Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod Tehnology.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 3 вивчення газетної друкарської машини прг

Тривалість роботи — 4 години.

Мета роботи: 1. Ознайомитись з принципом будови і компонуванням основних вузлів газетної рулонної друкарської машини; 2. Вивчити технологічний процес друкування чотиристорінковоі газети; 3. Освоїти основні технологічні регулювання; 4. Ознайомитись з можливими неполадками і відмовами в роботі та методами їх усунення.

Місце проведення – лабораторія друкарських машин, газетна друкарська машина ПРГ.

Додаткові правила з техніки безпеки.

При роботі газетної друкарської машини забороняється торкатись країв паперової стрічки, а також виймати папір, що попав в фальцапарат, фарбовий апарат або між циліндри друкарської секції.

Загальні відомості

Газетна друкарська машина ПРГ призначена для друкування газет форматом сторінки 4229,7 см (формат A3) в міжрайонних, районних і відомчих друкарнях. За один оберт формних циліндрів машина випускає дві чотиристорінкові газети, сфальцьовані в два згини.

Машина (рис. 3.1) складається з стрічкоживильного пристрою СжП, двох друкарських пристроїв з друкарськими Д1 Д2 і формними Ф1 Ф2 циліндрами, двох фарбових апаратів ФА1 ФА2 і фальцапарата Фальц.А. Стрічкоживильний пристрій – однопроменевий, безшпиндельний, з периферійним стрічковим гальмом 1. Тиск в друкарських апаратах регулюється поворотом ексцентричних втулок на цапфах друкарських циліндрів. Кріплення стереотипів здійснюється фацетними швидкодіючими замками. Суміщення відбитка з лиця і звороту і приведення рубки відносно відбитка здійснюється регістровими валиками 2 і 3. Машина приводиться індивідуальним електродвигуном. При проведенні паперової стрічки машину прокручують вручну. При обриві паперової стрічки машина зупиняється автоматично.

Рис. 3.1. Принципова схема машини ПРГ

Фальцювальний апарат машини (рис. 3.2) розрахований на два згини. Поздовжній згин виконується на формувачі 1; зложена вдвоє стрічка після формувача проходить напрямними валиками 2 і захоплюється папероведучими циліндрами 3. Між відсікаючим 4 і фальцювально-ножовим 5 циліндрами відбувається відсікання аркушів ножем 6.

До початку відсікання голки (графейки) 7 наколюють стрічку і проводять її край до положення, діаметрально протилежного місцю відсікання. Тут фальцювальний ніж 8 виходить із циліндра 5 і різким ударом проштовхує газету між фальцваликами 9. Останні формують поперечний згин і виштовхують газету в кишеню викладача 10.

Рис. 3.2. Фальцювальний апарат машини ПРГ

Кінематична схема приводу фальцювального ножа представлена на рис. 3.3. Двоплече водило 1, жорстко закріплене на валу фальцювального циліндра 2. Зубчасте колесо 3 нерухомо закріплене на стінці фальцювального апарата. При обертанні водила паразитні зубчасті колеса 4 приводять в рух колеса 5 і жорстко з’єднані з ними фальцювальні ножі 6, робоча кромка яких описує траєкторію 7. Кожна газета попадає в окрему кишеню 12, що забезпечує каскадне викладання газет на вивідний транспортер 11.

Рис. 3.3. Кінематична схема приводу фальцювального ножа

Зміст роботи

1. Ознайомитись з технологічною схемою машини, основними вузлами та їх роботою.

2. Ознайомитись з приводом і органами управління машиною.

3. Ознайомитись з роботою фальцювального апарату і приводом його механізмів.

4. Вивчити основні технологічні регулювання.

5. Виявити можливі неполадки в роботі та засвоїти методи їх усунення.

Методичні вказівки і порядок виконання роботи

Ознайомлення з технологічною схемою машини, її приводом, управлінням та роботою основних вузлів здійснюється при ручному провороті машини.

При вивченні технологічного процесу слід звернути особливу увагу на: регулювання рулонного гальма; кріплення і заміну декеля і форми; регулювання тиску в друкарському апараті; приведення лицевого і зворотноьго боку паперової стрічки; регулювання точності рубки (рівність верхнього і нижнього полів).

Характерні неполадки в роботі машини: часті обриви або провисання паперової стрічки; неспівпадання контурів відбитків на лицевій і зворотній стороні паперової стрічки; несиметричність поздовжнього і поперечного згинів; нерівність верхнього і нижнього йолів на сторінці газети; погане (неякісне) відсікання; забивання фальцювального апарату папером.

Зміст звіту по роботі.

1. Описати основні технологічні регулювання, послідовність операцій при заміні рулону та проведенні паперової стрічки через машину.

2. Описати можливі неполадки і відмови в роботі, причини і методи усунення.

Література

1. Чехман Я. И., Сенкусь В. Т., Бирбраер Е. Г. Печатные машины. М.: Книга, 1987, с.94 – 95, 103 – 104, 138 – 140.

2. Чехман Я.І., Сенкусь В.Т., Дідич В.П., Босак В.О. Друкарське устаткування. Львів: В-во УАД, 2005. – с. 470.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]