Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_4.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.1 Mб
Скачать
      1. Процеси готування повітря [37]

Готування повітря. Процеси реалізовані при вживанні технічних засобів, завданням яких є зміна однієї або декількох величин, що характеризують стан і якість повітря.

Нагрівання повітря. Готування повітря, яке полягає в підвищенні його температури.

Нагрівання повітря попереднє. Нагрівання повітря перед піддаванням його іншим процесам готування, передусім теплового або вологісного.

Нагрівання повітря вторинне (повторне). Нагрівання повітря, попередньо готованого температурно або вологісно, перед його переміщенням до приміщення.

Охолодження повітря. Готування повітря, яке полягає в зниженні його температури.

Зволоження повітря. Готування повітря, яке полягає у підвищенні в ньому вмісту вологи.

Осушення повітря. Готування повітря, яке полягає у зменшенні в ньому рівня вологості.

Фільтрування повітря. Готування повітря, яке полягає у фільтраційному його очищенні від забрудників.

Знепилення повітря. Готування повітря, яке полягає у вилученні і затриманні пилу, завислого у витікальному повітрі перед його викидом в атмосферу, або при використанні його в якості повітря рециркуляційного.

Дезодорація повітря. Готування повітря, яке полягає в усуванні з нього запахових субстанцій.

Стерилізація повітря. Готування повітря, яке полягає у знищенні в ньому мікроорганізмів.

Озонування повітря. Готування повітря, яке полягає у використанні озону як бактерицидного або протизапахового засобу.

Реновація повітря. Готування повітря, переважно рециркуляційного, яке полягає в його дезодорації, фільтруванні, або поповненні кількості кисню.

Змішування повітря. Змішування двох або більше повітряних потоків.

Рециркуляція повітря з приміщення. Повторна циркуляція повітря. Використання повітря витікального в якості повітря притікального; розрізняють також рециркуляцію повітря всередині приміщення, яка є наслідком ежекційної дії повітророзподільників.

Утилізація тепла. Використання відхідного тепла від технологічних процесів або того, що міститься в повітрі витікальному (викидному) з метою зменшення потреб тепла при задіянні вентиляційного устатковання (обладнання).

Йонізація. Утворення електрично заряджених частинок – йонів з електрично нейтральних частинок повітря.

4.2. Види вентиляції [38]

Вентиляція природна. Вентиляція під впливом теплових напорів або/і вітрових тисків (гравітаційних або/і вітрових сил).

Вентиляція гравітаційна. Вентиляція природна, яка спричинена різницею густин повітря зовнішнього і внутрішнього.

Аерація. Вентиляція природна, з додатковим використанням допоміжних елементів і розрахованих та регульованих отворів.

Інфільтрація. Вентиляція природна, або розріджувальна, яка спричиняє притікання повітря зовнішнього в приміщення через щілинні отвори та інші нещільності його огорож.

Ексфільтрація. Вентиляція природна, або підвищувального тиску, яка спричиняє витікання повітря внутрішнього через щілинні отвори та інші нещільності огорож приміщення.

Вентиляція віконна. Вентиляція природна, яка спричиняє повітрообмін приміщення через відкриті вікна або зовнішні, наприклад балконні, двері.

Вентиляція механічна. Вентиляція спричинена дією механічного або струминного устатковання (обладнання), яке спонукає рух повітря.

Вентиляція гібридна (механічно – природна). Вентиляція механічна витікальна і супутня їй, з причини розрідження повітря внутрішнього, вентиляція притікальна, або вентиляція механічна притікальна і супутня їй, з причини плюсового надлишкового тиску повітря внутрішнього, вентиляція витікальна.

Вентиляція загальна. Вентиляція, яка спричиняє повітрообмін всього об’єму приміщення.

Вентиляція місцева. Вентиляція, яка забезпечує повітрообмін в невеликому виокремленому об’ємі приміщення, в межах місця праці або технологічного устатковання (обладнання).

Вентиляція змішана. Вентиляція, яка характеризується поєднанням вентиляції місцевої чи локальної, або зональної і вентиляції загальної.

Вентиляція локальна. Вентиляція, яка забезпечує повітрообмін в достатньо великому, виокремленому об’ємі приміщення, наприклад в мікрокліматичній оазі.

Вентиляція підвищувального тиску. Вентиляція, що характеризується перевищенням витрати повітря притікального над витратою повітря витікального, при якій настає перетікання повітря через отвори і нещільності огорож приміщення поза його межі.

Вентиляція нульового надлишкового тиску. Вентиляція, що характеризується рівністю витрат повітря притікального і повітря витікального.

Вентиляція розріджувальна. Вентиляція, що характеризується перевищенням витрати повітря витікального над витратою повітря притікального, при якій настає перетікання повітря через отвори нещільності огорож в приміщення з поза його меж.

Вентиляція струминна (ежекційна). Вентиляція, що характеризується повітророзподіленням за допомогою вихрових (турбулентних) струменів, які спонукають вторинні рухи повітря і спричиняють перемішування повітря притікального з повітрям внутрішнім.

Вентиляція перемішувальна (розбавлювальна). Вентиляція, що характеризується перемішуванням повітря притікального з повітрям внутрішнім, результатом чого є усереднення і зниження вмісту забрудників повітря у вентильованому або кондиційованому просторі.

Вентиляція випиральна. Вентиляція, що характеризується ламінарними або малотурбулентними потоками повітря притікального рівномірної швидкості, без ежекції повітря внутрішнього, які перетікають через зону обслуговування (робочу зону) або її виокремлені об’єми і випирають забруднене повітря внутрішнє у верхню зону.

Вентиляція поршнева. Вентиляція, що характеризується ламінарним або турбулізованим перетіканням повітряного потоку рівномірної швидкості через весь переріз горизонтальний (зверху-вниз або знизу-уверх) або вертикальний (збоку-вбік) приміщення.

Вентиляція притікальна. Вентиляція, яка забезпечує притікання повітря у приміщення, або у виокремлений його об’єм (зону).

Вентиляція витікальна. Вентиляція, яка забезпечує витікання внутрішнього повітря з приміщення, або із виокремленого його об’єму (зони).

Вентиляція притікально-витікальна. Вентиляція, яка забезпечує притікання повітря у приміщення, або його виокремлений об’єм, і витікання повітря з приміщення, чи з його виокремленого об’єму.

Вентиляція аварійна. Вентиляція гібридна, з розрідженням повітря внутрішнього, яка застосовується у виробничих приміщеннях, де існує можливість несподіваного виділення значної кількості отруйних або небезпечних щодо вибуху речовин.

Вентиляція зональна. Вентиляція, яка забезпечує повітрообмін у виокремленій зоні приміщення, наприклад в зоні обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]