Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 11-19 ОКР.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
64.29 Кб
Скачать

§ 4. Структура менеджерського корпусу

Менеджери вищої ланки. У США в гігантських корпо­раціях вищими менеджерами є 3—4 особи (президент, 2—3 віце-президенти компанії). Основні форми таких менеджерів: 1) придбання значної кількості акцій (вартістю від 3 до 4 млн. дол. у кожного); 2) отримання великої платні; 3) надання їм у персональне користування дорогих автомобілів, яхт, коштовних речей і навіть картинних галерей.

Менеджери середньої ланки. Таких менеджерів можна певною мірою ототожнювати з керівниками середньої лан­ки (начальниками окремих підрозділів, наприклад, цехів), які мають значно менше влади на підприємстві й за рівнем доходів наближаються до середньої буржуазії. Менеджери середньої ланки повинні володіти глибокими професійни­ми знаннями про всі ланки виробничого процесу у їх підрозділі, мати загальне уявлення про інші підрозділи, добирати кадри для свого підрозділу тощо.

Менеджери нижньої ланки. Це найчисленніша група про­фесійних менеджерів: майстри, бригадири та ін. їх життє­вий рівень наближається до рівня найманих працівників вищої та середньої кваліфікації. Крім глибокого знання виробничого процесу на своїй ділянці вони повинні вміти налагоджувати контакти (соціальні, психологічні, про­фесійні) з усіма найманими працівниками цього підрозді­лу.

Тема 17. Маркетинг у підприємницькій діяльності

§ 1. Сутність маркетингу

Поняття "маркетинг" походить від англійського слова market (ринок) і буквально означає роботу на ринку із вив­чення і задоволення всіх потреб і побажань споживача.

Маркетинг — система організації й управління діяльністю фірми щодо розробки (конструювання) нових видів товарів, їх виробництва і збуту на основі всебічного вивчення ринку й потреб споживачів з метою отримання прибутку.

За цим визначенням до складу товарів входять послуги, в тому числі ідеї (які є об'єктом купівлі-продажу), "ноу-хау" тощо. Об'єктом купівлі-продажу є, як відомо, і робоча сила.

6

За потреби класифікування різних типів товарів, ок­ремі з яких неможливо виробляти, можна дати інше визна­чення маркетингу.

Маркетинг - система організації й управління діяльністю фір­ми щодо розробки самої маркетингової концепції ціноутворення на товари, послуги, робочу силу, ідеї тощо та їх збуту на ринку з метою отримання прибутку.

§ 2. Види маркетингової діяльності

Вертикальний маркетинг — пошук шляхів реалізації певного товару або функціонально близьких виробів серед різних груп споживачів; єдина система збуту, до якої входять виробник, один або декілька оптових та роздрібних продавців.

Горизонтальний маркетинг — діяльність у сфері певного ком­плексу неспоріднених між собою товарів та послуг з метою повнішого задоволення потреб і отримання прибутків.

Крім названих видів і форм маркетингу розрізняють також маркетинг некомерційний (навчальних закладів, органі­зації охорони здоров'я, бібліотек та ін.), фінансовий, зовнішньо­економічний та ін.

Завдяки маркетинговій діяльності функції підприємства можна розглядати у такій послідовності:

1) комплексне вивчення і формування потреб споживачів;

2) інжиніринг (підготовка техніко-економічних обґрунтувань нових проектів, наукові дослідження щодо констру­ювання нових товарів тощо) і проведення науково-дослід­ них і дослідно-конструкторських робіт (НДДКР);

3) виготовлення товарів, послуг, продукування ідей тощо;

4) просування товарів до споживача, їх збут та після­ продажний сервіс;

5) всебічне задоволення суспільних потреб споживачів;

6) стабільне отримання високих прибутків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]