Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Реферат:

1.Норми конституційного права й конституційно-правові інститути.

2.Суб'єкти конституційно-правових відносин і природа конституційно-правових відносин.

3.Основні напрямки й школи про науку конституційного права в закордонних країнах.

ТЕСТИ

1. Об'єкт регулювання конституційного права в різних закордонних країнах: А - відносини громадян і юридичних осіб; Б - основні органи держави й відношенні глави держави, парламенту, уряду; В - боротьба з корупцією в органах держави й з корупцією посадових лип; Г – урядові відносини: Д - устрій держави; Е - основи економічної, соціальної, політичної системи, духовного життя суспільства й правового положення особистості.

2. У регулюванні конституційно-правових відносин у закордонних країнах переважають методи: А - імперативні: В - диспозитивні: В - субординації: Г - координації; Д - єднальні процедури.

3. Джерелами конституційного права в закордонних країнах є: А - кодекси законів по різним питанням; Б - зводи законів; В - матеріальні умови життя суспільства; Г - нормативні акти, що ставляться до предмета конституційної вдачі: Д - конституції; Е - Коран і сунна: Ж - конституційні звичаї.

Реферат: Джерела конституційного права в зарубіжних країнах

Тема 2. Конституції - головні джерела державного права зарубіжних країн.

План семінарського заняття (4 год).

1. Поняття і суть конституції.

2.Основні ознаки і особливості конституцій.

3.Класифікація конституцій і їх внутрішня структура. Порядок прийняття конституцій.

4.Функції конституції.

5.Способи прийняття конституцій, зміни та доповнення.

б.Основні елементи структури конституції.

7.Конституційний нагляд.

а) основні елементи конституційного контролю ;

б) Конституційний Суд - особливий орган конституційного контролю.

Методичні рекомендації

Підготовку до семінарського заняття необхідно по­чати з ознайомлення з планом семінару та рекомендованої до нього літератури.

Під час підготовки до семінарського заняття необхідно звернути увагу на такі питання як:

Начало формы

Поняття конституції та її соціально-політична сутність. Структура та основні риси конституції. Загальне та особливе в зарубіжних конституціях. Класифікація конституцій в зарубіжних країнах з точки зору їх змісту. Способи підготовки та прийняття конституції. Установчі збори і парламент. Референдум за конституцією. Октройовану конституції. Порядок зміни конституцій і проблема їхньої стабільності. Реформи конституцій. Класифікація конституцій за формою. Юридичні властивості конституцій. Конституції суб'єктів федерації. Інститут конституційного контролю в зарубіжних країнах, його поняття і значення. Американська і європейська системи конституційного контролю. Органи конституційного контролю. Суди загальної юрисдикції. Конституційні суди. Конституційні поради. Інші органи конституційного контролю. Позасудові органи. Порядок формування і компетенція органів конституційного контролю. Види конституційного контролю. Порядок розгляду спорів з приводу неконституційності нормативних актів. Правові наслідки рішення органів конституційного контролю.