Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod Tehnology.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 4 вивчення рулонної офсетної машини

ZIRKON 66

Тривалість роботи 2 год.

Мета роботи: 1. Вивчити технологічний процес, конструкцію основних вузлів машини та їх регулювання.

Місце проведення – друкарня ДП ВПП МОУ „Армія України”.

Загальні відомості

Рулонна офсетна машина „Zirkon 66” призначена для друкування газетної і книжково-журнальної продукції. При ширині рулону 60 см вона може випускати газети форматом сторінки 30  45,2 см (форматом А3), книжково-журнальної продукцію форматом 22,6  30 см, сфальцьовану в два згини і форматом 15  22,6 см сфальцьовану в три згини.

Для вироблення стиснутого повітря при машині встановлений компресор, який подає стиснуте повітря під формувач поздовжнього згину, в пневматичні датчики контролю осьового зміщення паперових стрічок, в пневмоциліндри, які керують включенням натиску в друкарських секціях, приставлянням накочувальних валиків, притискних роликів папероведучого циліндра фальцапарата.

Машина складається з двох стрічкоживильних пристроїв СжП (рис. 4.1.), секції стабілізації натягу паперової стрічки 1, п’ятьох друкарських секцій ДС і фальцапарата ФА.

Стрічкоживильний пристрій шпиндельний з осьовим електромагнітним рулонним гальмом, яке підтримує сталий натяг паперової стрічки при зменшенні радіуса рулону. Завдяки пневматичному шпинделю здійснюється легке і швидке закріплення нового рулону. Пристрої автосклеювання, які, складаються з механізму розгону рулону і рами з щіткою і пилкоподібним ножем, забезпечують роботу машини без зупинки при встановленні нового рулону.

В секції стабілізації натягу 1 (рис. 4.1.) паперова стрічка проходить між одним погумованим і двома сталевими циліндрами, які зменшують амплітуду коливань натягу, що позитивно впливає на точність суміщення фарб при багатофарбовому друці.

Рис. 4.1. Принципова схема машини „Zirkon 66”

Друкарські секції побудовані за чотирициліндровою схемою з циліндрами однакового діаметра. При проходженні між офсетними циліндрами О стрічка задруковується по одній фарбі з кожного боку. Для досягнення точності суміщення фарб формні циліндри Ф мають пристрої для колового і осьового зміщення на ходу машини.

Фарбовий апарат дукторного типу з хитальним передавальним і двома накочувальними валиками. Зволожувальний апарат з безперервною подачею вологи складається з ванночки, дукторного циліндра, передавального валика, розкочувального циліндра і накочувального валика. Регулювання кількості подавання вологи на форму здійснюється зміною швидкості обертання дукторного циліндра, який приводиться від індивідуального регульованого електродвигуна постійного струму. Подавання вологи в ванночки зволожувальних апаратів здійснюється за допомогою насосів.

Фальцапарат клапанного типу з співвідношенням діаметрів відсічного, подавального і фальцювального циліндрів 2 : 2 : 2.

Поздовжні згини паперової стрічки здійснюється на формувачі 1 (рис. 4.2.). Зложена вдвоє на носику формувача паперова стрічка проходить між напрямними валиками 2, обтискується тягнучими валиками 3 і попадає між відсічним 4 і подавальним 5 циліндрами, де відсічний ніж 6 відсікає аркуш. Перед відсіканням проколювальні голки (графейки) 7 наколюють і проводять паперову стрічку до тих пір, поки фальцювальний ніж 8 не штовхне відсічений аркуш під клапан 9 фальцювального циліндра 10, для утворення поперечного згину. Сфальцьований зошит (газета) роликами 11 і напрямними 12 скеровується в одну з кишень викладача 13, який гальмує його і викладає на роликовий транспортер 14. Спеціальний механізм зіштовхує з потоку кожну двадцять п’яту чи п’ятидесяту газету.

Пристрої третього поздовжнього згину змонтовані на візку 15, який в робочому положенні з’єднується з фальцапаратом і дістає від нього привод. Для одержання третього згину зошит по містку 16 скеровується на тасьмовий транспортер17, який транспортує його до упора 18. Ударний механізм 19 проштовхує зошит між фальцювальними валиками 20, де від одержує третій поздовжній згин. Сфальцьований зошит попадає в одну з кишень викладача 21, який виводить його на роликовий транспортер 14. При відсутності третього згину візок від фальцапарата відставляється.

Машина може працювати в декількох режимах:

  1. Коли паперова стрічка змотується з одного рулону і проходить через чотири секції, то вона може задруковуватися фарбовістю: 4 + 4; 4 + 3; 4 + 2; 4 + 1 і подаватися у фальцапарат.

Рис. 4.2. Фальцювальний апарат машини „Zirkon 66”

  1. Коли паперові стрічки подаються з двох рулонів, то одна стрічка може задруковуватися як і в першому випадку, а друга стрічка – фарбовістю 1 + 1 і подаватися в фальцапарат, накладаючись одна на одну для збільшення обсягу сфальцьованих зошитів.

Зміст роботи

  1. Вивчити технологічний процес і режим роботи машини.

  2. Розглянути роботу і будову основних механізмів машини.

  3. Вивчити основні технологічні регулювання.

  4. Виявити можливі відмови машини і вияснити методи їх усунення.

Методичні вказівки

Ознайомлення з технологічною схемою машини, основними механізмами і пристроями та їх роботою здійснюється під час роботи машини при друкуванні тиражу. Особливу увагу слід звертати на роботу під час технологічних зупинок машини для виконання операцій заміни форми або декеля, встановлення нових рулонів, а також виконання операцій по налагоджуванні машини.

Можливі відмови в роботі машини з’ясувати в розмові з обслуговуючим персоналом.

Зміст звіту по роботі

  1. Описати роботу машини та особливості конструкції і можливі режими роботи.

  2. Описати роботу фальцапарата.

  3. Описати характерні неполадки при роботі машини і методи їх усунення.

Література

  1. Сенкусь В.Т. Експлуатаційні можливості книжково-журнальних машин. Львів. УПІ ім. Ів. Федорова. 1994, с. 30 – 31.

  2. Паспорт і технічний опис машини „Zirkon 66”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]