Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_4.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.1 Mб
Скачать

4.14. Спеціальні системи вентиляції

4.14.1. Повітряні заслони (повітряні двері)

Повітряна заслона – це система притікальної місцевої вентиляції, яка створює повітряний струмінь, або повітряні струмені, що розділяють два простори з різними рівнями температури. Вони найчастіше передбачаються біля прорізів воріт і дверей.

  • Повітряні заслони засувкового (шиберного) типу

Повітряні заслони такого типу влаштовують біля прорізів (без тамбурів) як зовнішніх, так і внутрішніх огорож переважно виробничих приміщень. В останньому випадку повітряна заслона запобігає перетіканню повітряних потоків із забрудненого приміщення в чисте. Влаштовують повітряні заслони також біля кінцевих прорізів і отворів технологічного обладнання (для запобігання розповсюдження забрудників (шкідливих виділень) у внутрішнє повітря).

Схема повітряної заслони засувкового типу і основні її конструкційні елементи показані на рис.4.30.

За режимом роботи розрізняють повітряні заслони двох видів:

  1. періодичної дії (повітряні заслони біля прорізів, що відкриваються періодично);

  2. сталої дії (заслони біля постійно відкритих прорізів).

Режим дії повітряних заслонів визначається технологічними вимогами виробництва.

За сталої дії стає можливим використання заслони не тільки за її прямим призначенням, але і в режимі системи притікальної або обігрівальної вентиляції.

За скеруванням притікальних повітряних струменів заслони засувкового типу можна розділити на три види:

  1. з витіканням плоского струменя (ряду сопельцевих струмінців) знизу-уверх (рис. 4.31, а);

  2. з горизонтальним витіканням струменів із бокових вертикальних, переважно щілинних отворів, розміщених з двох сторін (рис. 4.31. в), або з однієї (рис. 4.31, б) сторони прорізу огорожі;

  3. з витіканням плоского струменя зверху-вниз (рис. 4.31, г).

Рис. 4.30. Схема шиберної двосторонньої повітряної заслони

біля прорізу воріт виробничого приміщення:

1 – повітропроводи; 2 – радіальний вентилятор; 3 – повітронагрівник; 4 – повітророзподільник; 5 – повітровитікальний щілинний отвір; 6 – проріз (ворота) в зовнішній огорожі приміщення

Рис. 4.31. Схеми засувкових (шиберних) повітряних заслонів з різним скеруванням плоских притікальних повітряних струменів:

а - струмінь рухається знизу уверх; б - струмінь рухається горизонтально, бокова одностороння заслона (план); в - бокова двостороння заслона (план); г – струмінь рухається

зверху вниз

Для прорізів зовнішніх огорож найбільш доцільними є заслони з плоским засувковим повітряним струменем, який рухається знизу-уверх, оскільки в цьому випадку найбільш надійно запобігається перетікання зовнішнього холодного повітря в прилеглу зону приміщення.

У випадках можливої зупинки транспортних засобів у відкритому прорізі огорожі або небезпеки засмічення горизонтального щілинного отвору повітророзподільника заслони, наприклад, сипкими матеріялами, а також при встановленні в прорізах огорож транспортерів або іншого обладнання доцільно передбачити заслони з вертикальними повітророзподільниками, що формують плоскі струмені. Заслони цього типу є найбільш розповсюджені у виробничих приміщеннях.

Повітряні заслони з плоскими притікальними струменями, що рухаються зверху вниз, можна рекомендувати, найперше, для прорізів внутрішніх огорож приміщень, або для кінцевих прорізів і отворів в огородженнях технологічного обладнання, тобто для випадків, коли перепад тисків з двох сторін прорізів (отворів) майже сталий по висоті. Для прорізів в зовнішніх огорожах такі заслони придатні найменше, оскільки це зв’язано з небезпекою перетікання зовнішнього повітря в прилеглу до них робочу зону приміщення і спричиненням дискомфорту в розміщених там місцях праці.

Рис. 4.32. Схеми повітряних заслонів засувкового (шиберного) типу:

а) – рециркуляційна з нагріванням (типу UMH); б) – рециркуляційна (типу UM);

в) – рециркуляційна (типу UM); г) – із забором зовнішнього повітря і його підігріванням

(типу AU-H); д) – із забором зовнішнього повітря без його підігрівання (типу АU):

1- повітропровід; 2 – вентилятор; 3 – повітронагрівник (калорифер);

4 – повітророзподільник; 5 – щілинний отвір

Повітряні заслони типу UM-H (рис. 4.32, а) влаштовують біля прорізів зовнішніх огорож виробничих приміщень з постійними місцями праці поблизу цих прорізів, або у випадку підвищених вимог до внутрішнього повітря прилеглої робочої зони.

Повітряні заслони типу UM (рис. 4.32, б,в) передбачають біля прорізів зовнішніх огорож приміщення, якщо в прилеглій до них робочій зоні приміщення допускається нормоване періодичне зниження температури, а також біля прорізів внутрішніх огорож.

Заслони типу AU-Н (рис. 4.32, г) використовуються в якості систем притікальної вентиляції. Заслони типу AU (рис. 4.32, д) передбачають у випадку вентиляції підвищувального тиску в приміщенні (за наявності підпору в приміщенні).

Перспективним є застосування дво- і багатоверствових (багатошарових) повітряних заслонів, в яких окремі струмені нагріваються до різної температури.

Повітропродуктивність повітряної заслони засувкового типу залежить від мінімальної зовнішньої температури і максимальної швидкості вітру [24]; для європейських країн ця витрата змінюється в межах від 0,55 до 1 м3/с на 1 м2 прорізу огорожі. Розрахункові показники деяких типів повітряних заслонів подані в табл. 4.8.

Таблиця 4.8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]