Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая ЗЕД.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
340.48 Кб
Скачать

Розділ ііі. Техніко-економічне обгрунтування імпортної оперції та розрахунок економічної ефективності імпорту консерв з печінки тріски Техніко-економічне

3.1. Методика розрахунку показників ефективності імпорту продукції

Теорія ефективності чітко розмежовує поняття ефекту й ефективності, розуміючи під першим результат заходу, а під другим – співвідношення ефекту і витрат, що його викликали.

Ефект – результат, наслідок певних причин, дій. Ефект може вимірюватися в матеріальному, соціальному, грошовому вираженнях. Зокрема, ефект може оцінюватися обсягом додатково виробленої чи спожитої продукції (тобто штуками, кубічними або квадратними метрами, тоннами тощо), показниками поліпшення здоров'я населення (наприклад, зниженням захворюваності або смертності, виробничого травматизму, підвищенням середньої тривалості життя) тощо. У тому випадку коли зазначені результати отримують грошову оцінку, говорять про економічний ефект.

Економічний ефект – виражений у вартісній (грошової) формі результат будь-яких дій (зокрема, зазначених вище господарських заходів).

Хоча за самим визначенням результат і ефект є близькими поняттями (ефект – певна форма результату), потреби економічної практики змушують у деяких випадках розмежовувати зазначені терміни. При цьому під умовним поняттям «економічний результат» звичайно мають на увазі загальний (брутто) результат (зокрема, виручка, доход), а під поняттям «економічний ефект» – чистий (нетто) результат (зокрема, прибуток).

Якщо результати економічної діяльності перевищують витрати, говорять про позитивний (додатний) ефект (зокрема, підприємство отримує прибуток), у протилежному разі – про негативний (від’ємний) ефект (збитки, шкода, втрати та ін.)

У ролі показника економічного ефекту залежно від цілей заходу і від рівня прийняття рішення можуть використовуватися:

• на національному рівні:

• на територіальному рівні:

• на рівні підприємства:

Ефективність визначається відношенням результату (ефекту) до витрат, що забезпечили його отримання.

Ефективність розкриває характер причинно-наслідкових зв'язків виробництва. Вона показує не сам результат, а те, якою ціною він був досягнутий. Тому ефективність найчастіше характеризується відносними показниками, що розраховуються на основі двох груп характеристик (параметрів) – результату і витрат. Це, втім, не виключає використання в системі показників ефективності і самих абсолютних значень вихідних параметрів.

Економічна ефективність – це вид ефективності, що характеризує результативність діяльності економічних систем (підприємств, територій, національної економіки). Основною особливістю таких систем є вартісний характер засобів (видатків, витрат) досягнення цілей (результатів), а в деяких випадках і самих цілей (зокрема, одержання прибутку). У загальному вигляді принципова схема визначення показника ефективності може бути виражена формулою:

, де (1)

е – показник економічної ефективності;

Е – величина економічного ефекту;

З – витрати ресурсів (коштів, засобів виробництва, предметів праці, трудових факторів, часу та ін.) на забезпечення зазначеного економічного ефекту. Хоча сам загальний теоретичний принцип виглядає простим і однозначним, його практична реалізація може здійснюватися на основі різних методичних підходів. Їх вибір вимагає глибокого розуміння економічного змісту господарського заходу, ефективність якого передбачається оцінити.

Розрахунок економічної ефективності зовнішньоторговельних операцій базуються на загальних положеннях за оцінкою ефекту комерційних угод, але відрізняються:

а) можливості конвертації гривні та умовами формування валютних курсів;

б) побудовою показників ефекту та ефективності;

в) умовами розподілу валютної виручки підприємства;

г) варіантністю експортних та імпортних програм.

Характеристикою будь-якої експортної та імпортної операцій може слугувати показник валютної ефективності (валютний коефіцієнт, товарний курс і т.д.) та ефект від операції.

Показниками ефективності імпортних операцій є:

  1. Товарний курс імпорту (Ті) визначається як відношення внутрішньої ціни (Цвн) до імпортного товару в гривнях до валютної вартості (Ві):

(2)

2. Коефіцієнт валютної ефективності імпорту Кві:

, (3)

де Тк – поточний курс валюти в гривнях.

Коефіцієнт валютної ефективності повинен бути більше одиниці.

3. Ефект імпортної операції

, де (4)

N – кількість товару.

Для визначення ефективності імпортної операції необхідно порахувати:

  1. Повну комерційну собівартість (собівартість придбання + всі витрати)

  2. Прибуток (виручка – всі витрати)

  3. Чистий прибуток (Прибуток – податок на прибуток)

  4. Економічну ефективність (відношення чистого прибутку до повної комерційної собівартості)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]