Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stres.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
163.33 Кб
Скачать

Ресурси стійкості до стресу

Людина розумом може і повинна позбутися,

того, що її турбує.

Л.Толстой

На думку ряду авторів, основним критерієм стресостійкості людини є рівень її спроможності до пристосування в нашому складному і вимогливому світі.

Вся сукупність якостей людини, що сприяють або перешкоджають адаптації (пристосуванню), називається адаптивністю. Успішне пристосування людини до реальностей, до життя називається адаптованістю, а порушення такого пристосування –

9

дезадаптацією, що призводить до різноманітних порушень у діяльності організму, у тому числі і хвороб.

Особливо це стосується «наймолодшої системи» організму людини – нервової, що не змогла у своєму розвитку (пристосуванні) встигнути за тими грандіозними змінами, які з’явилися в житті всього людства за останнє століття. Саме вона виявилась найслабкішою ланкою в організмі людини. Тому основною причиною стресів є дезадаптація нервової системи до умов сучасного життя.

Виникає запитання, а чи можна підвищити адаптованість, щоб менше хворіти та добре жити? Згідно з П. В. Симоновим, адаптивність підвищується «озброєністю». «Озброєність» - це гарна освіта, висока фахова підготовка, володіння багатьма навичками й уміннями, розвинута спроможність до контакту з людьми, копромісність, навички позитивного мислення, мистецтво володіти собою і бути іншим. «Озброєний» все може, його шанують та цінують, йому не погрожує безробіття, він не відчуває страху перед життям, впевнений у собі. І він, не маючи виняткових природних даних, проте добре пристосованих до життя і … до стресів.

Проте людина не дуже підвищує свою «озброєність».Більше того, вона істотно погіршує свою стійкість до хвороб своїм неуцтвом, що відповідно до тибетської медицини розуміється як неосвіченість у питаннях збереження здоров’я, і затьмареністю, що трактується як зневага до стану здоров’я людей інформованих, освічених.

Неуцтво породжує «хворий» спосіб життя і відповідно – хвороби. Неуцтво у відношенні до себе і дожиття призводить до затьмареності тяжкими, песимістичними переживаннями без достатніх на це підстав. Неосвічений ревнує, ненавидить, відчуває страх, хоча загрози уявні. Неуцтво призводить до негативних пристрастей, несправедливого гніву, недоброзичливості до людей і відсутності щирої доброти, постійного відчуття незадоволеності, поганого настрою, - й результатом цього є зниження стресостійкості та погіршення здоров’я людини.

Людині постійно приходиться переборювати труднощі, однак не всі вони впливають на психіку та викликають стрес. Зберігати рівний настрій і внутрішню гармонію дозволяє психологічна стійкість особистості.

Психологічну стійкість (стійкість до стресів) підтримують внутрішні (особистісні) і зовнішні (міжособистісні) ресурси.

Внутрішні ресурси:

- Погодженість реального і бажаного Я особистості, самоповага. Оцінка цієї відповідності впливає з порівняння уявлень про себе «такого, який я є насправді (я – реальне) і – яким я хотів би бути (я – бажане)».

- Відповідність досягнень домаганням.

- Відчуття сенсу життя, свідомість діяльності й поводження; віра в досяжність поставлених цілей.

- Упевненість у тому, що все, що з людиною відбувається, є наслідком власних зусиль і вчинків.

- Екстравертивність – особистісна характеристика, що визначає спрямованість інтересів на навколишній світ. Екстравертам властива товариськість, ініціативність, гнучкість соціального поводження. Протилежні якості характерні для інтровертів.

- Добре фізичне здоров’я, витривалість.

- Уміння використовувати ефективні способи подолання стресу (розслаблення, позитивне мислення).

- Високий рівень психолого-педагогічної культури.

Основними зовнішніми ресурсами є міжособистісна і соціальна підтримка – підтримка близьких, друзів, співробітників, їхня конкретна допомога в справах.

Це дає людині можливість здійснювати емоційне розкриття, переживати почуття згуртованості. Важливим є також збереження або бажання зміни статуту –сімейного, посадового, соціального.

До індивідуальних особливостей, які спричиняють зниження стресостійкості, відносяться:

10

- підвищена тривожність;

  • гнівливість, ворожість (особливо та, яка придушується нами), агресія, спрямована на себе;

  • емоційна збудливість, нестабільність;

  • песимістичне ставлення до життєвої ситуації;

  • тривалі негативні переживання;

  • замкнутість.

Крім того, знижують психологічну стійкість: утруднення самореалізації; сприйняття себе як невдахи; внутрішньо особистісні конфлікти.

Знання ресурсів стійкості людини до стресів дає їй можливість усвідомлено працювати над собою, запобігаючи їхній негативній дії.

Вашу стійкість до стресу ви можете перевірити за допомогою тесту.

Як же ми справляємося з повсякденними подразниками? Наскільки нам вдається опанувати собою у важливий критичний момент? Певним чином відповідь на ці питання може дати наступний тест.

Варіанти відповідей на запитання:

«дуже», «не особливо», «ні в якому разі».

Чи дратує вас:

зім’ята сторінка газети, яку ви хочете читати?

жінка «у віці», одягнена як молоденька дівчина?

надмірна близькість співрозмовника?

жінка, яка курить на вулиці?

коли якась людина кашляє у ваш бік?

коли хтось гризе нігті?

коли хтось сміється невлад?

коли хтось намагається вчити вас, що і як потрібно робити?

коли кохана вами людина постійно запізнюється?

коли в кінотеатрі той, хто сидить перед вами, увесь час вертиться й коментує сюжет фільму?

коли вам намагаються переказати книгу, яку ви тільки збираєтеся прочитати?

коли вам дарують непотрібні речі?

голосна розмова в суспільному транспорті?

надто сильний запах парфумів (одеколону)?

людина, яка жестикулює під час розмови?

колега, який часто вживає іноземні слова?

За кожну відповідь «дуже» запишіть 3 бали, за відповідь «не особливо» - 1, за відповідь «ні в якому разі» - 0.

Більше 40 балів. Вас не віднесеш до числа терплячих і спокійних людей. Вас дратує все, навіть речі незначні. Стійкість до стресу низька. Ваше здоров’я в небезпеці й час терміново ним зайнятися.

Від 12 до 40.Поки ситуація не надто тривожна, але вже необхідно звернути увагу на підвищення стійкості до стресу.

11 і менше балів. Ви досить спокійна людина, реально дивитесь на життя. Або цей тест недостатньо вичерпний і Ваші найбільш уразливі якості у ньому не проявилися.

Принаймні, із повною впевненістю про Вас можна сказати: Ви не та людина, яку можна легко вивести з рівноваги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]