Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 11-19 ОКР.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
64.29 Кб
Скачать

Тема 13. Затрати виробництва і прибуток

План

  1. Капітал та його структура

  2. Кругооборот і оборот капіталу

  3. Витрати виробництва та їх структура

  4. Прибуток і норма прибутку 2

§ 1. Капітал та його структура

Структура капіталу. Загальне поняття "капітал" конкре­тизується у багатьох його формах: продуктивному, торговель­ному, грошовому, індивідуальному, акціонерному, основно­му, оборотному, міжнародному та ін.

Складові капіталу, спрямовані на організацію вироб­ництва, відіграють неоднакову роль у створенні вартості та додаткової вартості. Витрати капіталіста на придбання за­собів виробництва є незмінними, не створюють додаткової вартості й переносяться конкретною працею на новостворений продукт.

Інша частина витрат капіталіста, яку він авансує на придбання робочої сили і яка змінює свою вартість у про­цесі виробництва, — це змінний капітал, позначається "v" (various— змінюваний). Він збільшує первісну вартість, тобто не тільки відтворює власний еквівалент, а й створює надлишок вартості — додаткову вартість.

Відношення додаткової вартості до змінного капіталу вимірюється нормою додаткової вартості:

М= т/v • 100,

де М — норма додаткової вартості,

т — величина прибут­кує

v — вартість робочої сили.

Основний капітал — частина продуктивного капіталу, яка повністю бере участь у процесі виробництва, але переносить свою вартість на новостворений продукт частинами в міру їх зношування.

Оборотний капітал - частина продуктивного капіталу, яка повністю бере участь у процесі виробництва і повністю переносить свою вартість на новостворений продукт.

Зношування основного капіталу.

Фізичне (або матеріальне) зношування - поступова втрата основний капіталом своєї споживної вартості, а водночас і частини вартості.

Моральне зношування — втрата основний капіталом своєї вартості, яка не переноситься на вартість створюваного продукту.

§ 2. Кругооборот і оборот капіталу

Кругооборот капіталу. Це означає, що підприє­мець володіє капіталом у грошовій формі. Після цього підприємець закуповує необхідні засоби виробництва і робочу силу, внаслідок чого відбувається перетворення грошового капіталу на продуктивний (або виробничий), що означає першу стадію руху капіталу. Друга стадія здійснюється в процесі виробництва, ре­зультатом її є виготовлення товару. На третій стадії відбувається реалізація товару, і то­варний капітал перетворюється на грошовий.

Кругооборот капіталу - безперервний рух капіталу, в якому він послідовно перетворюється з однієї форми на іншу і повертається до вихідної точки з приростом.

Оборот капіталу - кругооборот капіталу, який розглядається не як одиничний акт, а як процес, що постійно повторюється.

Час обороту основного капіталу складається з часу ви­робництва і часу обігу. Час виробництва містить:

1) робочий період — кількість робочих днів, за які ви­готовляється продукт;

2) час дії природних сил на продукт (достигання зерна);

3) час перебування сировини, матеріалів, комплектую­чих виробів тощо у виробничих запасах на складах.;

4) час перерв у процесі праці (на поточний ремонт тощо).

Час обороту основного капіталу (з урахуванням його функці­ональних форм) — час, який витрачається на закупку засобів виробництва, і час реалізації готового продукту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]