Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod Tehnology.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 5 вивчення аркушеживильних пристроїв друкарських машин

Тривалість роботи 4 год.

Мета роботи: 1. Вивчити технологічний процес подачі аркушів в друкарський апарат; 2. Ознайомитись з практикою налагоджування і регулювання при зміні формату і маси тиражного паперу; 3. Ознайомитись з можливими неполадками і відмовами в роботі та методами їх усунення.

Місце проведення – лабораторія друкарських машин, самонаклад С-4, самонаклади машин ПСА-2 і ПОЛ 54-1.

Додаткові правила з техніки безпеки.

При роботі на самонакладі С-4 крім дотримання загальних правил і норм техніки безпеки слід бути уважним до світлових сигналів і знаходитись за межами стапельної платформи (небезпека для ніг).

Загальні відомості

Аркушеживильні пристрої (АЖП) призначені для автоматичного поштучного відокремлення аркушів із стопи, точного і надійного транспортування їх в друкарський апарат без пошкодження поверхні і країв.

Для виконання цієї задачі необхідне також вирівнювання поданого аркуша по передньому і боковому краях, контроль правильності подачі аркуша і його розгін до лінійної швидкості друкарського або передатнього циліндра.

Самонаклади забезпечують надійне поштучне відокремлення від стопи аркуша різного формату і маси (в межах, визначених для даної машини) і транспортування його до упорів механізму переднього вирівняння без порушення структури їх поверхні, змазування попередньо отриманого зображення і пошкодження країв аркуша.

Механізми переднього і бокового рівняння забезпечують точне базування кожного аркуша по відношенню до друкарської форми. Саме від них в основному залежить якість відбитків, особливо при друкуванні багатофарбової продукції.

Аркушеприскорювальні пристрої (форграйфери) забезпечують надійне захоплення переднього краю вирівняного аркуша, розгін його до лінійної швидкості циліндра і точне передавання в захоплювачі циліндра. При цьому передній край аркуша не повинен отримувати вм'ятин і розривів.

Контрольно-блокувальні пристрої спрацьовують при відсутності аркуша, його перекосі або подаванні двох чи більше аркушів.

Типова принципова схема аркушеживильного пристрою приведена на рис. 5. 1. До її складу входять: пневматичний самонаклад зі ступінчатою (каскадною) подачею аркушів; механізми переднього і бокового рівняння; хитний верхній форграйфер і контрольно-блокуювальні пристрої.

Рис. 5.1. Типова принципова схема аркушеживильного пристрою

Стіс паперу кладуть на стапельний стіл 1, нерухомі сопла роздуву 2 розпушують її верхні аркуші з боку заднього краю. Присмоктувачі 3 опускаються на стопу і піднімають край верхнього аркуша. Нерухомі волосяні щітки 4 запобігають підняттю зайвих аркушів. В щілину між піднятим аркушем і стосом входить щуп-сопло 5. Щуп-сопло притискує верхні аркуші стопи, запобігаючи їх зсуву, і потужним струменем повітря разом з боковими соплами 7 створює під відокремленим аркушем повітряну подушку і при потребі включає механізм автоматичного піднімання стапельного стола. Присмоктувачі 6 перехоплюють аркуш (вони з'єднуються з вакуумною лінією пневмонасоса, а присмоктувачі 3 – з атмосферою) і подають його на аркушеведучий циліндр 8. При цьому передні обмежувачі 9 (рашкети) відхиляються вперед і створюють перехідний місток. Погумовані ролики 10 опускаються і, притискуючи аркуш до аркушеведучого циліндра 8, виводять його на тасьмовий транспортер 11. Обмежувачі 9 повертаються в вихідне положення, вирівнюючи при цьому верхні аркуші стопи.

Далі аркуш переміщається по накладному столі тасьмовим транспортером 11 і притискними роликами 12, кульками 13 і щітками 14. При підході аркуша до двох нерухомих (в даний період циклу машини) опорів 15 він вирівнюється по передньому краю, а дальше притискним роликом 16 і рейкою 17 – по боковому краю. Правильність подачі аркушів перевіряється контрольно-блокувальними пристроями. Фотоелектричний щуп 18 перевіряє кількість поданих аркушів, а електромеханічний щуп 19 – їх не подачу або перекіс.

Вирівняний і проконтрольований аркуш захоплюють захоплювачі фор- грайфера 20. В момент закриття захоплювачів аркуш і форграйфер нерухомі, за рахунок чого досягається висока точність захвату аркуша. Форграйфер плавно розганяє аркуш до лінійної швидкості друкарського циліндра 21 і заводить його в захоплювачі останнього. Дальше захоплювачі друкарського циліндра закриваються, а після їх закриття захоплювачі форграйфера відкриваються і аркуш рухається вже з друкарським циліндром.

Форграйфер зменшує свою швидкість і досягнувши крайнього кутового положення вертається назад до накладного стола за наступним аркушем. При цьому русі головка форграйфера підгинається, забезпечуючи цим вільне проходження захоплювачів біля тіла друкарського циліндра.

Зміст роботи

1. Вивчити технологічний процес поштучного відокремлення аркуша від стоса і дальше транспортування його до механізмів рівняння, виявити робочі органи, що приймають участь в процесі і послідовність операцій. Встановити взаємозв'язок роботи механічних і пневматичних систем.

2. Вивчити технологічний процес вирівнювання аркушів і контролю правильності їх подавання. Виявити робочі органи і послідовність операцій.

3. Вивчити технологічний процес захоплення, розгону і передавання аркуша в захоплювачі циліндра. Виявити робочі органи і послідовність операцій.

4. Вивчити технологічні регулювання в залежності від формату і маси аркушів паперу.

5. Виявити можливі неполадки і відмови в роботі, ймовірні причини і методи їх усунення.

Методичні вказівки і порядок виконання роботи

При виконанні лабораторної роботи слід керуватись певними умовами і рекомендаціями.

Для надійної роботи самонакладу папір в стопі повинен бути обрізаний під прямим кутом з трьох сторін і старанно розпушений. Передній край аркушів повинен прилягати до передніх, а боковий - до бокового упорів.

Робочий рівень стоса, що контролюється щупом, повинен бути нижче верхнього краю передніх упорів (рашкетів) на З – 5 мм.

Головку самонакладу встановити так, щоб його задні упори були легко притиснуті до обрізу стоса.

Головка самонакладу повинна бути комплектована фіксуючими волосяними щітками горизонтального типу різної жорсткості і задніми соплами роздуву. Краї щіток повинні заходити на стопу на 7 – 10 мм, а сопла роздуву знаходитись на віддалі 10 – 15 мм від краю стопи. Для забезпечення надійності відокремлення аркушів паперу необхідно регулювати положення щіток і сопел роздуву в горизонтальному і вертикальному напрямі відносно краю і рівня стопи. Величину вакууму в присмоктувачах регулюють клапаном на вакуумнасосі.

Приймальні ролики повинні стояти приблизно на одній лінії з транспортуючими присмоктувачами, але по можливості на незадрукованих ділянках аркуша. Тиск між приймальними роликами і валиком повинен бути однаковим з обох боків. Важливе значення має правильне регулювання притискних елементів на накладному столі. Притискні ролики повинні легко обертатись на осях і не мати перекосу відносно напряму руху тасьми.

Верхні погумовані ролики слід ставити в місцях сходу тасьми з рифлених циліндрів. Нижні ролики не повинні заважати боковому рівнянню аркуша, їх розташовують на віддалі 2 – 3 мм вище від заднього краю аркуша при контакті останнього з передніми упорами.

Технологічний процес слід вивчати при роботі машини на повільній швидкості, в режимі "Поштовх" або прокручуючи машину вручну.

Характерні неполадки в роботі самонакладів: відокремлюючі присмоктувачі не беруть аркуш; аркуш підходить до передніх упорів з перекосом; часто подаються два або більше аркушів; пропуски аркушів.

Зміст звіту по роботі

1. Опис основних технологічних регулювань.

2. Послідовність, переналагоджування самонакладу при переході на інший формат і масу аркушів.

3. Можливі неполадки і відмови в роботі, причини і методи усунення.

Література

1. Чехман Я. И., Сенкусь В. Т., Бирбраер Е. Г Печатные машины. М.: Книга, 1987, с. 154 – 173.

2. Чередник Н. М. Машины и оборудование цехов высокой печати. М., 1977, с. 41 – 42, 47 – 58.

3. Чехман Я.І., Сенкусь В.Т., Дідич В.П., Босак В.О. Друкарське устаткування. Львів: В-во УАД, 2005. – с. 470.

4. Мельнічук С.І., Ярема С.М. Офсетний друк. Кн.2.Київ: Хагар, 2000.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]