Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Тема 6. Правове регулювання створення й діяльності політичних партій і інших суспільних об'єднань у закордонних країнах.

План семінарського заняття (2 год.)

1. Порядок створення партій і інших суспільних об'єднань.

2.Реєстрація суспільних об'єднань і її юридичне значення.

3.Правове положення й роль політичних партій у суспільстві й державі.

4. Правове положення суспільних об'єднань соціально-економічного й іншого характеру.

5.Порядок припинення діяльності політичних партій і суспільних об'єднань.

Методичні рекомендації:

Семінарське заняття проводиться у вигляді допові­дей згідно плану семінару. Доповідь на 10-12 хв. необхідно готувати за допомогою рекомендованої літератури і вказі­вок викладача, які були зроблені на лекції. Метою заняття є поглиблення, конкретизація і систематизація отриманих знань з цієї проблеми у процесі підготовки до семінару.

Під час підготовки до семінарського заняття необхідно звернути увагу на такі питання як:

Поняття політичних партій, їхня сутність і функції. Сучасна регламентація правового статусу й порядку діяльності політичних партій. Інституціоналізація політичних партій.

Конституційні положення про волю утворення політичних партій і обмеження при їхньому створенні. Закони про політичні партії. Фінансування політичних партій.

Класифікація політичних партій по різних підставах (критеріям). Організаційна структура партій. Оформлене й неоформлене членство в різних партіях. Особливості колективного членства.

Поняття партійної системи. Багатопартійність і її причини. Багатопартійна й двопартійна системи і їхні різновиди. Однопартійна система. Зростання ролі партій у політичному житті закордонних країн.

Соціально-економічні організації в закордонних країнах. Участь соціально-економічних союзів у політичному житті країни. Суспільні рухи.

Література й джерела:

1,2,3,4,5,6,7,8,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,33,34,35,36,39,42,43,44.

Завдання для самостійної підготовки

Контрольні запитання і завдання

1. У чому сутність демократичного державного режиму?

2. Які головні риси тоталітаризму?

3. Дайте характеристику авторитарного режиму.

4. Назвіть головний критерій відмінностей державних режимів.

РЕФЕРАТ:

1.Порядок створення партій і інших суспільних об'єднань.

2. Правове положення суспільних об'єднань соціально-економічного й іншого характеру.

3.Порядок припинення діяльності політичних партій і суспільних об'єднань.

ТЕСТИ

1. Створена в Муританії Партія чистого неба звернулася для реєстрації, як це й передбачено законом, у міністерство юстиції й представила для реєстрації наступні документи: А - статтю із загальнонаціональної газети, що належить державі, за підписом голови партії, де охарактеризовані принципи партії, її мети, ідеологічні установки: Б - установчий протокол зборів партії: В - лист міністра інформації, що підтверджує, що документи партії, її програмні цілі відповідають закону, що партія дійсно має політичний характер і бере участь у політичному житті; Г - устав партії; Д - список її членів, що займають державні посади: Е -і список керівників партії; Ж - анкети про даних членів керівництва; 3 - дані про фінансові кошти й майно партії; И - документ про цілях партії Назвати (перелічивши букви) які документи є зайвими і які непро6ходимыми. Чого бракує?

2. Група медичних працівників створила організацію «Вилікуємо будь-кого» просить зареєструвати її як політичну партію. У її програмному документі, спрямованому реєстраторові, зазначено, що головна мета партії - об'єднання медичних працівників для підвищення їхньої кваліфікації, обміну досвідом, поліпшення медичного обслуговування. Разом з тим говориться, що партія не відмовляється від критики уряду, і буде вимагати збільшення бюджетних асигнувань на медичне обслуговування. Всі документи оформлені правильно. Реєстратор у реєстрації відмовив. Він поступив: А - вірно; Б -невірно. Поясніть, чому?

3. Працівники державного підприємства «За новий шлях» після роботи в кімнаті відпочинку почали збори з метою створити нову політичну партію «3аветные рубежі» і її місцеве відділення на підприємстві. Однак директор підприємства зажадав збори закрити, заявивши, що потрібно було його повідомити про збори заздалегідь. А - він надійшов вірно; Б -він поступив невірно; В - він поступив правильно, але його довід невірний. Який довід міг бути наведений?

4. У Великобританії діє кілька політичних партій, але до 1997 р. багато років у влади стояла одна - консервативна партія. Її тепер перемінила лейбористська. Обидві ці партії час від часу поміняють один одного у влади. Інші партії уряд не формують. У Великобританії: А - фактична двопартійна система; Б - юридично багатопартійна система; В - юридично двопартійна система; Г -фактично багатопартійна система; Д - фактично однопартійна система.

5. Найбільше профспілкове об'єднання АФТ-КПП на своєму з'їзді висунуло п'ять кандидатів у палату представників Конгресу США. Вони не були включені у виборчі бюлетені по відповідних одномандатних округах. Це рішення виборчих органів: А - вірно; Б - невірно. Пояснити, чому?