) з результатами, обсягами та вартістю робіт. 5. Презентація плану робіт.