Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
140
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
82.64 Кб
Скачать

40

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ СТАТИСТИКИ, ОБЛІКУ І АУДИТУ

Курсова робота

з дисципліни фінансовий аналіз на тему:

«Аналіз фінансового стану та ефективності використання майна підприємства»

Виконав:

студент групи 10.04/5

Блажеєв Р.О.

Перевірила:

Куриленко Т.П.

Київ 2014р.

План

ВСТУП .

РОЗДІЛ 1. МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ПРОВЕДЕННЯ АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА .

1.1. Сутність та необхідність оцінки фінансового стану підприємства.

1.2. Аналіз показників, які характеризують фінансовий стан підприємства

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПАТ "МАЙДАН – ВИЛЬСЬКИЙ КОМБІНАТ ВОГНЕТРИВІВ”

2.1. Аналіз складу майна та джерел його утворення .

2.2. Аналіз ліквідності і платоспроможності підприємства.

2.3. Аналіз ділової активності підприємства.

РОЗДІЛ 3. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ПОКРАЩЕННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА .

ВИСНОВКИ .

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Додатки

ВСТУП

У комплексі проблем, пов’язаних з підвищенням ролі фінансового стану у національній економіці, велике значення має удосконалення методів аналізу фінансових результатів господарюючих суб’єктів. Перехід діяльності підприємств на принципи господарського розрахунку не супроводжувався адекватним методичним забезпеченням аналітичної та планової роботи, через що стримувалася реалізація потенціалу економічного зростання. Важливі аспекти теорії та практики аналізу фінансового стану та ефективності використання майна підприємства потребують проведення нових досліджень та розробок підходів до аналізу фінансових результатів діяльності підприємств. Саме ці чинники доводять, що тема даної роботи є досить актуальною.

Таким чином метою даної роботи є визначення основних методів проведення фінансово-економічного аналізу фінансового стану та ефективності використання майна підприємства, аналіз методики проведення операційного аналізу та оцінка основних показників, що використовуються при його проведенні.

Відповідно предметом дослідження даної курсової роботи є аналіз фінансового стану та ефективності використання майна підприємства та його основні методи, а об’єктом в даному випадку виступає власне фінансовий стан та майно підприємства

За умов ринкових відносин в економіці України, відбувається розширення прав підприємств у галузі фінансово-економічної діяльності. Особливого значення набуває своєчасна та об’єктивна оцінка фінансового стану підприємств, їх ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості та пошуку шляхів підвищення і зміцнення фінансової стабільності в умовах виникнення різноманітних форм власності.

У зв’язку з цим дана тема є досить актуальною, оскільки на даний час багато підприємств знаходиться у приватній власності і кожен власник зацікавлений в отриманні потенційних можливостей збільшення прибутку (доходу) фірми, які можна виявити тільки на підставі своєчасного і об’єктивного аналізу фінансового стану підприємств.

Систематична оцінка фінансового стану підприємства необхідна ще й тому, що дохідність будь-якого підприємства, розмір його прибутку багато в чому залежить від його платоспроможності. Враховують фінансовий стан підприємства і банки, розглядаючи режим його кредитування та диференціацію відсоткових ставок.

Фінансовий стан підприємства - це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної та фінансово-господарської діяльності. Перш за все на фінансовому стані підприємства позитивно визначаються безперебійний випуск і реалізація високоякісної продукції.

Як правило, чим вищі показники обсягу виробництва і реалізації продукції, робіт, послуг і нижча їх собівартість, тим вища прибутковість підприємства, що позитивно впливає на його фінансовий стан.

Метою оцінки фінансового стану підприємства є пошук резервів підвищення рентабельності виробництва і зміцнення комерційного розрахунку, як основи стабільності підприємства і виконання ним зобов’язань перед бюджетом, банком та іншими установами.

Предметом дослідження при здійсненні фінансового аналізу підприємства є його фінансові ресурси, їх формування та використання.

Метою написання даної роботи є визначення фінансового стану підприємства на прикладі ПАТ „ МАЙДАН – ВИЛЬСЬКИЙ КОМБІНАТ ВОГНЕТРИВІВ ” та аналіз ефективності використання його майна.

Об’єктом дослідження є фінансова звітність ПАТ „ МАЙДАН – ВИЛЬСЬКИЙ КОМБІНАТ ВОГНЕТРИВІВ ” за 2010 – 2012р. : баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до річної звітності.

Головними завданнями написання даної курсової роботи є вивчення і аналіз показників фінансового стану підприємства, таких як :

- показники майнового стану та фінансової стійкості ;

- показники ліквідності та платоспроможності ;

- показники ділової активності підприємства;

- коефіцієнти оборотності оборотного капіталу

Дана курсова робота складається з вступу, трьох розділів, висновків та додатків. В першому розділі визначається сутність та необхідність оцінки фінансового стану підприємства та визначаються основні показники за якими здійснюється аналіз. В другому розділі проведено аналіз фінансового стану ПАТ „ МАЙДАН – ВИЛЬСЬКИЙ КОМБІНАТ ВОГНЕТРИВІВ ”, розраховуються і аналізуються основні показники, які відображають фінансове становище підприємства. В третьому розділі даються основні рекомендації щодо покращення фінансового стану підприємства.

Технічною та інформаційною базою для даної курсової роботи є періодичні публікації в журналах „Дебет-Кредит”, „Фінанси України”, „Баланс”, спеціальна економічна література, праці вітчизняних спеціалістів таких, як Буряк П., Грачова Р., Мних Є., Грагова Р. Губіна І., Поліщук Н.В., щорічна звітність підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]