Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stres.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
163.33 Кб
Скачать

Ознаки стресового стану

Більшість нещасть людства виникла

помилковими оцінками значення тих

або інших подій у житті.

Б.Франклін

Як відомо, фізичні і психічні реакції на стрес різноманітні. Уже саме по собі виникнення стресової ситуації спричиняє негативні наслідки: біль в області шлунка, часте сечовипускання, сильні головні болі, неможливість глибоко зітхнути, оскільки щось заважає. Ці серйозні своєчасні сигнали, що посилює наш організм, варто розуміти однозначно: «Увага, стрес!» Поки вони лише попереджають вас (до сигналу НЕБЕЗПЕКИ ще далеко), однак, одержавши їх, ви повинні задуматися про причини тих або інших порушень в організмі.

Крім фізичних, у даному випадку біологічних стресових сигналів, існують ще сигнали емоційної сфери про необхідність зміни поводження. В однієї людини, наприклад, стрес виявляється в нетерпінні (хоча б тоді, коли вона чекає на зупинці громадський транспорт або на уроці –відповідь учня). Інша начебто постійно кудись поспішає: швидко говорить або занадто швидко ходить. У третьої погіршується пам'ять. У четвертої думки перебігають постійно з одного на інше і вона не може зосередитися.

Проявом стресу є також підвищена нервовість, різкі перепади настрою, швидка стомлюваність, стан спустошеності. У деяких стрес виявляється в раптовій розлютованості. А хтось стає надто недовірливим: начитавшися або наслухавшися про симптоми різних захворювань, намагається знайти їх у себе. По виразу обличчя більшості людей, але не всіх, видно, що вони знаходяться в стані стресу. Буває, що напруга відчувається і в інших м’язах вашого тіла. Плечі напружуються й сутуляться, ви нахиляєтеся вперед, інстинктивно намагаючись захистити себе. Ви також можете схрещувати ноги або руки, намагаючись таким чином захищатися.

Звичайно, такий прояв стресу у педагога негативно вплине як на якість навчально-виховного процесу, так і на стан самих слухачів (учнів, студентів).

Ці і інші психічні і біологічні сигнали мають змусити вас задуматися про своє здоров’я, спосіб життя.

Проаналізуйте реакції вашого організму на подібні сигнали, це допоможе розібратися у виникненні стресових ситуацій і зробити перший крок на шляху до їх подолання.

Нижче наводиться перелік різних станів, що можуть сигналізувати про наявність в організмі внутрішнього напруження. Такий стан, як правило, обтяжує, і ви починаєте визначати, у чому ж причина. Свідома оцінка стану здатна перевести ці сигнали з сфери почуттів у сферу розуму. Це дасть можливість досягти психічної рівноваги і тим самим ліквідувати небажаний стресовий стан.

Ознаки стресового стану:

  • Посилення тривоги, відчуття кризи або великої перешкоди.

  • Неможливість зосередитися на чомусь.

- Занадто часті помилки в роботі.

- Погіршується пам'ять.

  • Занадто часто виникає почуття втоми.

  • Дуже швидка мова.

  • Відчуття втрати контролю над собою.

  • Думки часто змінюються.

  • Досить часто з’являються болі (голова, спина, шлунок).

7

  • Підвищена збудливість, дратівливість.

  • Робота не дає колишньої радості.

  • Утрата почуття гумору.

  • Різко зростає кількість цигарок, що випалюються.

  • Пристрасть до алкоголю.

  • Постійне відчуття недоїдання.

  • Пропадає апетит.

  • Неможливість вчасно закінчити роботу.

Доцільно уважно прочитати кілька разів цей перелік ознак стресу. Напевно, з деякими з них ви вже знайомі або можете назвати додатково інші. Це допоможе знайти правильний шлях самопізнання, самостійного аналізу стресових реакцій свого організму. Якщо ж ви не знайшли в себе ознак стресової напруги або ж не можете згадати, коли востаннє їх відчували, вам можна тільки позаздрити. І все-таки будемо виходити з того, що ви (принаймні іноді) деякі з перерахованих ознак знаходили в себе. Споконвічне запитання: «Чому?»- за всіх часів було рушійною силою пізнання.

З ознаками стресової напруги ви вже ознайомилися. Наступний крок-визначення причин стресу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]