Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_4.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.1 Mб
Скачать

4.4.5. Дахові провітрювачі для витікання диму і відведення теплоти пожежі [15, 16]

Для відведення диму і теплоти з приміщень, у випадку виникнення в них пожежі, застосовують спеціальні дахові провітрювачі, які дозволяють створити над підлогою приміщення шар не задимленого повітря. Крім цього відведення ними теплоти з приміщень зменшує небезпеку поширення вогню на сусідні приміщення(flash - over).

У випадку пожежі в зальних приміщеннях димові дахові провітрювачі мають відкриватись автоматично. Для цього в них передбачають топку вставку, яка розтоплюється за температур 70, 90 чи 120 0С, або скляну банку, що розтріскується за цих температур. Розтоплена вставка відкриває ємність (бутиль) з діоксидом вуглецю (СО2), який приводить в дію пневматичний привод відкривання запірного клапана (кришки провітрювача). Крім цього в провітрювачах передбачена також можливість ручного відкривання запірного клапана (кришки).

Конструкційні схеми димових дахових провітрювачів природної дії зображені на рис. 4.10. У випадку виникнення пожежі вони відкриваються за допомогою топких вставок, йонізаційних давачів, розтоплення кришок з алюмінію, або розтріскування банок зі скла.

Рис. 4.10. Конструкційні схеми дахових провітрювачів для відведення диму і теплоти

із зальних приміщень при виникненні в них пожежі (“Colt International”)

Площу димовитікального отвору (отворів) визначають згідно норми [19]. Ефективна площа отвору вказується в % горизонтальної проєкції даху (площі підлоги приміщення).

При визначенні враховують вплив бічного вітру, а також: час розвитку пожежі, тобто час між виникненням пожежі і її розвитком (5...25 хв); швидкість поширення пожежі, яка залежить від займистості складових матеріялів (розрізняють 3 групи займистості: малої, середньої, великої займистості).

Товщина надпідлогового шару бездимного повітря повинна бути рівною половині висоти приміщення, але не меншою 2 м.

Приклад 4.2. Площа підлоги зали 1000 м2, час розвитку пожежі 15 хв (5 хв на виявлення пожежі і повідомлення про неї;10 хв на приїзд пожежогасіїв).

Розв’язування.

Визначаємо потрібну величину (табл. 4.3) = 0,8 % від 1000 м2 = 8 м2.

Приймемо 8 димових дахових провітрювачів з площею витікального отвору 1 м2. Розміщуємо провітрювачі рівномірно по поверхні даху над залою.

Таблиця 4.3

Потрібна площа перерізу отвору димового дахового провітрювача в % від площі підлоги зального приміщення [19]

Нормативний час розвитку пожежі, хв

Швидкість поширення пожежі

Шар бездимного повітря в % від висоти зали

Величина в % від площі підлоги зали

5

середня

50

0,4

15

середня

50

0,8

25

середня

50

1,2

4.5. Витікальна вентиляція

Механічна витікальна вентиляція забезпечує витікання повітря з приміщень за допомогою, переважно, вентилятора, в той час, коли повітря притікає до нього із сусідніх приміщень або ззовні. Оскільки така вентиляція спричиняє розрідження внутрішнього повітря, надається вона для приміщень зі значним виділенням забрудників у вигляді газу, пари, запахів, мікроорганізмів або значними тепловиділеннями (наприклад кухні, санвузла, гардеробу, лабораторіїї, акумуляторної тощо)

Основними складовими елементами системи витікальної вентиляції є: вентилятор з електродвигуном; повітропроводи (канали); витікачі повітря. На рис. 4.11 показана витікальна вентиляція приміщення зі зварювальним постом. Повітря притікає в це приміщення від сусідньої механічної майстерні через двері і стіновий отвір.

Рис. 4.11. Механічна загальна витікальна вентиляція приміщення зі зварювальним постом

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]