Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod Tehnology.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
4.7 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 6 вивчення аркушевої офсетної машини пол 54-1

Тривалість роботи 4 години.

Мета роботи вивчити технологічний процес, конструкцію машини та її регулювання.

Загальні відомості

Машина ПОЛ 54-1 призначена для друкування однофарбової і багатофарбової продукції (плакатів, репродукцій, кольорових вклейок в книжки і журнали, етикеток, упаковок і т. д.). Машина ПОЛ 54-1 формату 5676 см дозволяє друкувати на паперах масою від 40 до 320 г/м2 і картоні масою до 700 г/м2 з швидкістю до 12 тис. відбитків за годину.

Аркуш із стоса (рис. 6.1.) 2, встановленого на столі 1, відокремлюється спочатку відокремлюючими 3 і ведучими 4 присмоктувачами, і подається на приймальний циліндр 6 з притискними роликами 7, які направляють його на накладний стіл 5.

На накладному столі аркуш ведеться стрічковим транспортером 8. Вирівнюється аркуш з допомогою передніх упорів 9 і бокового упора 10. Верхній форграйфер 11 з підгинкою головки передає вирівняний аркуш в захоплювачі друкарського циліндра Д. Друкарська форма встановлюється на формному циліндрі Ф. На неї спочатку наноситься волога зволожувальним апаратом ЗА, а згодом фарба фарбовим апаратом ФА. Зображення з форми переносить на декель (гумотканинне полотнище) офсетного циліндра О на папір в зоні контакту з друкарським циліндром Д. Відбиток виводиться ланцюговим транспортером 12 на приймальний стіл 13, який автоматично опускається. Пневматичні ролики 14 призначені для гальмування відбитків з метою надійного укладення їх в стос на приймальному столі, де відбувається їх зіштовхування задніми 15 і боковими 16 зіштовхувачами.

Рис. 6.1. Принципова схема машини ПОЛ 54-1

В машині передбачено автоматичне включення натиску від першого аркуша, який рухається по накладному столі. При спрацюванні блокувальних пристроїв, які контролюють проходження подвійного аркуша або його перекіс і неподачу, а також при натисканні на кнопку "Стоп-подача", відбувається відключення самонакладу, виключення натиску, включення вакуумного блокування в передній частині накладного стола для затримання дефектного аркуша; захоплювачі форграйфера відходять від стола відкритими; накочувальні валики ФА і ЗА відходять від форми і блокується робота передавального валика фарбового апарата; виключається привід дукторного циліндра зволожувального апарата; машина переходить на швидкість "Повільно".

Самонаклад приводиться від однообертового валу машини з однозубою муфтою, що дозволяє виключати і знову включати привід самонакладу, зберігаючи синхронну роботу механізмів машини з механізмами самонакладу.

Транспортер накладного стола самонакладу одержує змінну швидкість від диференціального зубчасто-важільного механізму, що дозволяє підводити аркуш до передніх упорів на мінімальній швидкості. Форграйфер змонтований на валу, який встановлений в стінках машини на підшипниках кочення і має механізми підгинки головки, управління захоплювачами біля накладного стола і при передаванні аркуша в захоплювачі друкарського циліндра, а також механізм блокування захоплювачів форграйфера при неправильній подачі або при неподачі аркуша.

Привід форграйфера здійснюється від двох кулачково-важільних механізмів з спільною пружиною стиску для силового замикання роликів на кулачках. Крім цього пружина вибирає люфти в шарнірах, що дає змогу передавати точно аркуші з накладного стола в захоплювачі друкарського циліндра при тривалій експлуатації машини. Для зменшення вібрації форграйфера біля накладного стола і підвищення точності його роботи в механізмі приводу форгрейфера передбачено обмежувальний упор.

Друкарський, офсетний і формний циліндри змонтовані на підшипниках кочення підвищеного ступеня точності для зменшення радіальних зазорів. Зубчасті колеса приводу друкарського апарату виконані косозубими з кутом зачеплення 14° 30/ для зменшення бокових люфтів при друкуванні на товстих сортах паперу.

Друкарський циліндр приводиться в рух від зубчастого колеса аркушевивідного транспортера. Вінець зубчастого колеса друкарського циліндра можна зміщати відносно маточини для встановлення циліндрів друкарського апарату відносно початку друку.

Натягування декеля на офсетному циліндрі здійснюється поворотом валів з закріпленими на них в планках її кінців з допомогою черв’ячних передач.

Натягування форми на формовому циліндрі забезпечується з допомогою гвинтів, які переміщують повзуни, на яких накинуті планки з закріпленою формою.

Друкарський циліндр встановлений в нерухомих опорах, формний циліндр в регульованих ексцентричних втулках, а офсетний циліндр в подвійних ексцентричних втулках.

Зовнішні ексцентричні втулки офсетного циліндра служать для зміщення його відносно друкарського циліндра, а внутрішні – для здійснення контакту з друкарським і формним циліндрами при включенні натиску.

Схема механізму натиску машини ПОЛ54-1 зображена на рис. 6.2. Римськими цифрами показано положення центрів: І – центр отвору в стінці машини; ІІ – центр офсетного циліндра О при включеному натиску; ІІІ – центр офсетного циліндра О при виключеному натиску.

На валу 10 ланцюгового вивідного транспортера встановлені два кулачки 1 і 2, які приводять в хитний рух триплечий важіль 3 включення натиску і триплечий важіль 4 виключення натиску, які вільно встановлені на валу натиску О1. Силове замикання кулачкових механізмів здійснюється пружинами 5 і 7. На валу натиску О1 жорстко закріплений важіль6 з двоплечою защіпкою з плечами „а” і „б”. Залежно від положення защіпки, при русі важелів 3 і 4 відбувається поворот вала натиску О1 в той чи другий бік. Через важелі 11, які жорстко з’єднані з валом О1, шатуни 12 рух передається ексцентричним втулкам 13, які, повертаючись, підводять або відводять офсетний циліндр О до формного Ф і друкарського Д циліндрів.

Керує положенням защіпок „а” і „б” електромагніт 14 з пружиною 15. При спрацьовуванні електромагніт 14, через тягу 16, двоплечий важіль 17 повертає дугу 18 і з’єднані з нею жорстко защіпки „а” і „б” за годинниковою стрілкою, підставляючи плече „а” під виступ 19 важеля 3. Важіль 3 повертаючись проти годинникової стрілки, натискує на плече „а” защіпки, і через неї повертає важіль 6 і вал натиску О1. Два важелі 11, які закріплені на валу О1 через шатуни 12 повертають ексцентричні втулки 13 за годинниковою стрілкою, внаслідок чого офсетний циліндр О одночасно підходить до формного Ф і друкарського Д циліндрів (центр офсетного циліндра переміщається з положення ІІІ в положення ІІ).

В положенні включеного натиску для попередження його самовиключення встановленням опори 8 забезпечують злом  20 між важелями 11 і шатунами 12. Тоді при відході виступу 19 від защіпки „а” система важелів 6. 11, 12 залишається нерухомою, і відповідно натиск включений.

Машина працює при включеному натиску (друкує продукцію) до тих пір, поки не появиться необхідність його виключення, наприклад, при неподачі паперу або виключенні машини.

При включенні натиску переривається живлення електромагніта 14. Дуга 18, утримувана раніш електромагнітом, під дією пружини 15, повертає защіпки проти годинникової стрілки, підставляючи плече „б” під виступ 20 важеля 4 при цьому плече защіпки „а” виходить із зони дії виступу 19 важеля 3. Важіль 4 через виступ 20, защіпку „б” важіль 6 повертає вал натиску О1 проти годинникової стрілки, доводячи важелі 11 до опори 9. Втулки 13, повертаючись при цьому, відводять офсетний циліндр від формного і друкарського (центр офсетного циліндра переміщається з положення ІІ в положення ІІІ).

Рис. 6.2. Кінематична схема механізму натиску машини ПОЛ 54-1

Регулювання натиску роздільне для кожної сторони машини для формного і офсетного циліндрів. Регулювання виконується поворотом спеціальним ключем гвинтів з внутрішніми шестигранниками 1 і 2 (рис. 6.3), в результаті чого відбувається розворот ексцентричних втулок 3 і 4 через тяги 5 і 6. Гвинти 1 і 2 знаходяться в опорах 7 і 8. Перед регулюванням слід ослабити контргайки 9 і 10. Поворот ексцентричних втулок контролюють по шкалах, які на рисунку не показані. Правильність установки циліндрів друкарського апарату відносно один одного перевіряється з двох сторін машини спеціальним щупом по контрольних кільцях циліндрів.

На рис. 6.3 показано положення центрів: І – центр отвору в стінці ексцентричної втулки 3; II – центр зовнішньої поверхні ексцентричної втулки 13 механізму натиску (див. рис. 6.2); III – центр отвору в стінці ексцентричної втулки 4.

Фарбовий апарат складається з дукторного циліндра з фарбовим коритом передавального валика, восьми циліндрів, шести валиків розкочувальної групи і чотирьох накочувальних валиків. Зональне регулювання подавання шару фарби здійснюється регулювальними гвинтами шляхом зміни зазору між ножем і дукторним циліндром. Зволожувальний апарат скла­дається з двох накочувальних валиків, розкочувального циліндра, пере­давального валика, який не хитається, дукторного циліндра з спіральною нарізкою і ванни для зволожувального розчину.

Рис. 6.3. Схема регулювання натиску машини ПОЛ 54-1

Загальне регулювання подавання вологи здійснюється зміною числа обертів дукторного циліндра за рахунок зміни швидкості обертання електродвигуна з пульта управління. Зональне регулювання виконується з допомогою відтискних планок, які можуть переставлятися по довжині дукторного циліндра.

Привідний вал ланцюгового транспортера 12 (див. рис. 6.1.) приводить всі механізми приймально-вивідного транспортера, а також друкарський і фарбовий апарати. Привід цього валу здійснюється від електродвигуна постійного струму через клинопасову 17 і зубчасту 18 передачі.

Зміст роботи

1. Вивчити машинний технологічний процес і порядок підготовки машини до роботи.

2. Розглянути роботу і будову основних механізмів машини.

3. Вивчити технологічні регулювання при зміні формату і маси паперу.

Методичні вказівки

При вивченні технологічного процесу пустити машину на швидкість "Повільно", пропустити декілька аркушів і прослідкувати за роботою аркушепровідної системи, починаючи з роботи самонакладу і закінчуючи виводом відбитка на приймальний стіл. При цьому звернути увагу на роботу механізмів переднього і бокового рівняння, форграйфера і аркушевивідних і приймальних пристроїв.

Звернути увагу на особливості роботи машини при спрацьовуванні контрольно-блокувальних пристроїв.

Вивчити принцип роботи механізму натиску, а також регулювання тиску при зміні товщини паперу.

Прослідкувати, які регулювання потрібно виконати в машині при зміні

формату і товщини тиражного паперу. Звернути увагу на привід машини і самонакладу.

Зміст звіту по роботі

1. Описати машинний технологічний процес роботи на машині.

2. За вказівкою викладача описати роботу механізмів машини: загального приводу; приводу форграйфера; механізму натиску; приймально-вивідних пристроїв.

3. Описати регулювання в машині при зміні формату і товщини тиражного паперу.

Література

1. Могинов Р. Г., Федосеева Ф. А. Машины и оборудование цехов плоской печати. М.: Книга, 1991, с. 189 – 192.

2. Чехман Я. И., Сенкусь В. Т., Бирбраер Е.Г. Печатные машины. М.: Книга, 1987, с. 189 – 192.

3. Чехман Я.І., Сенкусь В.Т., Дідич В.П., Босак В.О. Друкарське устаткування. Львів: В-во УАД, 2005. – с. 470.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]