Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнар приваи право.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
271.87 Кб
Скачать

МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІЗНЕСУ І ПРАВА

ІНСТИТУТ ПРАВА

Кафедра цивільного та господарського права і процесу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

ПРИ ВИВЧЕННІ ДИСЦИПЛІНИ "МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО"

(за вимогами кредитно-модульної системи)

для студентів всіх форм навчання

спеціальності

6.060101 "Правознавство"

Укладач: О.М. Бериславська

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри

цивільного та господарського права і процесу

(протокол №6 від 27.01.2009р.)

Завідувач кафедри

І.М. Коропатнік

Херсон 2009

Методичні вказівки до самостійної роботи студента при вивченні дисципліни “Міжнародне приватне право" (за вимогами кредитно-модульної системи) для студентів всіх форм навчання спеціальності 6.060101 "Правознавство" /Укл. Бериславська О.М. – Херсон: МУБіП, 2009. – 20 с.

Укладач: о.М. Бериславська, ст. Викладач кафедри цивільного та господарського права і процесу

Рецензент: О.С. Сотула, к.ю.н., доцент кафедри галузевого права юридичного факультету Херсонського Державного Університету

ВСТУП

Міжнародне приватне право беззаперечно вважається однією із найскладніших специфічних галузей права, або як його називають вищою математикою юриспруденції.

Специфіка міжнародного приватного права проявляється у складності предмета, наявності джерел та методів, які застосовуються в даній сфері правового регулювання. Також існування колізійних норм, особливості їх застосування і взаємодія іноземного права вирізняють МПП з поміж інших галузей. Крім цього МПП регулює стан фізичних та юридичних осіб, правовий режим власності, різні види договорів, міжнародні перевезення, міжнародні розрахунки, шлюбно-сімейні та спадкові відносини, питання міжнародного цивільного процесу, розгляд справ міжнародним комерційним арбітражем.

Вивчення курсу міжнародного приватного права, а особливо окремих положень вітчизняного законодавства є особливо актуальним з огляду на здійснення в Україні кодифікації міжнародного приватного права

Предмет курсу міжнародного приватного права передбачає вивчення питань про невладні (приватні) міжнародні відносини, їх цивільно-правовий характер, предмет та метод регулювання, а також про особливості “іноземного елементу” та співвідношення міжнародного публічного та міжнародного приватного права.

Основною метою курсу є: надання студентам знань та вмінь щодо користування категорійно-понятійним апаратом міжнародного приватного права, його основних та допоміжних інститутів, застосування окремих норм законодавства, ознайомлення з сучасним станом розвитку міжнародного приватного права.

Завданням дисципліни є: вивчення теорії міжнародного приватного права, набуття студентами навичок застосування законодавства у сфері МПП.

Перелік знань, умінь, навичок після вивчення дисципліни: Студенти повинні аналізувати зміст національних нормативних актів, міжнародних договорів з питань, пов’язаних з міжнародним приватним правом; встановлювати колізійні принципи та норми, що підлягають застосуванню, вірно користуватися ними; пов’язувати існуючі національні засоби вирішення колізійних питань з загальними вимогами міжнародного приватного права; знаходити відповіді (та документи) з питань регламентації порядку та процедур розгляду спорів, які виникають або можуть виникнути у правовідносинах з іноземним елементом.

Місце дисципліни у структурно-логічній схемі: вивчається після дисциплін: "Теорія держави і права", "Цивільне та сімейне право", "Міжнародне право", паралельно з дисципліною "Господарське право", передує вивченню дисципліни "Правові основи підприємницької діяльності".

1. Тематичний план дисципліни

Вивчення цієї дисципліни потребує від студента не тільки наполегливої праці з конспектом лекцій і літературними джерелами, а й глибокого вивчення національного та міжнародного законодавства і застосування його в практичній діяльності. Час, призначений для вивчення дисципліни, студенту рекомендується розподілити і використати в такий спосіб:

  1. Лекції - 18 год.;

  2. Семінарські заняття - 18 год.;

  3. Вивчення та конспектування літературних джерел - 30 год.;

  4. Підготовка та оформлення індивідуальних завдань

(написання і захист реферату) - 28 год.;

  1. Консультація на кафедрі - 2 год.;

  2. Письмовий модульний контроль - 4 год.

Студент може коригувати на свій розсуд витрати часу на роботи за п. 3-5, але має пам’ятати, що в цілому на вивчення дисципліни відведено 100 годин і виходити за межі цього обсягу недоцільно.