Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod Tehnology.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 7 вивчення малої офсетної машини ромайор – 314

Тривалість роботи 2 години.

Мета роботи вивчити принцип будови і конструктивні особливості малої офсетної машини Ромайор – 314.

Місце проведення роботи – навчально-експериментальна друкарня УАД по вул. Митна, 1.

Загальні відомості

Малогабаритні офсетні машини, в яких використовуються форми на алюмінієвій фользі або на гідрофільному папері невеликого формату одержали назву малих офсетних машин. В Україні широко використовуються малі офсетні машини, які випускає фірма "Адаст" в Чехії, типу Ромайор і Домінант.

Машина Ромайор – 314 – однофарбова, максимального формату 3650 см, з максимальною швидкістю роботи 7500 циклів в годину, може друкувати різноманітну продукцію на папері масою 30 – 350 г/м2. Через малу швидкість друкування в машині застосований самонаклад з послідовною подачею аркушів і відсутній форгрейфер.

Схема машини Ромайор – 314 показана на рис. 7.1.

Самонаклад 1 з послідовним подаванням подає присмоктувачами аркуші на накладний стіл 2, на якому вони вирівнюються по передніх 4 і боковому 5 опорах. Вирівняний аркуш з накладного стола беруть безпосередньо захоплювачі друкарського циліндра. При неподаванні або при подаванні подвійних аркушів машина зупиняється. На офсетному циліндрі О кріпиться декель товщиною 1,9 мм, на формному циліндрі Ф з допомогою гачків через отвори – друкарська форма.

З метою досягнення співпадання фарб формний циліндр можна зміщати в осьовому і коловому напрямах. В механізмі натиску передбачено регулювання положення циліндрів при зміні товщини тиражного паперу.

Фарбовий апарат ФА має три накочувальні валики, загальне (шляхом зміни кута повороту дукторного циліндра) і загальне (гвинтами) регулювання подавання фарби. При виключенні натиску накочувальні валики відходять від форми.

Рис. 7.1. Принципова схема машини Ромайор – 314

Зволожувальний апарат ЗА дукторного типу, з двома накочувальними валиками. Загальну кількість подавання вологи на форму регулюють зміною часу вистою передавального валика біля дукторного циліндра, зональне регулювання здійснюють перестановкою гумових пластин вздовж дукторного циліндра.

Із друкарського циліндра на приймальний стіл 6 відбитки виводяться ланцюговим транспортером 7. Приймальний стіл автоматично опускається до тих пір, поки не досягне нижнього положення, в якому кінцевий вимикач виключає електродвигун приводу машини.

На рис. 7.2 показана схема самонакладу машини Ромайор – 314 з послідовною подачею аркушів.

Рис.7.2. Кінематична схема аркушеживильного

пристрою машини Ромайор – 314

Роздувачі 2 струменем стиснутого повітря роздувають верхні аркуші стоса на столі 1 в момент, коли штанга 4 з присмоктувачами 3 опускається в зоні його переднього краю. Присмоктувачі відокремлюють аркуш від стоса, піднімають його і подають його під погумовані ролики 6, які опускаються і притискують аркуш до стрічкового транспортера 5. Далі аркуш до стрічок транспортера притискують прогумовані ролики 7, які можна переставляти залежно від формату тиражного паперу. Штанга 4 опускається за наступним аркушем тільки після уведення заднього краю попереднього аркуша з стола. При зниженні рівня стоса нижче заданої величини щуп 8 автоматично включає механізм піднімання стола. Транспортер 5 веде аркуші по накладному столі до механізмів рівняння, де він вирівнюється по передніх 9 і боковій 10 упорах. Такі самонаклади не вимагають великої кількості повітря, тому їх повітряні насоси приводяться від головного валу машини.

Зміст роботи

1. Вивчити технологічний процес і порядок підготовки машини до роботи.

2. Розглянути роботу самонакладу з послідовною подачею аркушів.

3. Вивчити технологічні регулювання при зміні формату і маси паперу.

Методичні вказівки

Машина Ромайор – 314 знаходиться у виробничій експлуатації, тому пуск машини і всі регулювання можна проводити тільки з дозволу обслуговуючого персоналу.

При вивченні технологічного процесу пропустити декілька аркушів і прослідкувати за роботою аркушепровідної системи.

Особливу увагу звернути на роботу самонакладу з послідовною подачею аркушів, на захоплення вирівняного аркуша із накладного стола безпосередньо захоплювачами друкарського циліндра.

Знайти засоби закріплення форми на формному циліндрі і механізми для регулювання суміщення фарб при друкуванні багатофарбової продукції.

Зміст звіту по роботі

1. Описати роботу машини і особливості конструкції.

2. Описати роботу самонакладу і регулювання його при зміні формату.

3. Описати засоби закріплення форми на формному циліндрі і механізми для регулювання суміщення фарби при друкування багатофарбової продукції.

Література

1. Могинов Р. Г., Федосеев А. Ф. Машины и оборудование цехов плоской печати. М.: Книга, 1991, с. 163 – 170.

2. Чехман Я. И., Сенкусь В. Т, Бирбраер Е. Г. Печатные машины. М.: Книга, 1987, с. 154 – 156, 199 – 201.

3. Чехман Я.І., Сенкусь В.Т., Дідич В.П., Босак В.О. Друкарське устаткування. Львів: В-во УАД, 2005.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]