Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1,2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
197.12 Кб
Скачать

Тема 1.

Поняття і сутність менеджменту

1. Менеджмент та менеджери

1. Менеджмент (англ. management -- управління, завідування, організація) це управління виробництвом або комерцією; сукупність принципів, методів, коштів і форм управління, що розробляються і що застосовуються з метою підвищення ефективності виробництва і збільшення прибутку.

Сучасний менеджмент включає дві невід'ємні частини:

теорію керівництва;

практичні способи ефективного управління, або мистецтво управління.

5. Види менеджменту

Різновиди менеджменту.

1. Виробничий менеджмент визначає:1. оптимальний об'єм і структуру продукції, що випускається; 2. технології, що використовуються; 3. раціональний спосіб завантаження устаткування; 4. розстановку кадрів; 5. управління персоналом; 6. способи дозволу конфліктів; 7.способи усунення збоїв і неполадок; 8. методи проведення поточного контролю

2. постачальницько-збутової менеджмент включає:1. організацію підписання господарських договорів; 2. закупівлю, доставку і зберігання сировини, матеріалів і комплектуючих; 3. зберігання і відправку кінцевої продукції покупцям.

3. Інноваційний менеджмент направлений:1. на управління науково-дослідною діяльністю, прикладними розробками; 2. 2 створення дослідних зразків; 3. 3 упровадження інновацій у виробництво.

4. Маркетинг-менеджмент займається:1. дослідженням ринків; 2. визначенням існуючого і потенційного попиту на продукцію; 3. розробкою цінової і рекламної політики підприємства.

5. Менеджмент персоналу займається:1. підбором, розстановкою і навчанням персоналу; 2. визначенням методів мотивації співробітників; 3. створенням сприятливого психологічного клімату на підприємстві; 4. поліпшенням праці і побуту працівників; 5. наладкою і підтримкою відносин з профспілками.

6. Фінансовий менеджмент управляє:1. створенням бюджету і фінансового плану організації; 2. формуванням і розподілом ресурсів фірми; 3. оцінкою фінансового стану підприємства, що склався і перспективного; 4. вживанням заходів по зміцненню фінансового положення організації.

7. Эккаунтинг-менеджмент займається збором, обробкою і аналізом даних про роботу організації, їх порівнянням з попередніми і плановими показниками і результатами конкурентів з метою виявлення слабких сторін і потенційних можливостей фірми.

8. Управління часом (тайм-менеджмент, time management, організація часу) - це технологія організації часу і підвищення ефективності його використовування. В деякому роді це не стільки набір техніки, скільки стиль життя і філософія цінності часу в швидкому потоці інформації і постійно змінному мирі.

Бренд-менеджеркерує продажем групи товарів певної торгової марки (це може бути що завгодно - побутова і комп'ютерна техніка, одяг, продукти харчування і ін.). На відміну від менеджера з продажу, бренд-менеджер займається не стільки самими продажами, скільки розкручуванням торгової марки.

Лейбл-менеджер Фахівець, який професійно може бути співвіднесений з бренд-менеджером, але у сфері такої специфічної індустрії як шоу-бізнес. В основні обов'язки лейбл-менеджера входить пошук нових імен, заняття репертуаром артиста, підписання контрактів, розробка стратегій позиціонування і менеджмент артистів, розробка маркетінг-плана, планування і випуск продукції.Менеджер з оцінювання ризиків розробляє, дає рекомендації і керує програмами управління ризиками і заходами щодо запобігання втратам з метою забезпечити максимальний захист майна і капіталу корпорації. Проводить розслідування і докладає про нещасні випадки, події, пов'язані з продукцією компанії, після чого координує дії страхових компаній і адвокатів. Переглядає і аналізує дані і розробляє програми по мінімізації ризиків. Стежить за дотриманням правил техніки безпеки, забезпечує відповідність продукції компанії промисловим нормам і вимогам ринку.Менеджер із розвитку території Особа, що управляє і контролююче діяльність представництв. Проводить аналіз роботи дістрібуторів і представництв, виявлення можливостей по збільшенню ефективності їх роботи. Контролює виконання стандартів роботи кожним співробітником представництва. Контролює виконання завдань, поставлених представництву

Вимоги до менеджера

Вимоги до менеджерів можуть бути об'єднані у групи:

ділові якості, якi поєднують компетентність та організаторські здібності;

особистісні риси, якi складаються з трьох підгруп: вольові якості, морально-психологiчнi якості, вимоги до здоров'я та способу життя.

Сучасна теорія і практика управління висуває такі вимоги до менеджера:

1. Професійна компетентність - ґрунтується на знаннях і здібностях. Те, що потрібно від співробітників, повинен уміти робити й менеджер. Він має бути прикладом у роботі.

2. Соціальна компетентність- припускає знання в сфері управлінської психології (знання людей). Оскільки менеджер досягає результату своєї праці, впливаючи на інших осіб, то йому необхідні насамперед знання соціальної психології, сучасних управлінських підходів і особливостей професії.

До соціальної компетентності також відносяться: педагогічні навички, чутливість до особистих проблем співробітників, здатність до комунікації, нестандартне мислення, рішучість і наполегливість у досягненні мети, ініціативність, уміння виконувати зобов'язання й обіцянки, високий рівень ерудиції, твердість характеру, справедливість, тактовність, акуратність, уміння привабити до себе, почуття гумору і гарне здоров'я.

3. Концептуальна компетентність - цеуміннявирішуватипроблеми.Крім того, менеджер повинен уміти відрізняти вагоме в явищах і процесах. Таким чином, концептуальна компетентність менеджера припускає розвинуте відчуття головного, уміння аналізувати, враховувати тенденції і закономірності.

Корпоративна культура цезагальні цінності, соціальні норми, установки ділового співробітництва, які виробляються суспільством, організацією, групою людей і певною мірою регламентують різні аспекти поведін­ки індивіда без видимого примусу.

Процес формування корпоративної культури може відбуватись як під впливом свідомих дій керівництва організації, так і хаотично – за умови відсутності або неефективності таких дій. Ідеальним для компанії єобрання першого шляху, тобто цілеспрямованого управління процесом формування культури.

Виділяють три рівні корпоративної культури

1. поверхневий рівень корпоративної культури складають видимі об'єкти, артефакти культури: манера вдягатися, правила поведінки, фізичні символи, організаційні церемонії, розташування офісів. Усе це можна побачити, почути або зрозуміти, спостерігаючи за поведінкою працівників підприємства. Технология и архитектура, использование пространства и времени,наблюдаемые образцы поведения, способы вербальной и невербальной коммуникации,лозунги и т.п., или всё то, что можно ощущать и воспринимать через известныепять чувств человека. На этом уровни вещи и явления легко обнаружить, но ихдостаточно трудно интерпретировать в терминах организационной культуры беззнания других её уровней.

2. Другий рівень корпоративної культури складають виражені в словах і справах працівників підприємства загальні цінності і переконання, що свідомо поділяються і культивуються членами підприємства, які виявляються в їхніх розповідях, мові, використовуваних символах. Це під поверхневий рівень КК. На этом уровне изучению подвергаются ценности, верования и убеждения,разделяемые членами организации, в соответствии с тем, насколько эти ценностиотражаются в символах и языке, каким образом они несут в себе смысловоеобъяснение первого уровня. Восприятие ценностей и верований носит сознательныйхарактер и зависит от желания людей. Второй уровень корпоративной культурыполучил у Шайна название “организационная идеология”. Он особо подчёркиваетздесь роль жизненного кредо лидера компании - создателя или преобразователя еёкультуры. Исследователи часто ограничиваются этим уровнем, так как наследующем возникают почти непреодолимые сложности.

3. Цінності, які закладені у корпоративній культурі настільки глибоко, що робітники можуть не помічати. Ці базові, основні переконання і складають сутність корпоративної культури. Саме вони керують поведінкою і рішеннями людей на підсвідомому рівні. Предположения, которые трудноосознать даже самим членам организации без специального сосредоточения на этомвопросе.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]