Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

Література й джерела:

1,2,3,4,5,6,7,8,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,33,34,35,36,39,42,43,44.

Завдання для самостійної підготовки

Контрольні запитання і завдання

1. Що таке громадянство?

2. Назвіть і опишіть принципи набуття громадянства.

3. У чому полягає відмінність юридичного статусі/ грома­дянина й особи без громадянства?

4. Дайте визначення прав і свобод індивіда.

5. Чим відрізняються права і свободи?

6. Назвіть особисті права і свободи та розкрийте їх зміст.

7. Назвіть політичні права і свободи та розкрийте їх зміст.

8. Назвіть соціально-економічні права і свободи та розкрий­те їх зміст.

9. Які обов'язки мають громадяни?

10. У чому полягають юридичні гарантії прав людини?

Реферат:

1.Інститут громадянства.

2.Конституційний принцип рівноправності.

3.Соціально-економічні й культурні права.

4.Політичні права.

5.Особисті права.

ТЕСТИ

1. У чоловіка й жінки: італійського громадянина й французької громадянки, що перебувають у службовому відрядженні в Аргентині, народилася дитина. Він одержує громадянство: А - батька; Б - матері, В - по згоді чоловіка й жінки; Г - за рішенням глави держави Аргентини; Д - аргентинське громадянство по праву ґрунту; Е - залишається особою без громадянства.

2.Право на страйк: А - соціально-економічне; Б - політичне; В - особисте; Г - колективне; Д - індивідуальне, здійснюване колективно; Е - індивідуальне.

3.Воля слово: А - природне право людини; Б - право громадянина; В - політичне право; Г - індивідуальне право; Д - колективне право; Е - індивідуальне право, здійснюване колективно.

4.Особа, що має громадянство Польщі, Канади й Перу (множинне громадянство), висунуто кандидатом на посаду президента Польщі. Особа задовольняє всім умовам, необхідним для кандидата в президенти. Такий кандидат: А - має право балотуватися; Б - не має такого права; В - не повинен бути зареєстрований як кандидат: Г - повинен бути зареєстрований, але у випадку обрання президентом Польщі відмовитися від іншого громадянства.

5. Громадянин Канади, що видається вчений, запрошений для роботи в Алжир урядом Алжиру. По приїзду в Алжир, канадський громадянин, оскільки він повинен залишатися там, на тривалий строк, вирішив відразу придбати громадянство Алжиру Подвійне громадянство дозволяється законами й Канади, і Алжиру. Він повинен: А - подати заяву у відповідний орган (заява направляється далі до глави держави в Алжирі) про прийом до громадянства; Б - звернутися до алжирського уряду, що запросило його на роботу, із проханням оформити алжирське громадянство; В - не подавати заяви, оскільки один зі співробітників академії, де почав роботу канадський громадянин, сказав йому, що йому як відомому вченому автоматично можуть дати громадянство Алжиру; Г - утриматися від подачі заяви.

Тема 4. Форми державного правління в зарубіжних країнах.

План семінарського заняття (2 год.)

1 .Поняття форми держав в зарубіжних країнах. 2.Основні види форм державного правління. 3.Монархія в зарубіжних країнах.

4.Поліархія ( республіка) в зарубіжних країнах.