Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
481.79 Кб
Скачать

2.3. Частковонаукові методи в педагогічних дослідженнях

Як уже відмічалось вище, успіх в дослідницькій роботі багато в чому залежить від методів дослідження. Тому в кожній науці звертається особлива увага на їх вдосконалення і відкриття нових методів. Цей процес характерний і для педагогіки. Особливе місце тут займає комплексне використання арсеналу методів інших наук, тобто частковонаукових методів. На основі психологічного експерименту визначається механізм творчої діяльності учнів у навчальному процесі, методи медицини дозволяють визначити працездатність учнів, методи кібернетики – теоретично розкрити сутність педагогічного процесу.

Методи інших наук не переносяться в педагогіку у готовому вигляді. Вони неминуче трансформуються, перетворюються в новий предмет дослідження. Дійсний розвиток науки протікає на основі творчого оволодіння ідеями і методами суміжних дисциплін, коли вживання понять, термінів і методик стає не самоціллю, а необхідним засобом наукового пізнання. До частковонаукових методів можуть бути віднесені і соціологічні методи, хоч вони і використовуються при дослідженнях в галузях інших наук.

2.3.1. Вивчення документів.

Документом в соціології називається спеціально створений людиною предмет, який призначений для передачі або зберігання інформації. По формі фіксації інформації зустрічаються: 1) письмові документи (містять в основному буквений текст); 2) статистичні дані (інформація в основному цифрова); 3) іконографічна документація (кіно- і фотодокументи, картини і ін.); 4) фонетичні документи (магнітофонні записи, грампластинки); 5) технічні продукти (креслення, вироби, технічна творчість).

Для педагогічних досліджень представляють особливий інтерес такі письмові документи, як класні журнали, щоденники учнів, робочі (календарні) плани вчителів, навчальні плани, медичні картки учнів, протоколи зібрань, програми, зошити учнів, контрольні роботи і різноманітні архівні матеріали (документи, які стосуються історії школи, і ін.). Серед письмових документів особливої ваги має і журнальна (газетна) періодика. Наприклад, в таких журналах як “Фізика та астрономія в школі”, “Физика в школе”, та ін. знаходяться цікаві публікації з проблем організації навчального процесу з фізики.

Серед письмової документації певне значення має і непряма документація (довідкові видання шкіл, літературно-художні твори учнів, створена учнями технологічна документація і ін.). Особливе значення для дослідницької роботи в педагогічному дослідженні має аналіз технічних продуктів діяльності учнів. Досліджуються виготовлені учнями прилади (точність виготовлення, дизайн, зовнішній вигляд, відповідність призначенню і ін.). Розрізняють п`ять видів аналізу педагогічних документів: 1) психологічний, метою якого є вияснення відносин учнів до будь-якого педагогічного явища (наприклад, вони виражають свою думку про вибір професії), вивчення психіки учнів; 2) педагогічний, при якому на основі аналізу програм намагаються з`ясувати наступність в навчанні; 3) розвиток учнів (наприклад, по змісту твору і його стилю аналізується розвиток інтелекту; по складанню технологічних карт – розвиток технічного мислення); 4) формалізований, або контент-аналіз, при якому намагаються знайти легко підраховувані кількісні показники, риси і властивості документів (наприклад, частота однакових слів в інструкції до лабораторних робіт), які відображають певні сторони розглядуваного документу; 5) технологічний, при якому на основі складених учнями технологічних карт визначаються засвоєні учнями технологічні поняття і доцільність організації технологічного процесу.

При аналізі документів слід відноситись до них критично, оскільки поданий в документах матеріал може бути не репрезентативний і не завжди об`єктивний. Тому в першу чергу слід визначити адекватність і достовірність документів. Перше можна вияснити співставленням даного документу з будь-якими іншими даними. В другому випадку дослідник повинен вияснити, яким методом отримані фіксовані в документі дані, які критерії використовувались при оцінці того чи іншого педагогічного процесу і т. д. Слід звернути увагу ще на те, що виставлені вчителем оцінки в класному журналі потрібно також сприймати достатньо критично.

При документальному спостереженні, як і при роботі над літературними джерелами, слід також ретельно записувати отримані відомості. Ці відомості рекомендується наносити на окрему картку, причому на кожну лише одну виписку аба виписки лише одного роду, пов`язані загальною проблемою. Якщо для дослідження використовується документація, що зберігається в архівах, необхідно обов`язково відмітити назву архіву, перелік фонду, номер документу і сторінки. Будь-яка неточність в роботі з архівними документами тягне за собою велику кількість зайвої роботи, а іноді отримані дані взагалі неможливо використати в науковому дослідженні через їх неточність.