Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stres.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
163.33 Кб
Скачать

Позитивне мислення – важливий чинник у запобіганні стресам

15

(Основні положення)

Позитивне мислення характерне тим, що людина свідомо контролює свої думки і не дозволяє укорінюватися негативним думкам, емоціям (запобігає конкретними діями виникненню негативних емоцій). При цьому вірить у себе, вірить у кінцевий успіх, залишається за буд-яких обставин оптимістом. Воно характерне, як правило, для позитивної Я – концепції особистості і є певною мірою звичкою.

А чи можна протидіяти стресам? Можна !!! Ми можемо з ними боротися, і досить успішно! Стрес не є чимось фатальним і його можна перемогти. Якщо стрес викликає у вас азарт, ви хочете випробувати його – це ваш вибір; так само ви можете за власним бажанням уникнути стресу й усунути його зі свого життя. Як протидію стресам ми не будемо розглядати традиційні засоби «першої допомоги»:розслаблення, глибоке дихання, медитація тощо. Чому? Тому що про них багато написано, та вони не здатні звільнити нас від стресів взагалі. І ми розглянемо новий підхід до протидії стресові, який ґрунтується на основних принципах позитивного мислення.

Звичайно ви не змозі вплинути на економічний спад у країні, але ви здатні керувати своїми фінансами і змінити своє ставлення до матеріального благополуччя. Можливо, ви не можете змінити поведінку слухачів (учнів, студентів), але у вашій владі змінити своє ставлення до них і реакцію на їхнє поводження. Ви можете з якогось моменту поліпшити стосунки з колегами, керівником, а потім дотримуватися цього напрямку. Діючи у такий спосіб, ви позбавляєтесь приємної можливості обвинувачувати у сформованій ситуації зовнішні обставини і виходите з образа гідної жалю жертви, але замість цього одержуєте могутню зброю боротьби зі стресом. Цей підхід підштовхує вас до позитивних змін, результатом яких дійсно стане зниження кількості стресів у вашому житті.

Багато людей говорять, що страждають від стресу, не пояснюючи докладно, що вони мають на увазі, начебто сам термін «стрес» вже все пояснює. Іноді створюється враження, що вони підхопили щось на кшталт заразного захворювання, за яке не можуть нести ніякої відповідальності.

Основна помилка подібного підходу виражається в такій аргументації: У даний час мої справи йдуть не дуже добре: нагромадилися проблеми. У мене багато турбот, невелика зарплатня, велике навантаження у навчальному закладі, занадто багато обов’язків і катастрофічно бракує часу. Почалася смуга невдач, мене не люблять ті, кого люблю я, друзі мене забули, керівник мене не розуміє, від дітей саме занепокоєння, новини завжди погані. Якби спад в економіці закінчився, діти(школярі, студенти) поводилися пристойно, керівник звільнився, мій шлюб знову став таким, як на самому початку, а люди пред’являли до мене менше вимог, то я був би щасливий».

Іншими словами, якби всі ці зовнішні обставини змінилися, то люди були б щасливі. Вони рідко усвідомлюють, що можуть змінитися самі й у такий спосіб змінити ситуацію до кращого.

Утім, якщо у вашій владі змінити зовнішні стресові чинники вашого життя, зробіть це. Вдягайтеся тепліше, якщо ви мерзнете. Зніміть квартиру, якщо вам набридла та, у якій ви живете. Розлучіться, якщо стосунки вичерпали себе.

А ось якщо ви не в змозі змінити зовнішні стресові чинники, зверніться до наведених нижче положень, які ґрунтуються на позитивному мисленні. Вони певним чином допоможуть вам узагалі позбутися дії частини стресорів, або послабити відчуття стресу. Навіть якщо ви здатні змінити зовнішні обставини, ці положення допоможуть вам швидше досягти безпечності щодо стресів майбутнього.

16

Розглянемо їх.

Стрес – це ваші особисті відчуття. Це стан індивідуальний і породжується вами. Він прямо не пов'язаний з тим, що вас оточує; зовнішні чинники лише запускають вашу внутрішню дзеркальну реакцію - суто індивідуальну.

Це відображення суперечливого й водночас дуже цікавого підходу до стресу. Протиріччя полягає в гіпотезі, що в світі взагалі не існує такого явища, як стрес. Це лише ваша власна, індивідуальна реакція на ті або інші обставини. Можливо, така постановка питання викликає у вас здивування, і навіть протест. Проте це так. Відповідно до цієї гіпотези, не існує «стресу взагалі», що «живе» зовні та атакує вас. Є тільки ви самі й ваша індивідуальна реакція на певну ситуацію. Доведемо це.

Для більшості людей публічний виступ – надзвичайна подія, що травмує. Лише деякі люблять це заняття й одержують від нього задоволення. Багато хто вважає вечірку або інший подібний захід дуже важливим і приємним у своєму житті. А для деяких присутність на такій вечірці – це найсильніший стрес. Вони хвилюються з приводу того, як оцінять присутні їхню участь у бесіді або поводження і навіть зовнішній вигляд, і відверто радіють закінченню веселощів. Більшість людей ненавидять війни і бійки. Проте знайдеться невелике число тих, хто любить війни і по-справжньому щасливі тільки тоді в надзвичайно небезпечних ситуаціях. Одні вважають монотонну роботу нудною, що викликає роздратування, а іншим подобається передбачуваність і сталий порядок. В одних небезпека викликає стрес, а інші насолоджуються й шукають саме її.

У природі немає такого явища, як «стрес узагалі». Це лише ваша реакція на зовнішній світ і на ті ситуації, що він пропонує. Ви або радієте їм і відповідаєте позитивною реакцією, або у вас виникає страх. Цілком усвідомити це, ви зробите перший крок до розуміння стресу і наступного усунення його з вашого життя. Рішення за вами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]