Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

1. Тематичний план дисципліни.

1.1. Розподіл навчального часу

з/п

Назва теми

Всього

Лекції

Семінари

Самостійна робота

Форми

контролю

1

2

3

4

5

6

1

Предмет, джерела, суб’єкти і система державного права зарубіжних країн

10

2

2

6

Контр. робота

2

Конституції – головні джерела права зарубіжних країн

10

2

2

6

Контр. робота

3

Конституійно-правовий статус особи

10

2

2

6

Опитування

4

Форми державного правління в зарубіжних країнах

10

2

2

6

Опитування

5

Державний режим у закордонних країнах.

10

2

2

6

Опитування

6

Правове регулювання створення й діяльності політичних партій і інших суспільних об'єднань у закордонних країнах.

12

2

2

8

Реферат

7

Вибори, як засіб формування органів державної влади

10

2

2

6

Опитування

8

Глава держави в зарубіжних країнах

6

2

0

4

Опитування

9

Законодавча влада і її органи в зарубіжних країнах.

6

2

0

4

Контр. робота

10

Виконавча влада і її органи в закордонних країнах.

6

2

0

4

Реферат

11

Судові та правоохоронні органи в зарубіжних країнах

6

2

0

4

Опитування

12

Публічна влада територіального колективу: органи місцевого самоврядування й керування.

6

2

0

4

опитування

РАЗОМ

100

22

14

64

Залік

2. Методичні рекомендації для студентів Методичні рекомендації для студентів по організації самостійної роботи. Анотація.

 

Із всіх форм навчання найбільш складної є вечірня та заочна. Ці форми як ніякі інші, жада.ють від кожного студента чинності волі, організованості й уміння працювати самостійно з підручником, навчальною допомогою й допоміжним матеріалом, а також складання правильного конспекту лекцій.

Більша частина студентів, приступившись до занять зустрічається з певними труднощами. Уперше зштовхнувшись із вечірньою та заочною формою навчання й не маючи достатніх навичок самостійної роботи з підручником, деякі студентиі відкладають від дня на день початок самостійної роботи або ж нераціонально витрачають час, не встигаючи підготуватися до екзаменаційної сесії.

Для успішної навчальної праці варто знати свої розумові й фізичні чинності, здатності й уміти їх послідовно розвивати на основі принципів і методів наукової організації праці. 

Дані методичні рекомендації розроблені з метою надання практичної допомоги студентам вечірнього та заочного відділення в організації їхньої самостійної роботи.

 

2. 1. ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАННЯ ЗА ВЕЧІРНЬОЮ ТА ЗАОЧНОЮ ФОРМОЮ

Вечірнє та заочне навчання - це керована самоосвіта й основний вид вивчення навчального матеріалу - самостійна робота, від уміння організувати яку багато в чому залежить успіх навчального процесу.

Основними умовами правильної організації самостійного навчання студентів є:

  • плановість в організації самостійної роботи;

  • серйозне відношення до вивчення матеріалу;

  • постійний самоконтроль.

Здійснює керівництво самостійною роботою по дисципліні викладач, за яким закріплена група, проводить у ній настановні, лекційні, практичні й лабораторні заняття, перевіряє виконання контрольних завдань, здійснює консультування, приймає іспити. Для організації самостійної роботи студент повинен раціонально її спланувати.

 

План - це чітко намічений на певний строк порядок роботи. Орієнтиром для складання особистого плану є навчальний графік.

 

Навчальний графік є основним документом, що регламентує навчальні заняття заочників, у якому відбиті досліджувані дисципліни, строки виконання домашніх контрольних робіт, строки проведення лабораторно-екзаменаційних сесій, дати проведення дня заочника.

 

Для більше чіткої організації самостійної роботи студент повинен скласти план. Готувати план можна на рік, місяць, тиждень, включаючи в нього перелік найбільш значимих справ, із вказівкою конкретних строків виконання. Щоб добитися високої продуктивності в навчальній роботі, необхідно дотримувати строго продуманий режим праці й відпочинку. Перед початком кожної роботи треба чітко усвідомити її мету, продумати план виконання й ретельно підготувати все необхідне для її здійснення.

 

При вивченні матеріалу по тій або іншій дисципліні варто керуватися програмою й методичними вказівками до виконання контрольних робіт. Програма вказує, що повинен вивчити студент вечірник чи заочник, а методичні вказівки роз'ясняють, як треба вивчати матеріал і виконувати контрольні  роботи. Деякі методичні вказівки містять певну дозу теоретичної й практичної інформації, однак, вони не можуть замінити собою підручник по дисципліні.

 

Вивчення дисципліни варто планувати з огляду на час роботи на виробництві, кількість і строки подання контрольних робіт і строки здачі іспитів. Для початківців,щоб самостійно займатися необхідно підготувати розклад особистих занять, рекомендується на місяць. Одержавши деякий досвід, можна перейти до планування роботи на півріччя або на весь навчальний рік. У розкладі занять заочник повинен передбачити щодня 3-4 години для навчальної роботи, роблячи через щогодини невеликі перерви для відпочинку. Рекомендується вивчати одночасно кілька дисциплін, але в розклад варто включати не більше 2-х дисциплін у день, при цьому, на перші години планувати дисципліни більше важкі для засвоєння.

 

Нераціонально займатися вивченням тільки однієї дисципліни до повного її вивчення, потім другої, третьої й т.д. працюючи по такому методу, на екзаменаційній сесії здають краще ту дисципліну, що вивчали останньою. Паралельне й послідовне вивчення всіх дисциплін приносить, безсумнівно, більшу користь.

 

Приступаючи до вивчення якої-небудь дисципліни, необхідно в першу чергу скласти план занять, тобто розділити матеріал на послідовно досліджувані теми, користуючись навчальною програмою, методичними вказівками й контрольними завданнями, які значною мірою допоможуть організувати самостійну роботу й полегшать засвоєння матеріалу.

Продумавши послідовність вивчення дисципліни, студент повинен намітити строки роботи над кожною темою. Звичайно, у процесі навчання вони можуть змінюватися залежно від труднощів того або іншого матеріалу, але в основі занять повинен бути план. Робота без плану приводить до нераціонального витрати часу, у результаті чого навіть сумлінний студент до кінця семестру може виявитися в скрутному стані.

 

Як приклад можна рекомендувати таку форму плану на тиждень:

Дата

День тижня

Кількість часу

Що треба зробити

Виконано чи ні

 

Необхідно домагатися повного свідомого засвоєння теоретичного матеріалу, навчитися застосовувати теорію при рішенні практичних завдань.

 

У період лабораторно-екзаменаційної сесії й у міжсесійний період проводяться настановні, лабораторні й практичні заняття, організуються консультації - групові, індивідуальні, письмові й усні. За консультацією рекомендується звертатися після вивчення всієї теми. Консультації проведені викладачами в день заочника дають можливість студентом одержати відповіді на всі їхні питання, що цікавлять, на які вони не змогли знайти відповідь у процесі самостійної роботи над заданим матеріалом.  

Заочна форма навчання передбачає два види контрольних робіт: домашніми, виконуваними студентами в міжсесійний період, і підсумкову контрольну роботу, що виконується в період лабораторно-екзаменаційної сесії і є поточною атестацією знань студентів. 

До лабораторно-екзаменаційної сесії допускаються ті студенти, у яких виконані всі домашні контрольні роботи згідно навчального графіка, що надає право на додаткову відпустку для участі в сесії. 

Поточна й підсумкова атестація ставить своєю метою визначити ступінь засвоєння студентами матеріалу досліджуваних дисциплін і вміння застосовувати отримані знання при рішенні практичних ситуацій.

 

3. Самостійна робота студентів.