Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Література й джерела:

1,2,3,4,5,6,7,8,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,33,34,35,36,39,42,43,44.

Контрольні запитання і завдання

1. Дайте визначення юридичного поняття конституції.

2. Назвіть основні властивості конституції.

3. Які завдання в суспільстві вирішує конституція?

4. Як відбувається прийняття конституцій?

5. На яких принципах ґрунтується класифікація консти­туцій?

6. У чому полягає відмінність писаних і неписаних консти­туцій?

7. Які конституції називають кодифікованими?

8. Що таке жорстка і гнучка конституції?

9. Якою є типова структура конституцій зарубіжних дер­жав?

Реферат:

1. Поняття та суть конституції в зарубіжних країнах

2. Функції конституції.

3. Способи прийняття конституцій, зміни та доповнення.

ТЕСТИ

1. Назвіть основні частини в структурі конституцій у закордонних країнах: А - статті; Б - глави й розділи; В - параграфи; Г -преамбула; Д - виправлення; Е - додатка; Ж- заключні й перехідні положення; 3 - основна нормативна частина тексту.

2. Конституція України 1996 р.: А - консолідована; Б - не консолідована; В - комбінована; Г - тимчасова; Д - фактична; Е - юридична; Ж - «жива».

3. Вища юридична чинність конституції означає: А - обов'язкове її виконання всіма громадянами, посадовими особами, суспільними об'єднаннями, юридичними особами, іноземцями, що проживають у даній країні, іншими особами, що перебувають на її території; Б - регулювання відносин вищих органів держави; В - прийняття її шляхом референдуму; Г - обов'язкова відповідність їй інших правових актів; Д - відповідність їй рішень судових органів.

4.Інститут конституційного контролю: А - особливий державний орган, що контролює здійснення конституції; Б - одне з вищих юридичних навчальних закладів; В - перевірка законності правових актів прокуратурою; Г - особливий правовий інститут.

5.Спеціалізованими органами конституційного контролю в закордонних країнах зокрема є: А - президент як гарант конституції; Б -парламент, що при прийнятті законів стежить, щоб вони відповідали конституції; В -правове управління парламенту; Г - правове керування при адміністрації президента; Д - постійна комісія нижньої палати парламенту з питань законодавства; Е - Конституційний суд; Ж - Конституційна рада; 3 - Верховна рада на Україні; І - Верховний суд в Індії.

Тема 3. Основи правового статусу особистості в закордонних країнах. Основні питання.

1.Конституційні права людини й громадянина.

2.Інститут громадянства.

3.Конституційний принцип рівноправності.

4.Соціально-економічні й культурні права.

5.Політичні права.

6.Особисті права.

Методичні рекомендації

Семінарське заняття проводиться у вигляді допові­дей згідно плану семінару. Доповідь на 10-12 хв. необхідно готувати за допомогою рекомендованої літератури і вказі­вок викладача, які були зроблені на лекції. Метою заняття є поглиблення, конкретизація і систематизація отриманих знань з цієї проблеми у процесі підготовки до семінару. Під час самостійної підготовки необхідно звернути увагу на такі питання, як:

Начало формы

Правовий статус людини і громадянина в зарубіжних країнах Поняття та основні принципи конституційного статусу особистості. Громадянство: поняття, принципи. Придбання громадянства за народженням: принцип крові і принцип грунту. Натуралізація. Інші підстави набуття громадянства. Припинення громадянства: вихід з громадянства, відкликання громадянства, позбавлення. Правове становище іноземців, осіб без громадянства та осіб з подвійним громадянством. Поняття «право людини» і «право громадянина». Класифікація основних прав і свобод громадян. Обмеження прав громадян. Права і свободи в умовах надзвичайного стану. Державна і міжнародний захист прав людини і громадянина. Принцип юридичної рівності громадян та їх соціальну нерівність. Відступ від цього принципу: дискримінація жінок, расова та національна дискримінація. Особисті права і свободи громадян. Право на життя. Свобода і недоторканність особистості. Арешт і поліцейське затримання. Звільнення під заставу. Недоторканність житла. Таємниця листування та інших інформаційних контактів. Свобода пересування, вибору місця проживання. Соціально-економічні та культурні права в конституціях і законодавстві різних країн, їх класифікація. Право на володіння і розпорядження приватною власністю. Право на працю, право на відпочинок, право на страйк. Способи обмеження права на страйк. Право на соціальне забезпечення. Конституційне регулювання права на пенсії та допомоги. Форми соціального забезпечення в зарубіжних країнах. Право на охорону здоров'я. Найважливіші системи медичної допомоги. Право на здорове навколишнє середовище. Право на освіту і свобода освіти. Публічні та приватні школи. Рівень обов'язкового і безкоштовної освіти. Політичні права і свободи громадян у зарубіжних країнах. Активне і пасивне виборче право. Свобода вираження думок, слова, друку та інформації. Правові та фактичні обмеження у ряді держав. Свобода зібрань. Правова регламентація різних видів зборів. Правила проведення вуличних походів і демонстрацій. Свобода спілок і асоціацій. Умови законності союзу. Свобода совісті. Держава і церква: форми їх взаємин. Церква і школа.