Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етика ділових переговорів.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
61.69 Кб
Скачать

Тема 5.Одяг і манери ділового чоловіка.

Успіх у бізнесі залежить від компетентності ділової людини, його професіоналізму, активності і багатьох-багатьох інших факторів. Деякі з них впливають на досягнення бажаного результату прямо і безпосередньо - знання справи, досвід, але мова зараз не про них. Непрямі фактори також впливають на успіх, і зовнішній вигляд ділової людини - саме той фактор, який теж визначається ефективність ділових зв'язків, успіх у ділових контактах і сприяє створенню необхідної робочої атмосфери. Зовнішній вигляд і манери - це те, що оточуючі його партнери по бізнесу бачать і оцінюють відразу, поки ще не відбулося обговорення передбачуваних угод, поки що не лежить на столі проект договору. Кожна професійна група людей має свій не писемний кодекс поведінки, манер, зовнішнього вигляду - державні службовці, актори, студенти і т.п. Бізнесмени мають також певний стиль в одязі і манерах. Спостерігаючи засідання ради директорів, співробітників, обслуговування експозицію своїх фірм на ярмарку, ділові наряди тощо, можна відзначити, що переважна більшість присутніх одягнені в "одному ключі": приблизно однаковий колір костюма, схожий малюнок на тканині краватки, схожі манери. Загальна характеристика стилю ділового чоловіка: консерватизм (так як ділова сфера майже не схильна випадковим впливам); помірність, тобто не повинно бути занадто різких колірних контрастів, зайво вигадливих фасонів одягу або взуття тощо; бездоганна акуратність і охайність, оскільки недбало або криво зав'язана краватка, брудне взуття, мята сорочка створюють враження, що носій такого одягу невимогливий до собі або не поважає оточуючих. Виникає припущення, що він також невимогливий до себе і при виконанні договорів, і також неуважний буде до інтересів партнерів у діловій сфері.

Тема 6.Одяг і зовнішнім облик діловий жінки

Отже, основний вид повсякденного ділового одягу жінки - костюм, тобто класичний піджак з англійським ворітної ¬ ком і на підкладці з англійською же спідницею - також на підкладки. (Підкладка сприяє тому, що спідниця довше зберігає форму і менше мнеться.) Спідниця пряма, з розрізом ззаду; розріз не перевищує 10 см по довжині, а щоб він не перетворювався на вирізи, два полотнища тканини накладаються один на одного і просрочуються, не доходячи до низу десять сантиметрів; таким чиномзабезпечується свобода кроку.

Костюм може бути з гладкофарбовані тканини, з тканини в смужку (неяскраву і нешироку), з тканини з фактурним малюнком. Жіночий діловий костюм може бути і класичною трой ¬ кою, але не обов'язково, крім того, він може бути як однообертовим, так і двобортним. Жінка може бути одягнена в плаття-костюм, а не в піджак і спідницю. Для жіночого костюма немає "лютих" обмежень за кольором, костюм може бути і коричневим, і інших квітів, єдина вимога - колір не повинен бути яскравим, кричущим. І костюм, і плаття-костюм можуть бути доповнені блузкою, якщо блузки немає, фасон костюма - обов'язково з високою застібкою. Блузка до жіночого костюму рекомендується світла, за кольором гармоніює з костюмом. Допустима для блузки тканина в по ¬ лиску (тоді костюм повинен бути з гладкофарбовані тканини), горошек, клітку. Вимоги при цьому ті ж - малюнок на тканині повинен бути м'яким, неяскравим. Фасон блузки найкраще вибрати класичний - з англійським коміром, сорочкові або коміром-стійкою, яка закінчується невеликим бантом. Що стосується конкретного фасону костюма або блузки - справжній жінці етикет "люб'язно" дозволяє слідувати моді, однак в самому помірному її вираженні. Довжина піджака або жакета жіночого ділового костюма - так же відповідно до моди - в розумних межах. Сакраментальне питання-довжина спідниці. Прийнято вважати класичні три варіанти довжини: до коліна (але не коротше!), За коліно, до середини литкового м'яза. Неприпустимі на діловій жінці занадто коротка спідниця, дуже глибокий виріз блузки. І взагалі, ділова жінка, як і всі інші люди, може, не бажаючи того, допустити ті чи інші помилки в одязі, визначаючою в основному її зовнішній вигляд, однак вона не має права на одну помилку, найстрашнішу, якою є вульгарність - навіть в самому слабкому її прояві. Крім суворого англійського костюма ділова жінка може дозволити собі й інші фасони - відповідно до моди, але ці фасони теж не повинні виходити за рамки офіційності.