Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_4.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.1 Mб
Скачать

4.11. Місцева вентиляція

Розрізняють місцеву витікальну і притікальну вентиляцію.

Системи місцевої витікальної вентиляції призначені для вилучення забрудненого повітря від місць виникнення або виділення забрудників. Системи місцевої притікальної вентиляції забезпечують потрібні параметри повітря в місці праці або в місці спеціальних технологічних вимог.

4.11.1. Системи місцевої витікальної вентиляції

Уловлювання забрудників в місці утворення і переміщення їх за межі приміщення можна реалізувати за умови застосування спеціальних пристроїв (апаратів), так званих смоків (локалізаторів). Завдяки цьому ефект вентилювання приміщень досягається за мінімальних повітрообмінів, а отже при зменшених витратах коштів на теплоенергетичні ресурси.

Смоки або локалізатори застосовують для уловлювання забрудників повітря, які розповсюджуються у вигляді скерованих потоків, що витікають через нещільності ємностей під впливом надлишкового тиску в них, або за дії механізмів, наприклад при оброблянні виробів на верстатах, чи у вигляді теплових струменів біля нагрітих поверхонь тощо.

Отже у витікальному повітрі місцевих СВ концентрації забрудників вищі, ніж у витікальному повітрі загальних СВ.

Гігієнічне значення місцевих смоків полягає в тому, що вони мінімізують поширення забрудників (від джерел їх утворення) в зону дихання людей.

При проєктуванні витікальних місцевих СВ треба враховувати наступні чинники: за скерованого потоку забрудників смок повинен розміщатись, в основному, на лінії напрямку руху потоку. При цьому бажано використовувати енергію потоку, а отже треба знати закономірності розповсюдження скерованих струменів і особливості їх взаємодії з повітряними потоками, що виникають біля всмоктувальних отворів. Оскільки ефект всмоктування спостерігається лише на невеликій відстані від отвору, смок повинен бути максимально наближеним до джерела забрудників і найбільш повно ізолювати його від впливу потоків внутрішнього повітря; основною вимогою є максимальне вловлювання забрудників за мінімальної витрати витікального повітря; потік (потоки) засмоктаного внутрішнього повітря із забрудниками не повинен рухатись через зону дихання робітника; конструкція смока не повинна заважати праці і знижувати її продуктивність; конструкція смока або локалізатора повинна характеризуватись малим аеродинамічним опором, легко демонструватись і монтуватись при чищенні і ремонті технологічного обладнання; при розподілянні притікального повітря поблизу смока повинна виключатись можливість розвіяння забрудників у внутрішньому повітрі РЗ.

Конструкційно смоки можна розділити на три групи: відкриті, напіввідкриті і повністю закриті.

Відкриті смоки знаходяться за межами джерела забрудників – зверху або збоку від нього: зонти (ковпаки) вентиляційні - зверху, зонти – дашки, бокові (бортові) і кільцеві щілинні смоки – збоку.

Напіввідкритий (з відкритим прорізом або отвором) смок є оббудовою, всередині якої знаходиться джерело забрудників. До них належать вентильовані шафи, камери або кабіни; вітринні смоки і локалізатори біля обробних обертальних пристроїв машин і механізмів.

Повністю закриті смоки (локалізатори) є складовою частиною кожуха машини чи агрегата (транспортувального елеватора, млина, бігуна, дробильні (дробарки),барабана для очищення формованих металевих виробів тощо),в якому є невеликі отвори (щілинної або іншої форми), або спеціально передбачені нещільності для перетікання через них внутрішнього повітря.

Смоки поділяються на: прості, які засмоктують забрудники тільки завдяки розрідженню у їх всмоктувальних отворах; активовані (підсилені) піддуванням відповідно скерованими повітряними потоками.

Деякі види технологічного устатковання (обладнання) випускаються із вбудованими смоками (локалізаторами), наприклад фарбувальні і сушильні камери, або локалізаторами, наприклад, деревообробні, шліфувальні і полірувальні верстати тощо.

Існують багато часткових методів визначення витрат повітряних потоків через смоки [4, 5, 20, 21]. Однак, практично для всіх смоків витрата повітряного потоку (продуктивність смока) може бути визначеня за формулою:

, м3/год (4.5)

де Fo – розрахункова площа (площа отворів і нещільностей) смока, м2; - рекомендована швидкість повітряного потоку в розрахунковій площі, м/с (може бути прийнята з табл. 4.4).

Приклад 4.3. Стіл для ручного зварювання дрібних виробів розміщений у вентильованій шафі з робочим отвором 800 х 400 мм.

Визначити витрату витікального повітря із приміщення (продуктивність вентильованої шафи), якщо швидкість в робочому отворі шафи υo = 0,6 м/с (табл. 4.4)

Розв`язування.

Повітропродуктивність вентильованої шафи визначаємо за формулою (4.5)

м3/год

Рекомендована швидкість в отворах (отворі) смока залежить від наступних чинників: рівня (ступеня) токсичності забрудників, особливостей технологічного процесу, конструкції смока. Рекомендовані швидкості повітряних потоків в отворах смоків відповідного технологічного устатковання (обладнання) вказуються в нормативно-технічній літературі [5, 20, 21].

Таблиця 4.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]