Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнар приваи право.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
271.87 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2 особлива частина міжнародного приватного права тема 5. Власність у міжнародному приватному праві

Поняття та колізійні питання права власності. Поняття та правове регулювання іноземних інвестицій. Поняття авторського права і суміжних прав. Міжнародно-правова охорона авторських та суміжних прав.

Право промислової власності. Паризька конвенція про охорону промислової власності. Використання права промислової власності. Охорона права промислової власності іноземців в Україні.

Тема 6. Зобов'язання за міжнародним приватним правом

Міжнародна купівля-продаж товарів. Міжнародний підряд. Деякі інші види контрактів: франчайзинг, лізинг, факторинг. Комерційне посередництво. Міжнародні перевезення. Міжнародні розрахунки. Деліктні зобов’язання.

Тема 7. Міжнародні трудові відносини

Загальна характеристика міжнародних трудових відносин. Колізійне регулювання міжнародних трудових відносин. Міжнародно-правове регулювання праці. Праця українських громадян за кордоном й іноземців в Україні. Питання соціального забезпечення у міжнародному приватному праві.

Тема 8. Шлюбно-сімейні відносини. Спадкові відносини

Визначення і регламентація шлюбу у МПП. Регулювання відносин подружжя у МПП. Процедура розірвання шлюбу у МПП. Відносини батьків і дітей і їх регламентація у МПП. Правовий інститут усиновлення у МПП. Опіка та піклування у МПП.

Колізії у спадкуванні за МПП. Колізійні норми спадкового права. Міжнародні документи з питань іноземного спадкування. Отримання українським громадянином спадщини за кордоном. Спадкові права іноземців. Перехід майна до держави

Тема 9. Міжнародний цивільний процес. Міжнародний комерційний арбітраж

Поняття міжнародного цивільного процесу та його джерела. Правове становище іноземних осіб у цивільному процесі. Підсудність цивільних справ за участю іноземних осіб. Провадження у справі за участю іноземної особи до судового розгляду. Взаємна цивільно-процесуальна допомога. Визнання і виконання рішень іноземних судів.

Поняття і види міжнародного комерційного арбітражу. Міжнародно-договірна уніфікація комерційного арбітражу. Міжнародні регламенти, типовий закон про міжнародний комерційний арбітраж ЮНСІТРАЛ. Арбітражна угода та компетенція міжнародного комерційного арбітражу. Формування складу арбітражного суду. Арбітражні рішення. Виконання рішень. Законодавство України про міжнародний комерційний арбітраж.

3. Теми семінарських занять

1). Загальні положення про міжнародне приватне право -2 год.

2). Методи правового регулювання у міжнародному приватному праві -2 год.

3). Застосування колізійних норм та іноземного права. Взаємність і правові режими у міжнародному приватному праві -2 год.

4). Правовий статус осіб у міжнародному приватному праві -2 год.

5). Власність у міжнародному приватному праві -2 год.

6). Зобов'язання за міжнародним приватним правом -2 год.

7). Міжнародні трудові відносини -2 год.

8). Шлюбно-сімейні відносини. Спадкові відносини -2 год.

9). Міжнародний цивільний процес. Міжнародний комерційний арбітраж -2 год.