Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТАР.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
907.78 Кб
Скачать

ЗМІСТ

1 Організація дипломного проектування…………………………………….

1.1 Завдання та загальна характеристика дипломного проектування……….

1.2 Структура і зміст дипломного проекту…………………………………….

1.3 Вимоги до оформлення дипломного проекту……………………………...

1.4 Організація дипломного проектування…………………………………….

1.5 Порядок подання до захисту і захист дипломного проекту………………

1.6 Орієнтовна тематика дипломних проектів…………………………………

1.7 Орієнтовний план доповіді на захисті дипломного проекту……………...

2 Орієнтований зміст дипломного проекту…………………………………….

Додатки

Література

1 Організація дипломного проектування

1.1 Завдання та загальна характеристика дипломного проектування

Дипломне проектування та захист дипломного проекту є заключним етапом навчальної підготовки студента за спеціальністю 5.092503.

Дипломне проектування – це творча самостійна робота, під час якої студенту необхідно показати вміння вирішувати технічні завдання, користуватись науково-технічною літературою, математичними методами, обчислювальною технікою.

Навчальна мета дипломного проектування полягає в систематизації, закріпленні та розширенні теоретичних знань студента, більш глибокому вивченні спеціального розділу окремих дисциплін.

Основне завдання дипломного проектування для випускників спеціальності 5.092503 – розробка проектної документації для системи автоматизації конкретного технологічного процесу або об’єкта, або розробка проектно-конструкторської документація на пристрій, прилад або елемент автоматики.

При проектуванні системи автоматизації технологічних процесів необхідно керуватися:

  • основними технічними напрямками в проектуванні відповідних галузей промисловості, а також в розробці систем управління і засобів автоматизації, виходячи з перспективи розвитку науки і техніки;

  • результатами науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт;

  • провідним промисловим досвідом в галузі автоматизації технологічних процесів;

  • провідними розробками приладобудівних вітчизняних і закордонних підприємств з метою закладання в проектах новітніх сучасних приладів і засобів автоматизації;

  • діючими нормативними документами по проектуванню систем автоматизації технологічних процесів, затвердженими у встановленому порядку, а також еталонами проектів автоматизації;

  • нормами і правилами будівельного проектування, санітарними, електротехнічними, протипожежними та іншими вимогами;

  • нормами і правилами на виконання будівельних, монтажних і спеціальних робіт;

  • діючими кошторисними нормами, прейскурантами і цінниками для визначення кошторисної вартості систем автоматизації технологічних процесів

  • типовими методиками по визначенню економічної ефективності капіталовкладень на систему автоматизації, по розрахунку регулюючих органів, звужуючих пристроїв та ін.

При розробці проекту необхідно враховувати досвід монтажу елементів систем автоматизації і застосування типових уніфікованих конструкційних матеріалів, а також новітніх технологій монтажних робіт та сучасних монтажних виробів.

Проектні матеріали (креслення, пояснювальна записка) повинні мати мінімально необхідний об’єм і повинні бути складені ясно і чітко, щоб користування ними не викликало труднощів.

Наступним етапом в розробці системи автоматизації є дослідження технологічного процесу як об’єкта автоматизації, тобто побудова його математичної моделі – одержання передаточної функції об’єкта, яка є підставою для вибору оптимального алгоритму управління об’єктом.

Далі вибирають технічні бази, які дозволяють реалізувати вже прийнятий алгоритм управління. Їхнє застосування в проекті має бути обґрунтованим.

Наступним етапом є розробка схем принципових - електричних або пневматичних, в залежності від виду використаної енергії.

Особливу увагу при розробці систем автоматизації приділяють вибору пристроїв електроживлення, проводів, кабелів, апаратури захисту і управління.

На підставі наявної інформації (тип приладів і засобів автоматизації, їх габаритні розміри, умови експлуатації), а також відповідних правил їх взаємного розташування вибирають необхідні щити і пульти, а також формують вимоги до приміщень, де вони повинні бути встановлені. Якщо система автоматизації технологічного процесу достатньо складна, то в цьому випадку рекомендується проектувати мнемосхеми.

При розробці питань монтажу і налагодження розробляється схема підключень. При цьому приймають до уваги розташування приладів і засобів автоматизації як в щитовому, так й у виробничому приміщенні. Проектуються заземлюючі пристрої.

Системи автоматизації технологічних процесів проектують, як правило, у певній послідовності.

Проект автоматизації технологічного процесу виконують на підставі і у відповідності із завданням на проектування. Завдання на дипломне проектування містить наступні дані:

  1. Тема дипломного проекту, мета і призначення.

  2. Вихідні дані до проекту (типи обладнання, що автоматизується, його характеристики і параметри). Вихідних даних має бути достатньо для розрахунку необхідних елементів системи.

  3. Зміст пояснювальної записки ( перелік питань, які належить розробити).

  4. Перелік графічних матеріалів (з точним зазначенням обов’язкових креслень)

Завдання підписується керівником дипломного проекту, виконавцем дипломного проекту (студентом), затверджується заступником директора з навчальної роботи та погоджується цикловою комісією і в провідній організації, якщо дипломний проект виконується на замовлення цієї організації.

На підставі завдання виконавцем проекту складається схема автоматизації (функціональна), яка є основним проектним документом і дозволяє провести деякий попередній аналіз об’єкта (визначити його параметри контролю, регулювання, управління, сигналізації), а також попередньо намітити комплекти приладів і засобів автоматизації.

На завершальному етапі проектування розраховують і вибирають регулюючий орган автоматичної системи регулювання, надійність систем автоматизації (при необхідності приймають відповідний метод резервування і розраховують кількість резервованих елементів), а також її економічну ефективність.

Проект вважається виконаним в повному обсязі, коли висвітлені всі питання визначеного змісту пояснювальної записки, виконані всі креслення, а також текстова і графічна частина оформлені у відповідності з вимогами діючих стандартів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]