Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Міністерство науки і освіти, молоді та спорту України

Національний університет « Одеська юридична академія»

Криворізький факультет

Методичні вказівки і завдення для організації самостійної роботи студентів з дисципліни « Конституційне право зарубіжних країн»

галузь знань:

напрямок підготовки: правознавство

вечірньої та заочної форми навчання

Кривий Ріг

2011 р.

Укладач: Лещенко Сергій Іванович- старший викладач кафедри кримінально правових дисциплін Криворізького факультету Національного університету « Одеська юридична академія»

Методичні вказівки до проведення практичних ( семінарських ) занять розглянуто і схвалено на засіданні кафедри Кримінально- правових дисциплін

Протокол №____

від_________2011 р.

Завідувач кафедри Кравець Василь Романович- кандидат юридичних наук, доцент.

Рецензенти: Міма Ірина Володимирівна- кандидат юридичних наук, старший викладач;

Стець Олег Миколайович- старший викладач.

Методичні вказівки і завдання до організації самостійної роботи студентів із дисципліни «Конституційне право зарубіжних країн » розглянуто і схвалено на засіданні Методичної ради факультету.

Протокол №____

від___________2011 р.

Голова Методичної ради М.Х. Амарян

І. Опис предмета навчальної дисципліни

Мета і завдання дисципліни, її мета у навчальному процесі.

Предмет дисципліни.

Дисципліна „Державне право зарубіжних країн включає в себе положення, які присвячені теоретичним проблемам державного права зарубіжних країн. Передбачає опанування студентами-юристами історії виникнення і розвитку зарубіжних конституційно-правових ідей, виникнення на розвитку конституційного права в зарубіжних країнах, його сучасного стану.

Мета і завдання дисципліни.

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів уміння порівняльного правоведення, аналізу, сутності виникнення й розвитку вітчизняної науки конституційного права та конституційного права зарубіжних країн.

Завдання вивчення дисципліни є теоретична підготовка студентів з основними теоретичними положеннями науку зарубіжного конституційного права, основами конституційного права окремих держав, конституційно-правових засад суспільного ладу та державної політики, держави та її конституційно-правового статусу, політичних партій і партійних систем, політичного режиму, конституційно-правового статусу людини і громадянина, політико-територіального устрою держави та інших конституційних інститутів, які відіграють важливу роль в сучасному державотворенні.

Міждисциплінарні зв'язки.

Дисципліна „ Державне право зарубіжних країн" тісно пов'язана з такими юридичними дисциплінами, як теорія держави і права, історія держави і права, історія політичних вчень, міжнародне право.

Зв'язок з іншими дисциплінами встановлюється специфікою предмета курсу конституційного права зарубіжних країн, оскільки при вивчені курсу використовується понятійний апарат інших юридичних дисциплін, також має значення те, що при вивченні студентом даної дисципліни передбачається знання історії виникнення і розвитку держави і права.

Дисципліна „ Державне право зарубіжних країн" закладає основи для подальшого вивчення теоретичного правознавства та юридичної практики, які є підґрунтям для пізнання закономірностей розвитку державно-правової сфери суспільного життя.

Вимоги до знань та умінь. Знати:

  • джерела державного права зарубіжних країн;

  • тенденції розвитку конституцій зарубіжних країн;

  • класифікація партій та партійних систем;

  • політичні режими;

  • правовий статус людини та громадянина;

  • форми держави; ...

  • виборче право та виборчі системи;

  • центральні органи влади та управління;

  • структури місцевих органів влади. Уміти:

  • аналізувати конституційно-правові основи суспільного ладу та державної політики ведучих зарубіжних країн;

  • оцінювати діяльність різних політичних партій та підсумки виборів;

  • характеризувати існуючі політичні режими в зарубіжних країнах