Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_4.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.1 Mб
Скачать

4.4.2. Вентиляція віконна [14-16]

Під віконною вентиляцією розуміють забезпечення природного повітрообміну приміщень через відкриті вікна або зовнішні, наприклад балконні, двері. За різниці температур внутрішнього і зовнішнього повітря і відсутності вітру зовнішнє повітря притікає в приміщення через нижню частину віконного отвору, а внутрішнє повітря витікає назовні через його верхню частину. В безвітряну погоду віконна вентиляція може ефективно діяти в ХПР і, частково, в ППР. Вона призначена для короткотривалої і швидкої заміни внутрішнього повітря зовнішнім. В ТПР продуктивність віконної вентиляції залежить в значній мірі, від дії вітру , а також від різниці температур внутрішнього і зовнішнього повітря, що спричинена теплонадходженнями в приміщення від різних теплових джерел (найперше від теплоти сонячного випромінення). При поперечній схемі перетікання повітря через приміщення, тобто за двостороннього розміщення в ньому вікон, повітрообмін може бути значним.

Наближені величини повітрообміну житлового приміщення через вікно в ХПР, за відсутності вітру [27]:

- вікно і балконні двері закриті 0…0,5 год-1;

- вікно ледь привідкрите (віконні жалюзі відсутні) 0,3…1,5 год-1;

- вікно піввідкрите (віконні жалюзі відсутні) 5…10 год-1;

- вікно повністю відкрите 15…10 год-1;

- вікно і двері відкриті і розміщені навпроти до 40 год-1.

При обмеженому відкриванні вікон в ХПР часто має місце повітрообмін величиною 5…10 год-1, який спричиняє значне зростання потреб теплоти на підігрівання зовнішнього повітря (часто до 100% і більше від трансмісійних тепловтрат).

В службових приміщеннях (бюро, офіси) віконна вентиляція повинна мати місце, з поглядів господарчих і психологічних, протягом приблизно 25...30 % річного часу їх задіяння. В позосталім обсязі часу передбачають застосування механічної вентиляції з контрольованим повітрообміном.

При застосуванні вікон з похилою кватиркою (рис. 4.2, b) в ХПР внутрішнє повітря витікає з приміщення через отвір кватирки, а зовнішнє повітря безпосередньо притікає в нього через нещільності вікон і, опосередковано - дверей. Оскільки отвір для витікального повітря знаходиться у верхній частині вікна, в приміщенні виникає невелике розрідження. Отже цей тип віконної вентиляції надається до санвузлів (нватерклозетів) і невеликих кухонь.

Найкориснішими з точки зору вентиляції є розсувні вікна, оскільки виходячи з потреб повітрообміну, можна забезпечити регульований отвір, як у верхній, так і у нижній частині вікна (рис. 4.2, d). Подібний ефект має місце при кватирці, яка переміщується паралельно (рис. 4.2, е).

При віконній вентиляції неможливо забезпечити контрольований повітрообмін приміщення.

Віконна вентиляція неможлива в будинках, які з уваги їх розміщення і висоти, перебувають під впливом вітру великої швидкості, шуму або запилення.

Рис. 4.2. Конструкції вікон:

а – типу OS (O.Шмідта); b – з похилою кватиркою; с – кухонне з невідкривною нижньою частиною; d – розсувне; е – з кватиркою, яка переміщується паралельно щодо вікна

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]