Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_4.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.1 Mб
Скачать

Р о з д і л ч е т в е р т и й

Класифікація вентиляції і систем вентиляції

4.1. Загальні поняття [36]

Вентиляція (провітрювання) приміщення. Обмін повітря в приміщенні або в його виокремленому об’ємі з метою усування зужитого і забрудненого повітря внутрішнього і постачання (підведення) переважно зовнішнього або рециркуляційного, але готованого реноваційно повітря.

Кондиціювання приміщення. Вентиляція приміщення, яка забезпечує повітряному середовищу зони обслуговування означені властивості і параметри – чистоту, хімічний склад, температуру і відносну вологість, - через готування і розподілення повітря, відповідно до призначення і способу використання приміщення в кліматичних умовах даної місцевості.

Рух повітря. Переміщення повітряного потоку визначеної витрати до вентильованого простору, або з цього простору, переважно із застосуванням трубопроводів.

Зона обслуговування. Робоча зона. Виокремлений об’єм приміщення висотою до 2 м над підлогою, а також над помостами, де перебувають люди, в якій за допомогою систем (системи) вентиляції або кондиціювання треба забезпечити потрібні умови мікроклімату приміщення.

Мікроклімат приміщення. Кліматичні умови приміщення, які є наслідком одночасного впливу рівня чистоти, хімічного складу, температури, відносної вологості і швидкості руху (рухливості) повітря внутрішнього, а також температур огорож приміщення, штучно нагрітих чи охолоджених поверхонь тощо.

Мікроклімат технологічний. Мікроклімат виробничого приміщення або його виокремленого об’єму, який зумовлений потребами технологічного процесу і якості виробів або умовами праці машин і устатковання (обладнання).

Комфорт тепловий. Стан задоволення людини навколишнім тепловим середовищем.

Повітророзподілення. Розподілення повітря у вентильованому просторі із застосуванням повітророзподільників і витікачів повітря, для забезпечення потрібних умов – інтенсивності повітрообміну, тиску, чистоти, температури, відносної вологості і рухливості повітря, рівня шуму, - в зоні обслуговування, або в місці праці чи спеціальних технологічних вимог.

Потрібна витрата зовнішнього повітря. Кількість повітря зовнішнього, яке з гігієнічних поглядів належить допровадити до осіб, що перебувають в приміщенні, з метою підтримання відповідної якості повітря внутрішнього в зоні обслуговування, забезпечуючи при цьому відчуття “свіжості повітря”, усування запахів людського тіла і підтримання на нормованому рівні оксиду і диоксиду вуглецю.

Свіжість повітря. Стан повітря, при якому людина відчуває силу і бадьорість.

Повітря зовнішнє. Повітря ззовні будівлі, у безпосередній близькості від неї (в зоні впливу повітрозабору вентиляційного).

Повітря готоване. Повітря, яке піддане одному або декільком процесам готування (оброблення).

Повітря внутрішнє. Повітря, обмежене внутрішнім об’ємом приміщення.

Повітря в зоні обслуговування. Повітря внутрішнє, яке знаходиться в межах зони, де підтримуються параметри повітря, що вимагаються при перебуванні людей.

Повітря в місці праці або в місці спеціальних технологічних вимог. Навколишнє повітря в безпосередній близькості від людини, предмета, що зберігається, або місця реалізації технологічного процесу.

Повітря притікальне. Повітря, яке притікає в приміщення із-за меж його внутрішнього об’єму.

Повітря витікальне. Повітря внутрішнє, яке витікає поза межі внутрішнього об’єму приміщення.

Повітря викидне. Повітря витікальне, яке розвіюється в атмосфері.

Повітря рециркуляційне. Повітря витікальне, яке скеровується, після відповідного готування, до повітророзподільників.

Повітря забезпечувальне. Повітря зовнішнє, яке поставляється в приміщення з метою компенсації витрати витікального повітря через смоки (відсмокти) і виконує також функції повітря притікального.

Повітря первинне. Повітря готоване і урухомлене, яке витікаючи із повітророзподільника, змішується завдяки ежекції, з повітрям внутрішнім.

Повітря вторинне. Повітря внутрішнє, яке засмоктується ежекційно струменем (струменями) повітря первинного, що витікає з повітророзподільника.

Ежекція повітря. Засмоктування деякої кількості повітря внутрішнього з причини ежекційного впливу струменя повітря первинного.

Циркуляція повітря. Природний або примусовий рух повітря внутрішнього з його перемішуванням.

Зона пасивна (мертва). Виокремлений об’єм приміщення, в якому відсутня циркуляція повітря.

Забруднення повітря. Вміст в повітрі твердої, рідкої чи газової субстанції, яка відсутня в нормальному складі атмосферного повітря і спричиняє шкідливий вплив хвороботворних (хворобонаслідкових) мікроорганізмів.

Розрахункові (проєктні) параметри повітря зовнішнього. Чисельні величини температури, питомої ентальпії, відносної вологості та інших параметрів повітря зовнішнього, які належить приймати в даній місцевості при розрахунках і доборі вентиляційного обладнання.

Розрахункові (проєктні) параметри повітря внутрішнього. Чисельні величини температури, відносної вологості і швидкості внутрішнього повітря в зоні обслуговування, в місці праці або в місці спеціальних технологічних вимог, які належить приймати залежно від призначення і вимог експлуатації, при розрахунках і доборі вентиляційного обладнання.

Кратність повітрообміну. Число обмінів повітря. Величина інтенсивності вентиляції приміщення, яка визначає скільки разів протягом години перетікає через приміщення повітряний потік з витратою, що рівна внутрішньому об’єму приміщення.

Верхня зона. Виокремлений об’єм приміщення в межах від зони обслуговування (робочої зони) до стелі приміщення.

Гранично-допускна концентрація (ГДК). Кількість забрудника в одиничному об’ємі або іншій кількості повітря, яка не спричиняє негативних впливів на організм людини і виникнення захворювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]