Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod Tehnology.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 10 вивчення тигельного друкарського автомата "grafopress gре"

Тривалість роботи 4 години.

Мета роботи Вивчити конструкцію машини і самонакладу, технологічний процес роботи і регулювання.

Місце проведення лабораторія друкарських машин (корпус УАД по вул. Коцюбинського, 21).

Загальні відомості

„GRAFOPRESS GРЕ” є друкарським тигельним автоматом з універсальними можливостями використання. Призначення машини – друкування на папері однофарбової і багатофарбової продукції максимальним форматом 26x38 см. Товщина паперу може змінюватись в широких межах – від 0,04 до 1,0 мм. Крім друкування на машині можна здійснювати нумерування, плоске або конгревне тиснення (при підключенні механізму подачі фольги) і проводити штанцювальні роботи (висікання, бігування, перфорацію). Машина забезпечує плавне регулювання швидкості роботи – від 2-ох до 5,5 тисяч відб./год. Надійність роботи самонакладу дозволяє одному друкарю обслуговувати 2 – 3 машини.

Спеціальним вмикачем, що розташований в зоні обслуговування зліва, подають напругу живлення. Далі натисненням на зелену кнопку вмикають двигун, що приводить в рух маховик. Потім плавним поворотом вправо важеля керування включається фрикційна муфта і машина приводиться в дію. Перед початком друкування тиражу необхідно перевірити надійність закріплення форми, встановити декель, підготовити і відрегулювати (з врахуван-

ням характеру форми і характеристик паперу) фарбовий апарат та систему подачі і виводу аркушів.

Технологічний процес на машині (рис. 10.1) зводиться до відокремлення переднього краю верхнього аркуша від стосу 1 на столі самонакладу, його забирання пластинчастими захоплювачами повертальної штанги 2, що встановлює аркуш на поверхні тигля 3 напроти друкарської форми і утримує його під час отримання відбитка, а згодом, повертаючись, викладає уже відбиток на стіл приймального пристрою 4. Передача зображення на папір відбувається після накочування фарби на робочу поверхню форми і створення необхідного тиску за допомогою тигля 3, що здійснює хитальний рух.

Рис. 9.1. Схема проведення технологічного процесу

на машині „GRAFOPRESS GРЕ”

З метою суміщення фарб при друкуванні багатофарбової продукції при підході тигля до форми захоплювачі штанги 2 відпускають аркуш і він вирівнюється по передньому і боковому краях. Відокремлення аркуша від форми (внаслідок можливого прилипання) відбувається за допомогою хитальних скалок 8. Включення і виключення натиску здійснюється повертанням ручки 5, що призводить до зміщення опори 6 внаслідок повертання ексцентрика 7.

Зміст роботи

1. Засвоїти послідовність виконання операцій, пов'язаних з підготовкою машини до роботи.

2. Вивчити технологічний процес роботи на машині-автоматі.

3. Розглянути влаштування основних механізмів машини.

4. Вивчити необхідні регулювання механізмів, пов'язані з виконанням технологічного процесу.

Методичні вказівки

Насамперед необхідно ознайомитись із завданнями, які може виконувати машина. Відтак розглянути зміст і послідовність операцій пов'язаних з підготовкою машини до роботи. Детально проаналізувати, як відбувається технологічний процес, починаючи від живлення папером до викладання відбитку. Дальше добре уяснити роботу всіх тих механізмів, що забезпечують виконання технологічного процесу. Зокрема, звернути увагу на синхронізовану роботу піднімання стапеля самонакладу і опускання стола приймального пристрою, вияснити чим забезпечується точність положення аркуша відносно друкарської форми, що необхідно відрегулювати при значній зміні товщини матеріалу, що задруковується. Чим забезпечується створення необхідного тиску при друкуванні і яким способом забезпечується виключення натиску. Розглянути влаштування і роботу фарбового апарата. Зокрема, вияснити спосіб зонального регулювання подавання фарби, регулювання тиску накочувальних валиків на форму і механізму їх виключення під час налагоджувальних робіт. Особливу увагу звернути на засоби, що забезпечують безпечне обслуговування машини.

Зміст звіту по роботі

1. Описати технологічний процес та порядок підготовки до роботи машини.

2. За вказівкою викладача нарисувати схему і описати дію того чи іншого механізму.

3. Описати регулювання механізмів пов'язаних з виконанням технологічного процесу.

Література

1. Чехман Я. И., Сенкусъ В. Т., Бирбраер Е. Г. Печатные машины. М.: Книга, 1987, с. 263—270.

2. Чехман Я.І., Сенкусь В.Т., Дідич В.П., Босак В.О. Друкарське устаткування. Львів: В-во УАД, 2005. – с. 470.

59

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]