Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod Tehnology.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 8 вивчення аркушевих офсетних машин у друкарні

Тривалість роботи 2 години.

Мета роботи: 1. Ознайомитись з принципом побудови і компоновкою основних вузлів; 2. Ознайомитись з практикою їх експлуатації; 3. Освоїти основні технологічні регулювання; 4. Ознайомитись з можливими неполадками і відмовами в роботі та методами їх усунення.

Місце проведення – друкарський цех ВАТ „Львівська книжкова фабрика „АТЛАС”.

Додаткові правила з техніки безпеки.

Своєю присутністю не створювати зайвих перешкод обслуговуючому персоналу при експлуатації машин. Не торкатись ручок і маховичків технологічних регулювань і не перегороджувати проходи.

Загальні відомості

Машина 2ПОЛ-71 сумісного випуску колишньої німецької фірми "Планета" і Рибінського заводу поліграфічних машин (Росія). Фірма "Планета" (тепер концерн КБА-Планета) випускала друкарські секції і приймальні пристрої, Рибінський завод – самонаклади. Машина складається з однофарбових друкарських секцій, кількість яких може бути від одної до шести. На рис. 8.1 приведена схема чотирифарбової машини 2ПОЛ-71-4. Формат аркушів, см – 70100, технічна швидкість – 10000 обертів формного циліндра в годину. Високостапельний самонаклад 1 подає аркуші по накладному столу 2 до механізмів переднього і боковою рівняння. Завдяки змінній швидкості тасьмового транспортера аркуші підводяться до передніх опор на мінімальній швидкості. Нижній форграйфер 3 і передавальний циліндр 4 передають аркуш в друкарський апарат. Друкарський апарат побудований за трициліндровою схемою, в якій друкарський циліндр Д має вдвоє більший діаметр, ніж формний Ф і офсетний О. Включення і виключення тиску в друкарському апараті здійснюється переміщенням офсетного циліндра, опори якого знаходяться в ексцентричних втулках. Формні циліндри мають пристрої для зміщення друкарської форми на ходу машини. Передавання аркушів між друкарськими секціями здійснюють передавальні циліндри Пр, які рівні діаметрами з друкарськими циліндрами і як друкарські мають по дві системи захоплювачів.

Рис. 8.1. Принципова схема машини 2ПОЛ-71

На передавальних циліндрах Пр можуть бути встановлені пристрої для перевертання аркуша при двобічному друці. В позначенні машини з пристроєм для перевертання аркушів ставиться в кінці буква П і цифра, що вказує після якої друкарської секції встановлено пристрій перевороту.

На рис. 8.2.а. зображено положення друкарських Д1 і Д2 і передавального циліндра Пр при роботі друкарської машини в режимі однобічного друку. Аркуш рухається передньою кромкою вперед і послідовно передається з захоплювачів 1 друкарського циліндра Д1 в захоплювачі 2 передавального циліндра Пр і дальше в захоплювачі друкарського циліндра Д2. При цьому присмоктувачі 3 передавального циліндра участі в технологічному процесі передачі аркуша не приймають. При роботі машини в режимі двохстороннього друку (рис. 7.8. б) аркуш з друкарського циліндра Д1 знімають присмоктувачі 3 передавального циліндра Пр. Дальше аркуш рухається задньою кромкою вперед. присмоктувачі повертаються відносно своєї осі на кут 900 і заводять задню кромку аркуша в захоплювачі передавального циліндра, які також повернулись  на 900 (рис. 7.8. в).

Рис. 8.2. Схема роботи передавальних циліндрів

Після передавання присмоктувачі 3 і захоплювачі 2 повертаються у вихідне положення. Для роботи в такому режимі передавальний циліндр необхідно змістити по колу відносно друкарських циліндрів на певний кут, щоб забезпечити встановлення присмоктувачів по задньому краю аркуша в період аркушепередавання.

В машині застосований аркушевивідний ланцюговий транспортер з криволінійними напрямними ланцюгів, що дає можливість значно зменшити швидкість аркушів під час укладання їх в стос.

Зміст роботи

1. Ознайомитись з технологічною схемою машин, основними вузлами та їх роботою.

2. Вивчити послідовність операцій під час підготовки машин до друкування та переналагодження їх на інший формат та іншу товщину тиражного паперу.

3. Ознайомитись з практикою обслуговування машини (змивання і зміна друкарської форми і декеля, змивання друкарського циліндра, заміна стапелів самонакладу і приймального пристрою).

4. Виявити можливі відмови в роботі та засвоїти методи їх усунення.

Методичні вказівки і порядок виконання роботи

Ознайомлення з технологічною схемою машини, основними вузлами та їх роботою здійснюється під час роботи машини при друкуванні тиражу. Особливу увагу слід звертати на роботу обслуговуючого персоналу під час технологічних зупинок машини для виконання операцій змивання або заміни форми або офсетного полотнища, заміни столів самонакладу і приймального пристрою, а також для виконання операцій налагоджування. Можливі відмови в роботі машини з'ясувати в розмові з обслуговуючим персоналом.

Зміст звіту по роботі

1. Описати основні технологічні регулювання та послідовність операцій ори зміні формату та товщини тиражного паперу.

2. Описати основні операції по технічному обслуговуванню машини.

3. Описати можливі неполадки і відмови в роботі, причини і методи усунення.

Література

Чехман Я. Й., Сенкусь В. Т., Бирбраер Е. Г. Печатные машины. М.: Книга, 1987, с. 194, 199, 207 – 209.

Чехман Я.І., Сенкусь В.Т., Дідич В.П., Босак В.О. Друкарське устаткування. Львів: В-во УАД, 2005. – с. 470.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]