Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
481.79 Кб
Скачать

2.2.4.5. Зменшення впливу додаткових факторів на результати експерименту

Оскільки, під час педагогічного експерименту відбір експериментальних і контрольних класів часто затруднений (експеримент поширений, експериментатор не завжди може покинути своє місце, і ін.), то необхідно свідомо усунути або врівноважити додаткові змінні, які можуть спотворити результати експерименту. З цією метою можна використати наступні способи:

1. Елімінування додаткових змінних. Наприклад, в контрольній групі значний вплив на результати експерименту починають створювати два учні, які мають слабку успішність. Ці учні допускаються до участі в експерименті, однак їх результати не враховуються. В іншій групі на результати експерименту створює суттєвий вплив шум, який доноситься з сусіднього приміщення. Для його елімінування намагаються знайти інше приміщення. В третій групі декілька учнів експериментальної групи особливо цікавляться експериментальним предметом (наприклад, фізикою), читають додаткову літературу, беруть участь в роботі відповідного гуртка. Звісно, що ці учні будуть здійснювати значний вплив на результати експерименту і їх результати необхідно елімінувати (виключити).

2. Побудова еквівалентних експериментальних і контрольних класів на основі:

1) попарного порівняння, коли із наявних груп відбирають по визначеним ознакам (наприклад, по рівню знань або здібностей) двох самих кращих учнів і поміщують одного в експериментальну, іншого в контрольну групу. За тими ж ознаками відбирають наступну пару і т. д. Таким чином учні розділяються для проведення експерименту на спеціальні групи, приблизно з рівним середнім рівнем здібностей.

2) середніх оцінок і їх варіювання, коли знаходять середні оцінки і варіації по якому-небудь предмету. Попарно схожі групи, в яких середні арифметичні і стандартні відхилення приблизно однакові, відбирають в якості експериментальних і контрольних класів. Ще більш об`єктивні результати отримують тоді, коли відбирають класи з однаковими показниками на основі попереднього експерименту (контрольних робіт). Якщо немає однакових груп, можна не допустити до експерименту тих учнів, які під час попередньої перевірки дали лишні відхилення.

3. Вирівнювання умов експерименту. При проведенні педагогічного експерименту в експериментальних і контрольних класах повинні бути створені рівноцінні умови. Для створення таких умов є декілька можливостей:

1) вирівнювання додаткових змінних, обумовлених особистістю учня (експеримент перехресних груп). Даний експеримент проводиться в два етапи. На першому етапі одна група є експериментальною, - інша контрольною, на другому етапі (у другому півріччі) – навпаки. Цей прийом використовується, головним чином, для вирівнювання додаткових змінних, обумовлених особистістю учня. При даному способі всі учні і вчителі зможуть займатися як по-новому, так і по-старому, і їх постійні властивості в рівній ступені будуть здійснювати вплив на ті і інші результати. Якщо попередні знання учнів також були відносно рівними, то додаткові фактори, які впливають на експеримент взаємно компенсують один одного, і домінуючим залишається ефективність нового навчального методу. Для отримання об`єктивних даних слід визначити знання учнів на трьох ступенях: до експерименту, після першого етапу, в кінці експерименту. Особливо велика об`єктивність перехресного експерименту, коли він проводиться в одному класі на протязі одного уроку. В цьому випадку весь експериментальний матеріал необхідно представляти учням письмово, так, щоб вчителю не потрібно було давати в експериментальних і контрольних класах різні усні пояснення. Тоді такі фактори, як стан учителя, його майстерність та інші умови вказують однаковий вплив на учнів як експериментальних, так і контрольних груп. Необхідно звернути увагу на ту обставину, що методом перехресних груп не можна досліджувати вплив того чи іншого методу навчання на розвиток учнів (наприклад на розвиток розумових здібностей). В цьому випадку в одному класі потрібно послідовно використовувати однакові методи навчання.

2) Вирівнювання додаткових змінних, обумовлених особистістю вчителя. Одним із головних змінних, при педагогічному експерименті є відношення вчителя до експериментального методу. Один вчитель, наприклад, може бути прихильником нового методу, а інший – ні. Ці обставини звичайно впливають на результати експерименту. Для врівноваження додаткових змінних, обумовлених особистістю вчителя, також використовується перехресний експеримент. В такому випадку при постійності експериментальних і контрольних класів на другому етапі змінюються вчителі. Для запобігання включення додаткових змінних, обумовлених вчителями, необхідно вибрати людей приблизно з однаковими педагогічними здібностями.

4. Про врівноваження додаткових змінних, обумовлених прийомами контролю. При педагогічному експерименті важливо спланувати прийоми контролю. Перш за все важливо, щоб контрольні питання були складені вірно. Вони повинні потребувати знання найбільш суттєвих ознак, представлених у ході експерименту, потрібно складати як прості, так і складні питання, щоб контрольна робота мала необхідну діагностичну цінність. При виборі контрольних питань потрібно мати на увазі також мету експериментального навчання. Питання повинні бути складені таким чином, щоб з їх допомогою можна було визначити досягнення, поставлені метою експерименту. (Якщо, наприклад, метою експерименту було розвиток творчих здібностей учнів, то потрібно дані вміння і перевіряти). Бажано також, щоб результати експерименту перевіряла лише одна людина (експериментатор) на основі строго встановлених критеріїв. При декількох перевіряючих потрібно використовувати контрольні питання (тести), що потребують можливість однакових (однозначних) відповідей, щоб правильність відповідей була безсумнівна. Відповіді описового типу, для забезпечення об`єктивності, повинні перевірити кілька людей.