Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика ділових переговорів.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
61.69 Кб
Скачать

Тема 8. Етика службових взаємин чоловіка і жінки.

Автор виказує думку, що заємини чоловіка і жінки у службовій обстановкці - особлива сфера, дуже складна для формування будь-яких принципів встановлення цих відносин. В інших розділах неодноразово вказувалося на те, що головне в діловій субординації і координації - посаду, приналежність до вищого рівня, тим не менш приналежність до того чи іншої статі підлозі грає досить значну роль в побудові ділових взаємовідносин, у просуванні по службовій сходинці (на жаль!), в службовому поведінці і конкретних вчинках. Не ставлячи собі завданням виявити і проаналізувати психологічні особливості підлог, покажемо, як проявляються ці особисті в повсякденному службової діяльності і яких етичних помилок слід уникати чоловікові і жінці в процесі ділового спілкування. Психологи і фізіологи стверджують, що жінки мають більш тонкий смак, ніж чоловіки, вони більш чітко бачать різницю в матеріалах, кольорах, формах, зовнішньому вигляді конструкцій. По цьому не варто сперечатися з жінкою-співробітником по цих питанням, краще довіритися її суджень. Важливою рисою психологічної жінки є те, що вона частіше і у великих масштабах відчуває страх, боязнь, опасіння - перед своїм менеджером і взагалі перед керівництвом, а також перед ситуаціями та обставинами, що здаються їй небезпечними. При цьому, природно, знижується рівень сприйнятних жінки-співробітника, сама сприйнята інформація може бути перекручена, деформована, знижується рівень продуктівності її праці. Тому з точки зору моралі целесообразно прагнути не допускати подібних ситуацій, для цього слід ділові бесіди, репліки, зауваження, звернення з відносин до жінки-співробітниці зробити більш м'якими, спокійними, стриманими. Можна припустити, що більш низький, ніж у чоловіків, "поріг страху" закладений в "прекрасною половиною " генетично, йде з глибини століть, з тих часів, коли самими важливим була наявність фізичної сили, інтелект не нітрохи під увагу, а оскільки жіноча фізична сила меньше, ніж фізична сила чоловіка, жінка більшу частину свого життя знаходилася в страху, тривозі.

Тема 9 .Етикет письмового ділового спілкування і обміну діловою інформацією по факсу.

У сучасному діловому житті присутні ділові листи, листи-нагадування, листи-повідомлення, запрошення і тому подібні види письмового спілкування. У деяких випадках діловий етикет рекомендує передавати інформацію тільки в письмовому вигляді: наприклад, запрошення на діловий прийом, поздоровлення з ювілейною датою та ін. Більш того, в окремих випадках це письмове повідомлення може бути зроблено обов'язково від руки, наприклад, вираз співчуття ніколи не друкується. Подяка за поздоровленнями (з підвищенням по службі, з нагоди одруження) теж рекомендується написати від руки.

Отже, мінімальний перелік ситуацій в діловому житті, котре прийнято супроводжувати письмовими повідомленнями: • привітання (у зв'язку з ювілейною датою, з нагоди одруження, отримання нового службового призначення, по случаю ​​виграного конкурсу тощо); зазначимо, що з днем ​​народження письмово вітають тільки при настанні круглої дати; • співчуття з відповідним нагоди (тільки від руки); • вираз подяки за прийом (на наступний день), за подарунок, за привітання (краще від руки); • в інших подібних випадках.